Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țările baltice se decuplează complet de la sistemul energetic sovietic, la 35 de ani de la câștigarea independenței față de Moscova

După 35 de ani de la câștigarea independenței față de Moscova, țările baltice - Lituania, Letonia şi Estonia - se decuplează definitiv de la sistemul energetic sovietic. Momentul va fi marcat la sfârșitul săptămânii printr-o ceremonie la care va participa și șefa Comisiei Europene. Marea provocare vor fi atacurile hibride ale Rusiei și o posibilă creștere a prețurilor.

Independență energetică totală pentru țările baltice

Ultimele linii care conectau cele trei state baltice de rețeaua electrică a Rusiei, alături de Belarus, vor fi închise una după alta. Lituania, Letonia și Estonia vor fuziona complet cu sistemul energetic al Europei continentale și cu rețeaua nordică, prin intermediul Finlandei, Suediei și Poloniei. Operațiunea de trecere la sistemul european ar fi costat în jur de 1,2 miliarde de euro, bani creditați de Uniunea Europeană. Autoritățile baltice spun că acest lucru le va oferi mai multă flexibilitate în ceea ce privește parametrii tehnici, dar și prețurile, asigurând independența energetică totală față de Rusia.

Gitanas Nausėda, președintele Lituaniei: „Această este o deconectare fizică de sistemul de tip sovietic BRELL, iar, din perspectiva mea, acesta este ultimul element rămas al dependenței noastre de sistemul rus de energie sau sistemul bielorus. În ultimii 30 de ani, Lituania a făcut multe pentru a se deconecta, pentru a deveni independentă și, apropo, am anunțat încă din aprilie 2022 că vom tăia legăturile energetice cu Rusia. Am încetat să mai cumpărăm orice fel de resurse energetice din Rusia. A fost răspunsul nostru la războiul din Ucraina, care a izbucnit în februarie 2022.”

Un cronometru înalt de nouă metri a fost amplasat în Vilnius, capitala Lituaniei, pentru numărătoarea inversă a ruperii oricăror legături cu Rusia.

Indre: „Cred că este prea târziu (să ne deconectăm de la rețea-n.red.), dar mai bine mai târziu decât niciodată. Având în vedere reacția Rusiei, aș spune că acesta este un punct de cotitură important în istoria noastră. Cred că este un lucru dureros pentru Rusia, au pierdut ultimele mijloace prin care puteau să ne controleze.”

Žilvinas: „Lăsați electricitatea să se scumpească, dar să fim independenți. Desigur, la început, s-ar putea să crească prețurile, apoi se vor echilibra. Dar această deconectare (de la sistemul BRELL-n.red.) trebuia făcută cu mult timp în urmă.”

Țările baltice au notificat Moscova cu privire la această mișcare încă din vara anului trecut. Marea provocare pentru acesta state și aliații lor din NATO va fi să se protejeze în fața atacurilor hibride ale Rusiei asupra infrastructurii energetice. Din octombrie 2023, până acum, cel puțin 11 cabluri subacvatice care traversează Marea Baltică au fost avariate prin acțiuni de sabotaj, inclusiv conducta de gaz Balticconnector.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE