Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Anca Șelariu, românca din echipa NASA care a cercetat viața pe Marte. A trăit un an într-o capsulă exact ca pe Planeta Roșie

O româncă a participat la un experiment NASA, timp de un an, într-o capsulă care a replicat existența umană pe planeta Marte. Irina Anca Șelariu, originară din Brașov, care este ofițer științific în Marina SUA și e de profesie microbiolog, a fost selectată să facă parte din echipa de cercetători NASA.

Din echipa selecționată au făcut parte doi bărbați și două femei. Scopul Ancăi Șelariu a fost acela de a cerceta dacă în această capsulă se pot dezvolta anumiți virusuri sau bacterii care ar putea face imposibilă viața pe Marte.

În emisiunea „Vocile care contează” de la Euronews România, Irina Anca Șelariu a povestit în ce au constat cele aproape 400 de zile de izolare.

Anca Șelariu, românca din echipa NASA care a cercetat viața pe Marte: „Sunt multe lucruri surprinzătoare pe care le descoperi”

Vitalie Cojocari: Aș dori să aflu câteva detalii despre experiența pe care dumneavoastră ați avut-o, desigur detalii pe care le puteți împărtăși sau care vă este permis să ni le comunicați. Anul de izolare, 378 de zile de izolare, în condiții similare pe Marte. Cum au fost?

Irina Anca Șelariu: A fost o experiență unică și minunată. Aș putea spune că e o experiență pe care o apreciez din foarte multe puncte de vedere. Sunt multe lucruri surprinzătoare pe care le descoperi în 378 de zile în mediu similar celui de pe suprafața planetei Marte.

Vitalie Cojocari: Puteți să ne spuneți în ce a constat? Înțelegem că era vorba despre o capsulă și înțelegem că au fost create condiții similare ca pe Marte, inclusiv solul era roșu. Cum arăta o zi din viața dumneavoastră în acest experiment?

Irina Anca Șelariu: Aveam un program pe care NASA l-a pregătit pentru noi și fiecare membru al echipajului avea activități înregistrate într-un orar, activități pe care le bifam în fiecare zi. Activitățile au fost variate și au constat în exercițiu, în igienă, nutriție și alte activități necesare și în menținerea echipamentului științific, echipamentul care susținea diverse funcții vitale. Obiective științifice, cum ar fi geologie, explorare a obiectivelor geologice pentru viitoarele echipaje.

Anca Șelariu, un an fără acces la telefon sau Internet: „Îți dai seama că depinzi foarte mult de membrii echipajului. Lucrul acesta dezvoltă un fel de încredere vitală”

Vitalie Cojocari: Cum este pe Marte? Chit că ați fost în condiții similare? Ce v-a surprins din această experiență?

Irina Anca Șelariu: Sunt foarte multe lucruri care pot spune că m-au surprins. Unul dintre lucrurile acestea a fost că nu am avut Internet și nu am avut comunicație directă cu Terra pe toată durata misiunii. Ceea ce a fost surprinzător pentru mine a fost cât de dificil a fost pentru cei de pe planeta Terra să înțeleagă ce înseamnă asta în realitate, să nu ai acces la telefon mobil și la Internet.

Mulți oameni nu au această experiență cel puțin în zilele noastre când ești bombardat cu știri nonstop și în direct.

Pentru mine a fost un privilegiu să nu am acest acces constant la Internet. Îți dai seama că depinzi foarte mult de membrii echipajului. Lucrul acesta dezvoltă un fel de încredere vitală pentru o asemenea misiune.

Anca Șelariu, despre comunicarea de pe Marte: „Foarte puțini investesc timp în a scrie o scrisoare. Din cauza asta, mesajele sunt mai lipsite de profunzime”

Vitalie Cojocari: Comunicarea cu cei de pe Terra, înțeleagă, că era destul de dificilă. Era o întârziere destul de mare. Cât?

Irina Anca Șelariu: Întârzierea este oficial de 22 de minute într-un sens. O conversație poate dura 45 de minute dus-întors, doar că nu doar lucrul ăsta intervenea. În același timp, era important să ai o comunicare redusă, în sensul că datele transmite trebuiau să fie destul de restrânse.

Vitalie Cojocari: Și probabil că trebuia vă gândeați ce să conțină acel mesaj, să fie foarte precis. Cum comunicați, de exemplu, cu familia dumneavoastră? Ce înseamnă un an de despărțire de familie?

Irina Anca Șelariu: Aveam un de fel de e-mail modificat care era în aceleași condiții de delay. A fost o experiență foarte interesantă pentru mine să-mi dau seama de felul în care lumea comunică în zilele noastre. Suntem foarte deprinși să comunicăm în text scurt și rapid. Foarte puțini investesc timp în a scrie un mesaj, o scrisoare, cum scriam pe vremuri. Din cauza asta, mesajele sunt mai lipsite de profunzime.

Cu ce e dotată o capsulă pentru o misiune spațială pe Marte

Vitalie Cojocari: Cum era capsula? Nu am avut ocazia să vedem. Dacă puteți să ne spuneți ce anume era acolo pentru a se asemăna cu planeta Marte?

Irina Anca Șelariu: Era un habitat destul de larg din punctul meu de vedere. Spațiul era de 158 de metri pătrați în care fiecare membru de echipaj avea camera proprie și în afara de asta, era un spațiu pentru bucătărie, un spațiu pentru masă, pentru cină. Aveam un spațiu pentru cultivat câteva produse vegetale. Aveam spațiu pentru știință și spațiu pentru a continua activitățile extravehiculare cu suprafața planetei.

Aveam un spațiu care era acoperit cu un material regolitic, asemănător celui de pe Marte.

Vitalie Cojocari: Îmbrăcați într-un costum special, bănuiesc.

Irina Anca Șelariu: Exact.

Vitalie Cojocari: Care era misiunea dumneavoastră? Sunteți microbiolog. Ce face un microbiolog într-o misiune pe Marte?

Irina Anca Șelariu: Sunt microbiolog în viața de zi cu zi. În misiune am fost science officer. Obiectivele științifice nu erau neapărat axate pe microbiologie, ci pe obiective științifice asemănătoare celor pentru Marte, cum ar fi geologie, activități extravehiculare cu echipamente robotice.

Anca Șelariu, românca din echipa NASA: Omul întotdeauna a căutat să exploreze spațiile necunoscute

Vitalie Cojocari: Ce caută omul pe Marte?

Irina Anca Șelariu: Omul ce caută pe Marte? E foarte interesantă întrebarea pentru că din istoria scrisă a omenirii, putem deduce că omul întotdeauna a căutat să exploreze spațiile necunoscute și dacă era posibil fizic și legile fizicii permit lucrul acesta, va trebui să explorăm.

Vitalie Cojocari: Veți zbura spre Marte? Când ar trebui să se întâmple lucrul acesta?

Irina Anca Șelariu: Nu știm exact când vom putea ajunge în realitate pe Marte. Sper ca în următoarele două decenii sper să fie posibil.

Vitalie Cojocari: Dumneavoastră credeți că veți avea această ocazie? Sau ați fost doar pentru acest experiment? Ca să înțelegem.

Irina Anca Șelariu: Să zbor direct ar fi o experiență incredibilă. Nu știu dacă voi avea un asemenea privilegiu.

Sfatul Ancăi Șelariu pentru tineri: Să încerce să își descopere pasiunile. Planeta pe care trăim e incredibilă

Vitalie Cojocari: Dar aveți ocazia să transmiteți un mesaj pentru copii, pentru cei care ar putea să fie îndrăgostiți de știință, mai ales că dumneavoastră ați făcut deja o călătorie impresionantă, din Brașov în Texas, la NASA, la US Navy. Ce mesaj ați avea?

Irina Anca Șelariu: Aș încuraja fiecare copil să exploreze cât mai mult, să încerce să își descopere pasiunile și în special să fie atent la ce oferă lumea. Lumea e incredibilă când îți dai seama câte resurse are. Planeta pe care trăim e incredibilă, e un spațiu privilegiat pentru viață. e ceva ce trebuie.. e un lucru de care trebuie să avem grijă.

Orice metodă științifică, orice tip de explorare a acestei planete merită investigat. Orice disciplină are de adăugat la perspectiva pe care o avem ca adulți. Așa că e important să nu abandonăm niciun fel de cunoștințe generale.

Anca Șelariu, de la Universitatea Transilvania din Brașov, la NASA: A fost foarte important să nu abandonez un vis

Vitalie Cojocari: Ați ajuns deja foarte departe, de la Universitatea Transilvania din Brașov, acum sunteți selectată de NASA printre puținii oameni de pe planetă care participă la un asemenea experiment. Cum e să fie un român acolo? Ce înseamnă asta pentru România?

Irina Anca Șelariu: Cred că dumneavoastră ați putea să-mi spuneți mai bine lucrul acesta.

Vitalie Cojocari: Pentru noi este o mândrie și o plăcere să discutăm cu dumneavoastră.

Irina Anca Șelariu: Pentru mine a fost foarte important să urmăresc ceea ce mă pasionează și să nu abandonez un vis care știam că poate să devină realitate. Asta e o condiție că sunt sigură că o împărtășesc cu foarte mulți oameni, indiferent de ce parte a platentei sunt.

Vitalie Cojocari: Pe viitor, mai mergeți și în alte misiuni NASA? Care sunt planurile dumneavoastră?

Irina Anca Șelariu: Bineînțeles că niciodată nu putem ști exact ce are viitorul rezervat pentru noi. E important să menționez că nu am fost angajată de NASA, am fost voluntar pentru această misiune analog. NASA continuă să investigheze ce e important, care sunt întrebările care trebuie adresate înainte să trimitem echipaje pe Marte.

Vitalie Cojocari: Mulțumim foarte mult pentru interviu și felicitări pentru gradul pe care îl aveți - locotenent comandor. S-a întâmplat destul de recent.

Irina Anca Șelariu: Mulțumesc.

Vitalie Cojocari: Sper că atunci când veniți în România, să putem să discutăm și pe viu la Euronews România.

Irina Anca Șelariu: Vă mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE