Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum ne schimbăm furnizorul de energie. Pașii care trebuie urmați pentru a avea o factură mai mică

Energia nu va mai fi plafonată în țara noastră, așa că mulți români iau deja în calcul să-și schimbe furnizorii. O platformă a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei ne permite să facem acest lucru direct din fața calculatorului.

În primul rând, această procedură de transfer de la un furnizor la altul este, prin lege, gratuită. Furnizorii nu pot percepe niciun fel de taxă. Totodată, aceștia nu se pot opune.

Trebuie să știm că din momentul în care facem această cerere de transfer de la un furnizor la altul va începe să curgă un termen de 24 de ore, timp în care schimbarea propriu-zisă se produce. Este foarte important să știm că în acest interval de timp nu suntem sub nicio formă în pericol de a fi deconectați.

Cum ne schimbăm furnizorul de energie. Pașii care trebuie urmați

Primul pas este să deschidem un cont pe platforma Posf.ro. Este o platformă a ANRE construită special pentru acest scop.

Introducem datele din cartea de identitate după ce ne facem un cont în platformă.

În momentul în care afișării ecranului de identificare, trebuie introdus numele, prenumele, telefonul, e-mail-ul. Aici putem introduce și o copie a cărții de identitate.

Apoi trebuie introdusă adresa completă și locul de consum.

Ajungem în pasul în care vedem contractele de furnizare a energiei electrice pe care le avem în derulare. Din această pagină putem iniția transferul propriu-zis.

Apoi, avem posibilitatea de a compara ofertele disponibile, în comparatorul de oferte al ANRE.

Mai departe, ajungem în pasul în care trebuie să introducem toate datele necesare, ce implică încărcarea de documente justificative care sunt cerute. Acestea pot să difere ușor de la caz la caz. Apoi, trebuie să semnăm digital în chenarul special și primim apoi acel ecran de confirmare conform căruia procedura a fost inițiată cu succes.

Prețuri mai mari la energie în cazul renunțării la măsurile de plafonare

Prețul energiei electrice s-ar putea dubla peste trei luni. De la 1 iulie, statul renunță la schema de compensare - plafonare a facturilor, iar furnizorii deja au anunțat creșteri ale tarifelor. După această dată, autoritățile promit măsuri de ajutor doar pentru consumatorii vulnerabili, sub formă de vouchere sau carduri. Cert este că majorarea explozivă a prețurilor va afecta întreaga economie și se va întoarce asupra populației, prin inflație, spun economiștii.

Prețuri de câteva zeci de bani pe kilowatt oră pentru energia consumată vor deveni istorie de la 1 iulie, dacă schema de plafonare nu va mai fi prelungită. Noile oferte anunțate de furnizorii de electricitate arată tarife mai mult decât duble de la mijlocul anului.

Maria Moiș, jurnalistă Euronews: „PPC, fostul Enel, a notificat că tarifele vor include un preț chiar și de 1,55 de lei per kilowatt. Electrica va avea un preț similar, între 1,45 lei și 1,53 de lei. La EON, prețul va fi tot de peste 1,5 lei per kilowatt și cea mai ieftină energie va fi tot la compania de stat HidroElectrica, în jur de un leu și un pic per kilowatt.”

George Niculescu, președintele ANRE: „Ce îmi doresc eu este ca furnizorii de energie electrică să vină cu oferte corecte, să vină cu oferte care să satisfacă nevoile consumatorilor la un preț corect.”

Aceste schimbări vor avea un impact major asupra facturilor. De exemplu, un client care consumă 100 de kilowați oră pe lună va plăti aproape 168 de lei, față de 80 de lei în prezent. În cazul unui consum de peste 300 de kilowați oră, factura lunară va crește la 478 de lei.

Cum vor autoritățile să prevină creșterea prețurilor la energie

Revenirea la o piață liberă, fără prețuri reglementate de stat, îi va afecta cel mai mult pe românii cu venituri foarte mici.

Volker Raffel, CEO al unei companii de energie: „Credem că prețul trebuie trebuie să fie liber. Un ajutor trebuie să fie țintit la vulnerabil.”

Pentru consumatorii vulnerabili, autoritățile promit ajutoare sub forma cardurilor sau a voucherelor pentru energie. Până la 15 iunie, Ministerul Muncii şi-a asumat să vină cu un mecanism de protecție pentru aceste persoane.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Prioritatea Guvernului României este să-i sprijine pe acei români care consideră că aceste facturi sunt o povară, deci efectiv nu au resurse să plătească.”

Chiar și cu acest sprijin, cei cu venituri foarte mici tot vor fi afectați. Scumpirea energiei va aduce majorări de prețuri în toate domeniile, cu efect atât asupra populației, cât și asupra companiilor, cred specialiștii.

Adrian Negrescu, analist economic: „Bineînțeles că toate prețurile din economie vor crește și ne vom lovi de un nou val de inflație care ne va eroda și mai mult puterea de cumpărare. Cel puțin pentru mediul de afaceri, prețurile vor crește spectaculos. Gândiți-vă de la un leu pe kilowatti spre 1,5 poate chiar 2 lei pe kilowatt și asta înseamnă o dublare a costurilor de producție.”

Ministrul Energiei dă de înțeles că scenariul renunțării la schema de plafonare a prețurilor energiei nu este bătut în cuie.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Nu este neapărat clar. Vom vedea ce se va întâmpla. Dacă lucrurile nu vor arăta bine, dacă vom fi într-un scenariu nefavorabil, vom fi pregătiți să intervenim astfel încât impactul la clientul final să fie cât mai mic.”

Plafonarea prețurilor energiei a fost introdusă în România în 2022, în contextul crizei energetice provocate de invazia Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE