Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Editorial. Premieră, ora 19:00 - România lui Vitalie

Vitalie Cojocari începe o nouă emisiune: „România lui Vitalie”. De luni până joi, în intervalul 19:00-21:00, Vitalie aduce personaje și povești într-un spațiu de dialog deschis, unde istoriile personale se întâlnesc cu marile teme ale prezentului.

Vitalie explică subiectele primei ediții:

Proorocul Ilie

Pentru că vorbeam despre o Românie cu mai puțină dezbinare, iată un exemplu pe care vreau să vi-l explic, cu informații și date concrete, fără păreri personale.

Imediat după Primul Război Mondial, în Polonia proaspăt eliberată din Imperiul Țarist, Elias Klimovici un simplu cetățean, șocat profund de evenimentele din acele timpuri, crime, teroare, revoluții, anarhie, a avut un vis în care o voce superioară i-ar fi vorbit.

Așa a devenit profet, și-a schimbat numele în Proorocul Ilie, a început să adune prozeliți. Erau oameni ca și el, profund afectați de vremuri.

Adepții săi îl considerau Mesia, Iisus. Atât de mult îl venerau, că i-au propus să-l răstignească. Ca într-o tragicomedie, Elias Klimovici a refuzat, iar asta i-a dezamăgit. Ulterior, cultul său a dispărut. La fel și Elias Klimovici.

Povestea așa-zisului Proorocul Ilie a devenit piesă de teatru în Polonia, dar și în lume.

Piesa Proorocul Ilie a avut premiera pe 16 februarie în regia lui Botond Nagy, la Teatrul Național din București.

Nu este o piesă ușoară, așa cum nici povestea lui Elias Klimovici nu a fost. Pe site-ul Teatrului scrie „Spectacol nerecomandat minorilor sub 18 ani: scene care îi pot afecta emoțional”. Imaginile din spectacol au ajuns pe rețelele sociale și au creat: controverse!

Biserica Ortodoxă Română: „Luăm act cu mâhnire de utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase creștine în timpul interpretării piesei de teatru 'Proorocul Ilie' și sperăm ca, pe viitor, manifestările culturale să continue să respecte dimensiunea sacră a acestora, fără a prejudicia în vreun fel valoarea lor spirituală.”

Asta deși actorii, regizorul au explicat:

„Spectacolul nu îşi propune să aducă vreo ofensă credinţei creştine sau oricărei alte convingeri religioase. Dimpotrivă, montarea este o reflecţie asupra credinţei, asupra fragilităţii convingerilor umane şi asupra pericolelor extremismului”, se arată în comunicatul oficial.

Ca o prorocire, fragilitatea convingerii românilor a scos piesa din teatru și a pus-o în Social Media, transformându-ne din spectatori în actori.

Ca să înțelegem ce s-a întâmplat, avem nevoie de dialog și explicații. De asta am invitat în această seară regizorul piesei, dar și un actor al Teatrului pentru că mi-aș dori să înțelegem.

Un consilier al lui Putin consideră România efemeră!

Imediat după invazia rusească din Ucraina, Vladimir Putin și-a justificat războiul declanșat prin recurs la istorie.

Vladimir Putin: „Autorităţile sovietice au creat Ucraina Sovietică. Este un fapt bine cunoscut. Iar până atunci nu a existat Ucraina în istoria omenirii.”

O Ucraină efemeră în accepțiunea Kremlinului nu poate exista foarte mult. Așa că ar putea să fie invadată, cotropită, bombardată.

Unul dintre cei care îl consiliază pe Vladimir Putin în materie de istorie este consilierul său personal Vladimir Medinski.

Medinski este un personaj controversat din anturajul lui Putin. În 2014 România a interzis unui avion care îl avea pe Medinski la bord să tranziteze spațiul aerian al țării noastre.

Medinski a fost șeful delegației de negocieri imediat după invazie, a reprezentat Kremlinul la negocierile cu Ucraina. A fost acuzat în Rusia că și-a plagiat teza de doctorat. Ideile sale istorice sunt revizioniste și abundă de falsuri.

Fost ministru al Culturii, Medinski a rescris istoria din manualele elevilor ruși. Ucraina este în accepțiunea sa o țară efemeră, care nu a existat niciodată.

Nu știu cât de surprinși o să fiți dacă o să vă spun că Medinski spune lucruri similare despre România. Și anume că România este un stat efemer, că regiunea Munților Carpați este o zonă veche rusească, în care au locuit rusinii, adică ruși. Că Moldova și Țara Românească au făcut parte din Imperiul Țarist. Sunt lucruri complet false, demontate de istorici.

Aceste declarații ale lui Vladimir Medinski sunt în așa-numitele lecții video de istorie pe care le postează frecvent online.

Iar aceste lecții sunt difuzate inclusiv în România.

Ambasada Rusă, prin Clubul Rus organizează periodic lecții în care cetățeni români vin să asculte despre România efemeră sau despre rușini.

De ce face Rusia asta? De ce un consilier personal al lui Vladimir Putin nu vede România ca pe un stat suveran și care are dreptul la existență? O să ne lămurim în această seară, invitatul meu este domnul profesor Armand Gosu, expert în Istoria politică și diplomatică a Imperiului Rus și a Uniunii Sovietice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE