Companiile de energie datorează 150 de milioane de euro prosumatorilor pentru energia pe care au distribuit-o în rețea în ultimii 3 ani.
Sunt calculele făcute de experți. Unii prosumatori așteaptă și câte trei ani pentru a-și recupera banii. Legea prosumatorilor care i-ar putea ajuta pe oameni se plimbă între comisii din 2023.
Unii prosumatori așteaptă și câte trei ani pentru a-și recupera banii
Gheorghe Ionescu are 73 de ani și este prosumator din 2021. Dacă la început își recupera banii lunar pentru energia pe care o trimitea în rețea, din 2022, lucrurile s-au schimbat:
„Perioada în care eu am injectat și nu am primit niciun ban, până în 2024, am injectat în sistem 17.314 kw. Și am de încasat de la furnizorul meu de energie 10.386 de roni. Dacă eu am injectat, dă-mi banii mei care mi se cuvin. Eu am făcut investiție pe cont propriu. De ce nu se ține cont de treburile astea?”
Legea care i-ar putea ajuta pe prosumatori se plimbă pe la comisii de doi ani
Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie a făcut calculele pentru ultimii trei ani. 150 de milioane de euro este suma datorată prosumatorilor de către companiile care furnizează energie. Legea care i-ar putea ajuta pe prosumatori se plimbă pe la comisii de doi ani.
Dan Pîrsan, preşedintele Asociaţiei Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie: „De la sfârșitul anului 2023, de când a fost întoarsă de către președintele Iohannis, legea a fost într-un fel de ping-pong parlamentar. Dacă nu vom găsi înțelegere, vom petiționa la Comisia Europeană astfel încât să spunem cum stau lucrurile în România și să oferim Comisiei Europene încă un motiv de bucurie pentru ce se întâmplă în România”.
200.000 de prosumatori
Cei peste 200.000 de prosumatori aproape au dublat capacitatea totală de producție energetică în 2024. 2,4 gigawatti au fost injectați în rețea doar de prosumatori. Un lucru care pune presiune pe rețeaua veche de electricitate.
Dan Pîrsan, preşedintele Asociaţiei Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie: „Operatorii de distribuție ar trebui să o ia mai ușor cu narativa asta legată de prosumatori. Eu sunt convins că ei sunt tot timpul surprinși de energia pe care noi o injectăm în rețea. Operatorii de distribuție au făcut mai puține investiții, unii chiar deloc în România și au moștenit vechile rețele construite acum 50-60 de ani”.
În alte țări europene, prosumatorii sunt debitați lunar. În România, oamenii care generează energie trebuie să aștepte cu anii. Am contactat Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei însă nu am primit un răspuns până în momentul publicării acestui material.