Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri prezidențiale Moldova 2024. Aderarea UE și corupția uriașă, marile teme ale dezbaterii Maia Sandu - Alexandr Stoianoglo

În așteptarea întâlnirii dintre Stoianoglo și Sandu, „dezbaterile” au început între cei doi...de la distanță. Sunt anunțate două dezbateri electorale. Primele vor avea loc duminică, la ora 10.00 și sunt inedite. Nu vor fi moderatori. Chiar candidații își vor pune întrebările. Dezbaterile de duminică pot fi urmărite la Euronews România.

A doua emisiune de dezbateri, de data aceasta cu moderator, va avea loc la postul public de televiziune. Deocamdată, doar Maia Sandu a anunțat că participă.

Alegeri prezidențiale Moldova 2024. Marile teme ale dezbaterii Maia Sandu - Alexandr Stoianoglo

De dezbateri depind rezultatele alegerilor. De rezultatele alegerilor depinde viitorul Republicii Moldova. Chit că e o țară micuță, aceste alegeri vor arăta dacă Rusia este capabilă să revină geopolitic în Estul Europei.

Având în vedere că dezbaterile au început deja de la distanță, cu această ocazie, putem vedea și temele mari ale acestor alegeri: aderarea la UE și corupția, care este uriașă în Republica Moldova. Evident, perspectivele celor doi candidați sunt complet diferite. Candidații au participat deja la două emisiuni în care au răspuns întrebărilor moderatorilor.

Alegerile din micuțul stat est-european nu sunt numai o confruntare geopolitică mondială, nu sunt numai o luptă pentru funcția de președinte. Lupta dintre cei doi are și câteva note personale. Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se cunosc și nu au fost chiar cei mai buni prieteni.

Până în 2021, Alexandr Stoianoglo era procuror general care gestiona dosare importante de corupție. Nemulțumită de cum o face, președinta Maia Sandu a sesizat Consiliului Superior al Procurorilor și a cerut o evaluare a performanțelor procurorului Stoianoglo. Evaluarea i-a fost potrivnică.

Stoianoglo a fost acuzat de ”inițiere dubioasă a procedurilor de revizuire și renunțarea nejustificată la învinuire” în cazul controversatului Veaceslav Platon, inculpat în dosare de corupție. Platon a putut pleca din țară și este acum la Londra.

Stoianoglo a fost învinuit și de ”lipsa de reacție, implicare și intervenție” în dosare legate de alte nume grele: Ilan Șor, Vlad Plahotniuc, chiar și Igor Dodon.

După evaluare, Stoianoglo a fost suspendat din funcție și a fost reținut de SIS (Serviciul Informare și Securitate). Fostul procuror general a stat în arest, după ce a fost dus cu duba la audieri.

Nemulțumit de ce i se întâmplă, el s-a plâns imediat Curții Europene a Drepturilor Omului, iar decizia instituției Europene i-a fost una favorabilă. CEDO a stabilit că autoritățile de la Chișinău i-au încălcat drepturile când l-au suspendat din funcție. Ba chiar a obligat Chișinăul să-i plătească 3.600 de euro pentru prejudiciul moral.

În declarațiile de presă, Stoianoglo a negat toate acuzațiile aduse. La rândul său, a ieșit la atac, ținta sa fiind Maia Sandu. Stoianoglo declara că s-a întâlnit cu președinta Republicii Moldova, dar în loc să întrebe despre activitatea procuraturii, Maia Sandu ”a deschis pur și simplu laptopul și a început să examineze dosare penale și politice.”

Nefiind membru de partid, Stoianoglo spune că a reușit să convingă Partidul Socialiștilor, condus de pro-rusul Igor Dodon, să-l susțină în alegeri. Și a intrat în turul 2. Acum, Alexandr Stoianoglo vrea să-i ia fotoliul de președinte Maiei Sandu. Va reuși? Depinde ce înțeleg alegătorii din dezbateri.

Ce presupun dezbaterile dintre Stoianoglo și Maia Sandu

Stoianoglo a fost la o emisiune numită ”Po faktam/Conform faptelor”, de la televiziunea Exclusiv TV. Discuția cu jurnalista Iulia Feodorova a avut loc exclusiv în rusă. Moderatoarea a precizat că a invitat-o și pe Maia Sandu la interviu. Potrivit Ziarului de Gardă, televiziunea Exclusiv TV este controlată de un politician din Partidul Socialistului Dodon.

  • Cum vede Stoianoglo aderarea la UE și corupția?

Stoianoglo spune că integrarea europeană trebuie să fie în baza unui consens național, iar consensul nu a fost stabilit de Referendumul European. Integrarea europeană nu are legitimitate pentru că ignoră interesul a jumătate de țară. El spune că mai mult de jumătate dintre cetățenii care locuiesc în Republica Moldova se opun aderării. Are în vedere că s-a votat mai mult în diaspora, iar votul celor plecați a răsturnat rezultatul. Vorbește despre o ”majoritate precară” și spune franc că aderarea la UE ”ar trebui să ia o pauză”. Adică, să continue negocierile, dar autoritățile să nu se grăbească cu integrarea, ci să facă un nou referendum, după ce li se explică oamenilor avantajele, dar și “riscurile aderării la UE”.

Vorbește si de corupție, dar acuză ONG-urile că primesc bani mulți și nu apără drepturile cetățenilor. Mai spune că banii veniți în țară către ONG-uri nu sunt controlați. El acuză și liderii din Vest, veniți să o viziteze pe Maia Sandu, că s-au implicat în alegeri, în afacerile interne ale statului.

Stoianoglo mai propune un subiect: limba. Spune că populația din Republica Moldova trebuie să vorbească și rusa, limbă importantă pentru 30 la sută dintre cetățeni. Acuză autoritățile, funcționarii că neglijează limba rusă. A folosit de câteva ori termenul de ”limbă moldovenească”, dar imediat a spus „limba română” când s-a referit la limba vorbită peste Prut.

  • Maia Sandu

Președinta Republicii Moldova nu a fost la o televiziune, ci a acceptat să-i răspundă întrebărilor lui Dorin Galben, un jurnalist cu un podcast foarte popular în Republica Moldova. Cât de popular? Iată top 3 cele mai urmărite interviuri ale sale:

-“Istoria unei moldovence care a trăit un calvar după ce s-a căsătorit în Turcia” - 1,6 milioane vizualizări.

-“Alyssa Bounty - interviu exclusiv cu unica actriță moldoveancă în filme pentru adulți” - 1,5 milioane vizualizări.

-“S-a căsătorit în Dubai cu un musulman și este de acord ca el să-și ia a doua soție” - 1.1 milioane vizualizări.

Jurnalistul Dorin Galben a fost angajatul televiziunii TV8, din Chișinău, dar contractul său a fost întrerupt chiar de televiziune după o controversă intens discutată de public. Conducerea postului și-a arătat nemulțumirea de felul în care jurnalistul a făcut un interviu cu Platon.

Printre temele despre care vorbește Maia Sandu se remarcă tot aderarea la UE, dar începe cu marea corupție. Acuză că voturile cumpărate au schimbat rezultatul alegerilor, pentru că 60% dintre cetățenii moldoveni urmau să voteze pentru aderare. Totuși, Referendumul European a reușit ”să pună punctul în Constituției”.

Totodată, Maia Sandu prezintă niște cercuri vicioase ale corupției moldovenești. Toți știu despre cumpărarea alegătorilor, dar judecătorii corupți îi acoperă pe cei care cumpără voturi. Toți știu despre corupția din justiție, dar nimeni nu le poate face nimic judecătorilor corupți pentru că reforma justiției s-a împotmolit.

Maia Sandu a vrut să reformeze justiția, dar recunoaște că a fost o naivitate pentru că mulți oameni din sistem s-au opus puternic. Își asumă eșecul reformei în justiție, dar susține că procesul a ajuns la jumătate. Anunță măsuri excepționale în justiție, dar după alegeri.

Cât despre aderare, Maia Sandu spune că, fără o guvernare pro-europeană, adio, UE. Spune că UE a dat bani Republicii Moldova pentru: majorări salariale, îndemnizații pentru copii, factura la energie timp de două ierni, investiții în spitale. S-a întâmplat inclusiv în Găgăuzia și a fost o greșeală că a ignorat discursul unor politicieni din regiune: ”Am crezut că facem mai multe și vorbim mai puțin, dar puterea propagandei este mai puternică. Am greșit.”

Maia Sandu spune că, fără pro-europeni la conducere, Moldova riscă să devină izolată, să piardă bani, dar și regimul liber de vize cu UE, nu se vor mai construi drumuri, poduri, etc.

Ea îl acuză pe Stoianoglo de ipocrizie pentru că „a ascuns cetățenia română”. Spune că toți cei care îl susțin mizează pe blocarea aderării Republicii Moldova la UE. Susține că le înțelege dezamăgirea și supărările cetățenilor moldoveni, dar vrea să nu dea foc la țară.

Povestește și despre ea, despre relațiile excelente pe care le are cu liderii din Vest și care ar putea ajuta Moldova. Ea susține că trăiește doar din salariu și povestește că mama sa îi aduce mâncare la Președinție, cu troleibuzul.

A fost întrebată: ”Nu ați obosit? Toate pietrele sunt aruncate în capul președintelui”. A spus că nu și a adăugat că este în funcție “cât o susțin cetățenii”.

Astfel, este de așteptat ca temele de mai sus să reprezinte muniție și în dezbaterile în care vor apărea față în față. De văzut cine va fi mai convingător. De asta depinde numele viitorului președinte al Republicii Moldova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE