Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea ca Europa să devină și mai independentă din punct de vedere energetic de Rusia în urma deconectării statelor baltice de la rețeaua electrică rusă și a sugerat Orientul Mijlociu și Africa de Nord ca posibili furnizori, relatează dpa.
„Moscova nu va mai putea folosi energia ca armă împotriva statelor baltice”, a spus el în discursul său video de duminică, după anunțul că Estonia, Letonia și Lituania și-au integrat rețelele electrice în rețeaua europeană după ce s-au deconectat de la sistemul energetic al Rusiei.
„Aceasta este calea pe care trebuie să o urmăm cu toții în Europa - cu toții pe continent”, a continuat Zelenski. Acest lucru este valabil mai ales pentru țările din Europa Centrală care încă au tratate cu Rusia.
„Trebuie să lucrăm mai mult cu America - GNL, petrol, trebuie să lucrăm mai mult cu partenerii noștri din țările vecine ale Uniunii Europene, din această regiune, pentru a importa energia necesară”, a adăugat el.
Statele baltice s-au deconectat de la rețeaua electrică rusă
Duminică după-amiază, cele trei țări baltice, care sunt toate membre ale Uniunii Europene și NATO, au fost conectate la Polonia și la rețeaua europeană continentală prin linia electrică LitPol Link, alăturându-se celei mai mari rețele sincrone din lume care deservește peste 400 de milioane de consumatori din 26 de țări.
Cele trei foste republici sovietice și-au oprit deja importurile de energie electrică din Rusia ca reacție la invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Moscova în 2022.
Zelenski a recomandat țările din Caucaz, Orientul Mijlociu și Africa de Nord ca alternativă la Rusia ca furnizor de energie.
„Cu cât europenii depind mai puțin de Rusia, cu atât mai repede putem garanta securitate fiabilă pentru toată lumea în Europa”, a spus președintele ucrainean. La începutul anului, Ucraina a oprit tranzitul gazelor naturale din Rusia către Europa.
Împreună cu UE, trebuie exercitate presiuni și asupra încercărilor Rusiei de a-și folosi petrolierele și flota 'împotriva noastră, împotriva întregii Europe'.
Ucraina a extins, de asemenea, presiunea sancțiunilor asupra căpitanilor navelor flotei din umbră a Rusiei.
„Acest lucru ar trebui susținut la nivel european - Uniunea Europeană ar trebui să se alăture acestor sancțiuni în sectorul energetic”, a spus Zelenski.