Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Surse: Rusia, implicată în preluarea E.ON de către MVM | Ministrul Energiei: Subiectul poate ajunge pe masa CSAT. Studiem cu mare atenție acest subiect

Premierul Marcel Ciolacu ar urma să semneze cu omologul său ungar Viktor Orban „acord dubios privind gazele și energia electrică” ce ar face „România extrem de dependentă de gazul rusesc”, au avertizat reprezentanții Expert Forum.

De altfel, Comisia pentru Supravegherea Investițiilor Străine (CSID), din care fac parte SIE și SRI, a documentat implicarea și interesele Federației Ruse în tranzacția prin care compania ungară MVM a cumpărat acțiunile E.on, au precizat surse guvernamentale pentru Euronews România.

Comisia de Examinare a Investițiilor Străine Directe are un rol esențial în aprobarea preluării E.ON de către compania maghiară MVM. Comisia poate sesiza inclusiv Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în cazul în care se ridică probleme de securitate națională, a declarat ministrul energiei - Sebastian Burduja, la Euronews.

Reprezentanții Expert Forum au tras un semnal de alarmă, în condițiile în care prețul ridicat al tranzacției MVM, de 200 de milioane de euro, este dublu față cel oferit concurență.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Nu avem o cifră oficială a acestei tranzacție”

În direct la Euronews România, ministrul Energiei a explicat că autoritățile își pun semne de întrebare în legătură cu tranzacția.

„Nu avem o cifră oficială a acestei tranzacții, dar vă pot spune că atât Romgaz, cât și Hidroelectrica s-au interesat de această oportunitate, dar oferta companiei maghiare a fost mult mai mare decât au crezut Romgaz și Hidroelectrica pe baza unor analize de specialitate din partea unor firme de audit respectate în lume, de tipul big four.

Ne punem aceste semne de întrebare și forul în care vor fi luate în calcul toate aceste aspecte este Comisia de Supraveghere a Investițiilor, unde și Ministerul Energiei este reprezentat de un secretar de stat. Sunt investiții din zona de securitate națională, apărare, ordine publică și toți cei care pot să-și aducă o perspectivă asupra tranzacției”, a afirmat Burduja.

Ministrul Energiei, despre preluarea E.ON de către MVM: Tranzacția nu este finalizată

„Tranzacția nu este finalizată. Din păcate, știrile cele mai multe din țară au dat ca fiind un joc închis în care compania maghiară, gata, de mâine sau de luni a preluat sau preia E.on și asta. Nimic mai fals!

Tranzacția, pentru a se putea întâmpla, trebuie aprobată de acest comitet, de această comisie și există suficiente precedente în care Comisia a respins tranzacții.

Există un precedent în Spania în care o compania maghiară nu a putut prelua o companie din zona feroviară. Sunt multe elemente de luat în calcul.

Rugămintea mea către români este să aibă răbdare și încredere, chiar dacă perioada e complicată și pot înțelege anumite dezamăgiri, să aibă încredere în instituțiile statului că își fac treaba și nu vor permite niciun impact negativ asupra securității naționale și asupra securității energetice”, a mai spus Burduja.

„Compania care dezvoltă Mintia a precizat public ieri că nu a avut niciun fel de discuție cu compania maghiară”

Potrivit Expert Forum, proiectul de construire a unei centrale pe gaz de 1770MW (la Mintia, Hunedoara) a fost declarat miercuri de Guvernul român unul de „importanță națională strategică”. 

”Investiția aparţine unui investitor dubios din Iordania – Mass Group Holding – care a cumpărat echipamentele de la Siemens și va fi conectați la rețeaua de gaze cu o conductă care beneficiază de sprijin din fonduri UE, din Fondul de Modernizare. Acest proiect nu a ridicat până acum prea multe suspiciuni în UE deoarece nimeni nu se aștepta, realmente, ca investiția chiar să aibă loc: ea nu are vreun sens economic pe o piață normală. Cu atât mai mult cu cât, în toată UE, direcția e de reducere, nu de creștere a consumului de gaze, cu 30% până în 2030. Dacă centrala va fi finalizată, aceasta va consuma 2.5 miliarde de metri cubi de gaze pe an, ceea ce reprezintă aproximativ 30% din consumul total al României în prezent. Centrala va deveni operațională în 2025 (860MW) și 2026 (până la 1770MW)”, a semnalat Expert Forum.

De altfel, Mass Group Holding ar fi semnat în urmă cu câteva luni un preacord cu MVM pentru achiziționarea întregii cantități de gaze necesare producerii de energie electrică, mai precizează sursa citată.

În schimb, Sebastian Burduja susține că investitorul de la Mintia nu are legătură cu compania maghiară MVM.

„La Mintia discutăm despre o putere instalată foarte mare, peste 1.700 de megawați. Gândiți-vă că este de două ori și jumătate mai mare decât centrala nuclear electrică de la Cernavodă, ambele reactoare, acum în funcțiune. Vorbim de o sursă de producție de energie în bandă. Înlocuirea cărbunelui, ceea ce Europa și-a asumat nu se poate face doar cu panouri solare și centrale eoliene, ci ai nevoie de o sursă de producție în bandă. Și asta spune strategia energetică națională pe care am reușit să o adoptăm ...

Spunem că trecem de la cărbune la gaz pe termen scurt și mediu, cu atât mai mult cu cât România are gaze. E primul producător de gaze din UE și din 2027 își va dubla această producție. Iar pe termen lung trecem de la gaz la nuclear, o formă de energie în bandă, dar fără emisii de dioxid de carbon.

Investiția de la Mintia de de 1,4 miliarde de euro, o investiție privată. Compania care dezvoltă Mintia a precizat public ieri că nu a avut niciun fel de discuție cu compania maghiară. Acest scenariu e doar o speculație”, a mai spus Burduja.

Cum ar putea ajunge preluarea E.ON de către MVM, pe masa CSAT

„Am studiat, studiem cu mare atenție acest subiect, nu doar noi, ci și instituțiile statului, de aceea. I-aș rugat pe români să distingă adevărul de știrile false care sunt propagate de acești extremiști toxici care ne spun că ne vindem țara la bucată către unguri. Nu este adevărat. Avem instituții și ele îi vor apăra pe români fără să le pună în pericol securitatea națională și securitatea energetică.

Este o prevedere legală. Această comisie este stabilită de lege, are anumite atribuții, inclusiv atribuția de sesizare a CSAT. România va decide în interesul propriilor cetățeni”, a concluzionat Burduja.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE