România este interesată să cumpere tancuri din Coreea de Sud, a dezvăluit ministrul Apărării. Este vorba despre tancurile Black Panther, considerate printre cele mai bune din lume. Țara noastră ar mai putea cumpăra și obuziere, dar și vehicule de infanterie Redback. Iohannis a afirmat, marţi, la dineul oferit în onoarea sa de preşedintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, că este marcat „începutul unui nou capitol” în relaţia bilaterală a celor două ţări.
România ar vrea să cumpere din Coreea de Sud tancurile Black Panther
Potrivit producătorului, Redback este o mașină de ultimă generație care utilizează tehnologii futuriste: un sistem sofisticat de avertizare prin laser, grenade fumigene și lansatoare de rachete. Vehiculul blindat are un motor de 1.000 de cai putere, pentru a face față unui teren accidentat. România ar urma să achiziționeze 246 de astfel de mașini de infanterie. Ministrul Angel Tîlvăr crede că ar putea să le găsească în Coreea de Sud.
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: „Suntem interesați și de un tanc pe care ei l-au dezvoltat și care este bine cotat la nivel mondial. Mai suntem interesați de o mașină de luptă de infanterie, după cum știți, și elementele care țin de echipamentele de tip Redback”.
Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews România: „Acest vehicul blindat de producție coreeană se numește Redback, este un vehicul blindat care are o greutate de 45 de tone. În interior încap șase militari, dar și trei membri ai echipajului, și ar putea să fie o soluție pentru programul de înzestrare al Armatei Române”.
Vehiculul de infanterie este dotat cu un autotun, o mitralieră și două lansatoare de rachete.
Klaus Iohannis, președintele României: „Intenționăm să avansăm cooperarea în domeniul apărării, inclusiv din perspectiva finalizării negocierilor parteneriatului de securitate Uniunea Europeană-Republica Coreea. În fond, ceea ce ne dorim este o lume mai sigură și mai stabilă”.
Pentru că sunt foarte noi, vehiculele blindate coreene au fost vândute deocamdată doar în Australia. Ca să le vândă în România, producătorul promite să respecte legislația din țara noastră și anume să construiască aici o fabrică de mentenanță și de asamblare. România ar fi astfel prima țară din Europa care ar avea o asemenea fabrică.
Ministerul Apărării nu a decis modalitatea în care va achiziționa vehiculele de infanterie, dacă o va face prin licitație sau achiziție directă. În schimb, a cerut oferte de preț de la producătorul coreean.
România ar putea avea 54 de obuziere autopropulsate, produse în Coreea de Sud
România ar putea avea 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, produse în Coreea de Sud, compania producătoare, Hanwha, fiind singura care a rămas în licitaţia deschisă de Ministerul Apărării Naţionale, iar negocierile în acest sens continuă cu Guvernul român.
"Raza maximă (a obuzierului K9) este de 54 de kilometri, este foarte rapid", a declarat Heo Man Jung, cercetător principal în domeniul artileriei la Hanwha, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti români. El a spus că în 2010 acest obuzier a fost folosit în momente de tensiune maximă în ţara sa.
"Am răspuns foarte repede când am fost atacaţi de Coreea de Nord", a completat el.
De asemenea, Heo Man Jung a subliniat şi mobilitatea obuzierului, care ajunge la o viteză de peste 67 de kilometri pe oră şi faptul că structura vehiculului protejează foarte bine militarii din interior. Mai mult, a arătat Heo Man Jung, K9 a fost creat pentru a funcţiona în orice tip de climat.
În vara anului trecut, MApN solicita trei sisteme obuzier de calibrul 155 mm, de nivel batalion, 17.352 de proiectile explozive, 324 de proiectile fumigene, 324 de proiectile de iluminare şi 720 de proiectile inerte (pentru instruire).
Durata contractului de peste 850 de milioane de euro este de 60 de luni, iar finanţarea este din fonduri bugetare, potrivit anunţului de la acel moment.