Articole scrise de Vitalie Cojocari
1989 - între revoluție și lovitură de stat. Procurorul Cătălin Ranco Pițu: „Vinovăția este împărțită, în mod egal, între autorități”
Acum 35 de ani, Timișoara era sub asaltul tancurilor. Timișorenii ieșiseră din nou în stradă, deși cu o zi înainte 62 de persoane au fost ucise și 188 au fost rănite în represiunea forțelor comuniste. Protestele au continuat și s-au extins în toată țara.
EXCLUSIV Ambasadorul Ucrainei la București: Rusia este agresorul, Ucraina are dreptul să aleagă cu ce arme să se apere
Ambasadorul Ucrainei la București, Igor Prokopchuk, a declarat, în exclusivitate pentru Euronews România, că țara sa are dreptul să folosească ce arme consideră pentru a lovi ținte de pe teritoriul rus. „Să nu uităm un lucru: Federația Rusă este agresorul!”, a precizat diplomatul.
A contat dezbaterea Maia Sandu Alexandr Stoianoglo pentru alegători?
În mod normal, în SUA, într-o dezbatere prezidențială, se fac focus grupuri și se stabilește, pe criterii bine definite, cine este în avantaj și cine a pierdut. La final, primim și niște procente. La Chișinău, nu am văzut așa ceva.
Alegeri prezidențiale Moldova 2024. Aderarea UE și corupția uriașă, marile teme ale dezbaterii Maia Sandu - Alexandr Stoianoglo
Sunt anunțate două dezbateri electorale. Primele vor avea loc duminică, la ora 10.00 și sunt inedite. Nu vor fi moderatori. Chiar candidații își vor pune întrebările. Dezbaterile de duminică pot fi urmărite la Euronews România.
EXCLUSIV. Anca Șelariu, românca din echipa NASA care a cercetat viața pe Marte. A trăit un an într-o capsulă exact ca pe Planeta Roșie
O româncă a participat la un experiment NASA, timp de un an, într-o capsulă care a replicat existența umană pe planeta Marte. Irina Anca Șelariu, originară din Brașov, care este ofițer științific în Marina SUA și e de profesie microbiolog.
Reportaj Euronews. Cum arată zona demilitarizată dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord, cel mai izolat stat din lume
Sud-coreenii au demonstrat o eficiență extraordinară, construind o infrastructură pentru turiști. Aceștia pot să viziteze tunelurile secrete, săpate sub pământ de nord-coreeni.
România vrea să cumpere din Coreea de Sud tancurile Black Panther, considerate printre cele mai bune din lume
România este interesată să cumpere tancuri din Coreea de Sud, a dezvăluit ministrul Apărării. Este vorba despre tancurile Black Panther, considerate printre cele mai bune din lume.
Dacă în România trenurile încă mai merg în ritm de căruță, cele din Coreea de Sud parcă zboară pe șine: circulă cu 300 de km/h
Datele oficiale arată că în 2023 viteza comercială de circulație pe rețeaua CFR era de 44,71 kilometri pe oră. La celălalt capăt de lume, în Coreea de Sud, trenurile circulă cu 300 de kilometri pe oră.
EXCLUSIV. Interviu cu fondatoarele ”Dăruiește Viață”, după ce primii pacienți au fost mutați în spital: Copiii ăștia trebuie să simtă că trăiesc, chiar dacă sunt tratați
Primele operații au avut deja loc la noul spital oncologic care a fost construit cu donațiile a peste 350.000 de români. Primele vieți au fost salvate.
EXCLUSIV. Dorin Recean: ”Rusia își extinde războiul hibrid și în România și în alte țări UE”. De ce George Simion e interzis în Republica Moldova
Rusia nu atacă Republica Moldova militar pentru că nu poate. În schimb, duce un război hibrid pentru a descuraja economia, pentru a produce haos și să destabilizeze țara.
Mihail Podoliak, interviu la Euronews România: "Ori Rusia pierde, ori ne omoară pe toți". Consilierul lui Zelenski, despre atentatul de la Moscova
Consilierul președintelui Zelenski a explicat de ce Ucraina nu a avut nicio implicare în atentatul de la periferia Moscovei. El spune că rușii au și ei probleme cu armamentul.
EXCLUSIV. Ce înseamnă declanșarea 'Mașinii de agitație', după moartea lui Navalnîi: "Există multe motive de frică"
Yana, o rusoaică stabilită în Paris, coordonează ultima idee care i-a aparținut lui Alexei Navalnîi. Ea spune că "rușii trăiesc o tortură permanentă, în frică, sărăcie și lipsă de perspective".
EXCLUSIV. Fondatorul Gulagu.net face dezvăluiri despre moartea lui Alexei Navalnîi. ”Faptul că el a fost ucis reprezintă și moartea speranței noastre”
Gulagu.net, o cunoscută organizație din Rusia, care luptă pentru drepturile rușilor aflați în închisori, susține că are dovezi și martori care arată că Alexei Navalnîi a fost omorât.
Și-au spus adio la Siret. Povestea unei familii din Ucraina, destrămată de război
Acum un an și jumătate Euronews România vă prezenta povestea unei familii de ucraineni puse în fața ororilor războiului. Era începutul invaziei când familia Lastivka s-a despărțit în lacrimi la granița de la Siret.
21 decembrie 1989. Discursul lui Ceaușescu, începutul sfârșitului. Istoric: Toate instituțiile de forță - Securitatea, Miliția, Armata - au tras
În urmă cu 34 de ani, pe 21 decembrie 1989, zeci de oameni au fost uciși, iar peste 1.100 au fost arestați, în urma violențelor care au izbucnit după manifestația organizată în fața sediului Comitetului Central din București.
Principalele obiective ale Summitului COP28. Corespondent Euronews: ”O decizie finală poate implica eliminarea treptată a combustibililor fosili”
Președintele Summitului a declarat că nu există nici o dovadă științifică din care să reiasă că este necesară eliminarea combustibililor fosili. Mai multe ne spune corespondentul Euronews de la fața locului, Jeremy Wilks.
EXCLUSIV. Șefa Agenției ONU pentru refugiați despre războiul Israel - Hamas: ”Mulți copii au fost traumatizați și se întreabă de ce li se întâmplă asta”
Într-un interviu pentru Euronews România, șefa Agenției Marta Lorenzo vorbește despre peste 4 mii de morți, sute de mii de refugiați și foarte mulți copii în situații extreme.
EXCLUSIV. Consilierul lui Zelenski: România trebuie să-și consolideze apărarea aeriană la granița cu Ucraina
Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Euronews România, Mihail Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a spus că au căzut mai mult de două drone pe teritoriul României, dar autoritățile urmează să stabilească numărul exact în urma unei anchete.
Drama armenilor care fug din Nagorno-Karabah. Narine Abgarian, scriitoare: "Oamenii își dezgropau morții și-i luau cu ei"
Armenii din Nagorno-Karabah își dezgroapă morții din regiunea separatistă și pleacă de acolo pentru totdeauna, povestește una dintre cele mai cunoscute scriitoare ale momentului din Armenia, Narine Abgarian.