Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Tranzacția EON Furnizare nu este încheiată. Sebastian Burduja: „Tranzacția trebuie să treacă prin mecanismele de control ale statului român”

Cumpărarea EON trebuie analizată de Comisia de examinare a investițiilor străine directe, care include reprezentanți ai mai multor instituții de securitate. Există însă nelămuriri legate de finanțarea tranzacției și de posibile riscuri la adresa securității energetice a României, a explicat ministrul energiei, Sebastian Burduja, într-un interviu acordat Euronews. Ministrul a subliniat că, în cazul unui aviz negativ, compania va fi nevoită să caute alt cumpărător, iar clienții EON își vor continua contractele fără schimbări semnificative până la o decizie finală. 

„Au fost foarte multe dezinformări în spațiul public în contextul narativelor promovate de extremiști. EON Furnizare nu a vândut în acest moment către MVM. Este o tranzacție care trebuie să treacă prin anumite mecanisme ale statului român. Principalul mecanism este comisia de examinare a investițiilor străine directe. Este precizată de cancelarul Guvernului, este cu un secretariat de la Consiliul Concurenței, avem și noi un loc la masă. (...) Semne de întrebare sunt legate de fluxurile de capital. Practic, cum este finanțat această tranzacție. Suma acestei tranzacții e de patru ori mai mare decât valoarea achiziției. Așa pare, pentru că în asemenea tranzacții putem avea în vedere faptul că pentru un client de furnizare se plătesc în general cam 8/10 euro, deci dacă vorbim de un portofoliu de 3 milioane de clienți la în furnizare rezultă 30 de milioane de euro sau benchmark-uri cu tranzacții similare. CES a vândut către Premier Energy, o companie cam de două ori mai mică, și s-a vândut pe 15 milioane de euro, acestea sunt datele publice. Sigur că e un furnizare, include și o parte de service, de asistență, deci nu este doar o companie de furnizare, dar chiar și așa pare că dacă cifra pe care am avut-o public, 200 și ceva de milioane de euro este reală, este mult peste ceea ce ar face cu adevărat această companie.  Și asta explică și de ce Romgaz și Hidroelectrica nu au cumpărat de mult furnizare, pentru că, din analizele independente pe care le-au avut, nu puteau să-și bată joc de banul public până la urmă și să ofere pe un lucru de trei-patru ori mai mult decât făcea”, a precizat Sebastian Burduja. 

Republica Moldova poate conta pe ajutorul României. Sebastian Burduja: Moldova trebuie să aibă un parcurs european 

„În acordurile bilaterale pe care le au, sunt prețurile agreate comercial de partener, cum este cu Nuclearelectrica, cu respectarea prevederilor legii românești. Nu este ceva deosebit în asta. Sigur că, având în vedere că e un contract de livrare energie în bandă, acel 100 de megawați poate fi un preț diferit de ce găsim astăzi pe piața zilei următoare, că acolo prețul variază în fiecare zi. Și pentru Nuclearelectrica este o bună afacere să aibă o stabilitate, să știe că are un client și că are un preț la care furnizează ceea ce produce energia electrică. Dincolo de asta, sigur că cel mai important în criza aceasta este că noi am avut aceste interconexiuni la gaz practic și mă refer în primul rând la teritoriul dintre Prut și Nistru. Aici avem capacitate pe Iași, un gen să acoperim întreg consumul dintre Prut. Ministru deci, este undeva la 6 milioane de normali metri cubi, consum undeva la aproximativ 5% electrică. 

Sigur că acolo e un deficit, în contextul în care centrala din Transnistria, alimentată cu gazul, se pune de curând, nu mai livrează energie între Prut și Nistru. Deficitul ar fi cam de 600 de megawați, vă spuneam, Nuclearelectrica, 100 de megawați brazi, OMV Petrom 30 de megawați. E adevărat, este pentru luna ianuarie. Vedem ce se va întâmpla după, iar restul calităților au fost achiziționate de pe piața liberă. Noi suntem întru totul de acord și disponibili și avem și capacitate producție cu Complexul Energetic Oltenia, de exemplu, între 100-150 poate până la 200 de megawați. Deci un grup întreg de la CIO ar putea funcționa pentru Republica Moldova, dar acolo problema este prețul. Prețul, incluzând certificate pentru CO2, înseamnă cam 1.000 lei per megawatt oră, ceea ce e cam dublu față de prețul fără aceste certificate”, a menționat ministrul Energiei. 

Prețuri plafonate la energie pentru încă 3-6 luni. Ministrul Energiei: Românii trebuie să caute pe site-ul ANRE cea mai bună ofertă

„Scenariul de bază în acest moment este să continuăm actuala schemă o perioadă de timp, trei luni, șase luni până se liniștesc lucruri și în plan regional vedeți ce s-a întâmplat acum și cu prețul la gaze a trecut de 50 euro, deci sunt evoluții care dacă nu am avea această schemă s-ar duce până în factura fiecărui român, lună de lună. În anumite luni s-ar putea să crească, în altele să scadă. Depinde ce ofertă alege fiecare cetățean. Și atunci cel mai important lucruri și sunt nevoia să spun din nou e ca fiecare dintre noi să meargă pe site-ul ANRE să se uite la oferte disponibile și s-o aleagă pe cea mai bună. Făcând asta în mod constant, toți furnizorii își vor reface ofertele, vor veni cu oferte mai competitive și prețurile vor scădea, pentru că altminteri și este și tentația multora dintre noi, rămânem cu același furnizor. Este confortabil, primim factura cu același logo acasă în fiecare lună, an după an, dar nu mai stăm să verificăm pe site-ul ANRE că poate am obține o reducere la pe site”, a explicat Burduja. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE