Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soluții europene pentru reducerea prețului curentului. Miniștrii Energiei discută despre diferențele de preț dintre est și vest

Ce se poate face la nivel european pentru a reduce prețul energiei electrice din Europa de Est va fi astăzi subiect de dezbatere în cadrul consiliului de miniștri de la Luxemburg.

România, alături de Grecia și Bulgaria, cere Comisiei Europene măsuri speciale pentru regiunea balcanică în contextul în care țările din vest plătesc prețuri chiar la jumătate față de ale noastre pe piața zilei următoare.

Noi, consumatorii, ne bucurăm acum de plafonarea prețului curentului electric. Furnizorii de energie electrică, însă, sunt uneori nevoiți să cumpere de pe așa-numita piață spot- piața zilei următoare.

Prețurile mari de acolo nu se văd acum în facturile noastre, însă odată ce plafonarea prețurilor energiei nu va mai fi valabilă, situația de pe piața spot se va resimți și în facturile noastre.

În septembrie, megawhatt-ul oră se putea cumpăra cu aproximativ 234 de euro de furnizorii din România, Bulgaria și Grecia, în timp ce preţul era de 104 euro în Franţa, 116 euro în Peninsula Iberică, 115 în Germania etc.

Situația noastră este presantă pentru că România este obligată acum să renunțe la plafoanele pentru energie în următoarele două luni, deși Guvernul stabilise ca acestea să se aplice până în primăvara anului viitor.

Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement după ce a constatat că plafonarea contravine legilor europene.

Țara noastră ar putea ajunge să plătească, potrivit unor surse din energie, o amendă de 12 miliarde de lei dacă nu se conformează. Această sumă s-ar adăuga celor peste 25,9 miliarde de lei pe care statul îi are de achitat furnizorilor pentru primele 10 luni ale acestui an în care facturile noastre au fi compensate.

Dacă se renunță la plafonare, facturile noastre ar putea crește chiar cu 60 de procente. Am luat exemplul acestei facturi.

Această persoană a consumat luna trecută 249 de kilowați oră și are de plătit 80 de bani pentru fiecare kilowatt, un total de aproape 200 de lei. Prețul din contract este de 1 leu 30 pe kilowatt oră, așa că fără schema de plafonare, factura ar fi ajuns la 323 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE