Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât de gravă e situația în Transnistria, lăsată fără curent și căldură. Există represalii dacă populația protestează: „Lumea vorbește în șoaptă”

Întreruperea livrării de gaze rusești în Transnistria face viața dificilă pentru localnici, care au ajuns să primească curent și căldură cu rația. Regiunea autonomă se confruntă deja cu o criză, după ce a fost nevoită să întrerupă, pe 8 ianuarie, furnizarea de căldură și de apă caldă, în regim centralizat, către cele mai multe locuințe, în urma încetării transportului de gaz rusesc prin Ucraina.

În Transnistria sunt cinci licee și trei școli gimnaziale cu predare în limba română. Directorul adjunct al liceului Lucian Blaga, Raisa Pădurean, a povestit, pentru Euronews România, cum este viața în Transnistria, în acest moment.

Cât de gravă e situația în Transnistria, lăsată fără curent și căldură

Raisa Pădurean, director adjunct al liceului Lucian Blaga din Tiraspol: „Probabil eu sunt un pic mai norocoasă, locuiesc în zona centrală, unde sunt sediile adminstrației locale și aici este lumină. Acum o oră am venit de la Chișinău, pe șoseaua Poltava, am intrat în satele din Transnistria, după așa-numita vamă, iar la vamă era lumină, pentru că au generator. În rest, întuneric beznă.

Am intrat în satul Parcani, cu populație bulgară, nu era lumină. Apoi, cât am mers prin sat, s-a aprins într-o parte, apoi deconecta lumina în altă parte, la intrarea în oraș. Deci în sate e întuneric. Oamenii au probabil lanterne, lumânări. În centru este lumină, blocurile noastre nu sunt deconectate. În rest, lumina și gazul sunt deconectate, dau câte o oră-două, ca lumea să poată pregăti ceva de mâncare.

Colegii mi-au spus că sunt avertizați să nu folosească gazul pentru încălzire sau pentru baie, pentru că vor fi taxați. Nu știu cât de adevărat este, dar noi comunicăm între noi. La periferie nu este energie, ei zic că deconectează pentru trei ore, dar ieri, de exemplu, într-o parte a orașului, 11 ore n-a fost lumină. Și ieri, toți au sărbătorit Crăciunul pe stil vechi. Înseamnă că situația e foarte critică.

Noi, de mâine, trebuie să începem cursurile. Avem ordinul Ministerului Educației de la Chișinău, două săptămâni facem online, dar iarăși apare problema, pentru că, în grupuri, părinții scriu că, de la ora 8 dimineața, nu vor avea energie. Atunci, noi lucrăm pe diverse platforme, pe Meet și Classroom. În Classroom, le dăm copiilor sarcini de sine stătătoare, după care, când se aprinde lumina, vom lucra cu ei. Adică, de dimineața până seara, va trebui să fim cu ei, să prindem momentul când conectează lumina, să putem lucra în grupuri mici cu toți elevii.

Dacă vor fi temperaturi pozitive, cum a fost azi, 12 grade, eu bănuiesc că clasele mari vor merge la liceu, ne vom strădui să ne îmbrăcăm bine, dar asta încă nu este clar. Vedem mâine, prima zi, cum ne conectăm, încă nu știe nimeni, suntem toți îngrijorați, mereu ținem legătura cu Ministerul Educației."

Regimul de la Tiraspol apelează la represalii

Chiar în timpul interviului cu Euronews, Raisa Pădurean a fost deconectată de la internet, însă legătura a revenit după minute bune. Ea susține că autoritățile transnistrene lansează tot felul de represalii în situații de acest gen.

Raisa Pădurean, director adjunct al liceului Lucian Blaga din Tiraspol: "Cum începi discuția despre politic sau să spui adevărul, cum îți creează probleme. Aici este numai o rețea, nu avem nicio oportunitate, plătești o mulțime de bani și fac chestii din astea. Să spui adevărul la lume, nu poți, pentru că ei te deconectează îndată. (...)

Lumea vorbește, dar în șoaptă. Este imposibil să protestezi. Dacă începe să protesteze cineva...Îmi amintesc în urmă cu câțiva ani, au început să protesteze pensionarii și îi încărcau în dubițe, îi duceau ca sălbaticii, erau câte doi-trei ofițeri de securitate îmbrăcați în civil care îi blocau pe loc. Eu am fost personal să văd situația și am făcut câteva fotografii și mi-au rupt toarta la geacă."

Interesant este că întreruperile de energie nu au loc și în supermarketurile deținute de Victor Gușan, un personaj controversat în spațiul ex-sovietic. El a fost ofițer KGB în timpul URSS-ului și a fost unul dintre șefii serviciului secret rus din Republica Moldova, care a condus interesele Rusiei la Chișinău. Aproape tot ce înseamnă economie și comerț în acea zonă este controlat de acest personaj.

Autoritățile de la Chișinău acuză Rusia că a provocat criza din Transnistria pentru a destabiliza guvernul pro-european din Moldova.

Irina Tabaranu, jurnalist din Republica Moldova, pe zona de securitate: „Din câte am observat eu, de fiecare dată când erau deconectări, supermarketurile Șeriff (n.r.: Viktor Gușan e proprietar) funcționau, ca prin minune. (...)

Cred că suntem deja în pragul acestei crize și, în următoarea săptămână, situația se va înrăutăți față de acum, când sunt câte 8 ore fără lumină. Văd unele comentarii care spun că este suportabil, pot să-și încălzească cât de cât încăperile, să gătească, dar când deconectările vor fi mai mult de 8 ore, probabil atunci vom vedea că oamenii vor fi nevoiți să-și prepare mâncarea afară.

Am văzut câteva clipuri, sunt mai mult excepții, dar acesta cred că va fi următorul pas, oamenii deja sunt în situația în care nu au apă potabilă, pentru că amintesc că apa caldă și încălzirea centralizată au fost deconectate în prima zi a anului. Dar apa rece depinde oricum de livrarea energiei electrice.

Sigur că sunt aceste sfaturi de a face rezerve, de merge la fântâni, pentru localitățile rurale, dar cât de mari rezerve pot fi când, mai mult de 8 ore, oamenii vor fi fără apă și lumină? Din discuții pe care le-am avut și eu cu locuitorii regiunii, aceștia spun că caloriferele sunt deja foarte reci și nu mai reușesc aceste dispozitive electrice să încălzească din nou încăperile."

Autoritățile de la Tiraspol „feresc adevărul” față de populație

Raisa Pădurean, director adjunct al liceului Lucian Blaga din Tiraspol: „Astăzi, mergând la Chișinău, erau două doamne care au coborât la spitalul numărul 1 și vorbeau că Chișinăul propune oportunități și de ce nouă nu ne dau gaz, chiar și mai scump. Noi suntem gata să achităm, dar să avem toate condițiile. Adică ei feresc adevărul de populație, nu vorbesc. Krasnoselsky (n.r. Vadim Krasnoselsky este liderul de la Tiraspol) a declarat că nu i-a propus Chișinăul nimic și că îl blochează și că toată lumea e rea în jur, numai el e corect și luptă singur."

Irina Tabaranu, jurnalist din Republica Moldova, pe zona de securitate: "Oamenii, stând atâta timp în frig, încep să adreseze întrebări, să caute răspunsuri, să dea vina pe administrația locală, dar majoritatea așteaptă în continuare ca acest gaz din Rusia să revină. Pentru ei, nu există altă soluție, ei nu-și imaginează că ar putea să trăiască în același regim în care trăiește cealaltă parte a Republicii Moldova, în care energia și gazul sunt procurate de pe piața europeană, de pe burse. Ei văd unica soluție, ca gazul care a venit, de peste 30 de ani, gratuit, din stânga Nistrului, să continue.

Sunt aceste discuții despre ofertele pe care le-a făcut Chișinăul de a accesa anumite volume prin bursa românească, prin acest gazoduct transbalcanic, dar toate au fost refuzate de administrația de la Tiraspol, pe motiv că nu sunt stabile și sunt foarte scumpe."

Opt țări din nordul Europei sunt gata să intensifice asistența acordată Chișinăului. Guvernul Moldovei și-a oferit ajutorul, gest respins de Tiraspol, iar situația este îngrijorătoare.

Raisa Pădurean, director adjunct al liceului Lucian Blaga din Tiraspol: „Eu lucrez din 1994 în acest liceu, aceeași clădire cu aceleași condiții ostile, fără sală de sport, fără cantină, copiii nu au condițiile pe care le au toți copiii din celelalte școli rusești din oraș. Nu că nu au posibilitatea să ne ofere, ci nu doresc. Noi vrem generatoare ca să ne încălzim, dar nu știu dacă ne-ar permite să trecem cu ele încoace, asta e problema. (...)

În ultimii ani, tot mai mulți vorbitori de rusă care chiar nu cunosc niciun cuvânt în română vor ca copiii lor să învețe în liceul cu predare în română, ca să meargă la studii în Chișinău și mai departe. Noi avem absolvenți ruși, care deja au arătat că sunt capabii de multe lucruri frumoase în România, la facultate. Șefa noastră de promoție e studentă în Cluj. Avem rezultate bune, dar nu avem posibilitatea să-i primim pe toți, clasele sunt mici, supraîncărcate."

Irina Tabaranu, jurnalist din Republica Moldova, pe zona de securitate: "Informația oficială, dacă ar fi să o credem, este că fiecare are un număr egal de ore cu energie electrică, însă, în realitate, reconectarea la energia electrică după ce aceste deconectări programate au loc, revine diferit în diferite localități. Cineva este conectat în timp util, dar cineva mai stă, pe lângă cele 4 ore, alte câteva ore fără curent. Plus că, la momentul în care revine curentul, sunt foarte mulți pe linie și în localitățiile sau cartierele unde se întâmplă diverse situații, incendii la stâlpii de electricitate, deci acestea rămân pentru alte câteva ore deconectate. Deci situația este imprevizibilă. (...)

Krasnoselsky insistă ca toate aceste propuneri de ajutor din partea Chișinăului să fie pe numele lui, în adresa lui, cu nume, prenume, funcție, așa încât să fie legitimată această funcție și această putere de la Tiraspol.

Tot din informația pe care eu o cunosc, toate aceste propuneri au venit pe direcția acestei organizații, Tiraspol Transgaz, în adresa negociatorului-șef și în formatul de negocieri, în persoana care este în mod oficial acceptată, Vitalie Ignatiev, dar nu a venit pe numele lui Krasnoselsky. Asta e supărarea la Tiraspol.

Probabil miza cea mare este întreaga Republică Moldova, de a arăta ce se poate întâmpla în toată țara, pentru că, într-adevăr, Chișinăul a găsit resurse de a nu rămâne în beznă și cealaltă parte a țării. Dar miza este ca toată țara să poată fi pusă pe brânci din punct de vedere economic. Au fost mărite și tarifele pentru întreaga țară și nu e o veste fericită. De aceea și mașinăria propagandistică, atât de la Tiraspol, cât și de la Moscova, aruncă toate săgețile în Chișinău și învinuiesc Chișinăul că ar fi creat această criză în regiunea transnistreană."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE