PNL vrea să testeze 5 nume de posibili candidați la Primăria Capitalei, iar printre aceștia se numără și omul de afaceri Dan Ostahie. Consilierul onorific al președintelui PNL, Nicolae Ciucă, Remus Borza, a declarat pentru Euronews România că PNL și PSD trebuie să aibă un candidat comun pentru a-l învinge pe Nicușor Dan.
În interviul acordat Euronews România, Remus Borza a explicat că în sondaje vor fi testate cinci persoane de către social-democrați și alte cinci de către liberali, cu scopul de a fi stabilit un candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei.
Remus Borza explică de ce Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu Dan Ostahie
Vitalie Cojocari: Aș vrea să îmi spuneți, în primul rând, dacă în discuția pe care ați avut-o și care a fost înregistrată de jurnaliști de la Gândul, dumneavoastră discutați despre posibilitatea ca dl. Ostahie să fie candidatul PNL la Primăria Capitalei. Aceasta era discuția?
Remus Borza: Noi căutăm cinci nume pe care să le sondăm la nivelul municipiului București. Lucrul ăsta o să-l facă și colegii de la PSD. Deci vom avea 10 nume care vor fi sondate, după care sigur că vom vedea care din aceste nume au o tracțiune, se bucură de încredere a bucureștenilor și implicit a o cotă mare de încredere, de notorietate, de respectabilitate.
Discuția, practic, a vizat cu domnul Ostahie acceptul domniei sale pentru a face parte din acest demers, și anume de a accepta să fie sondat la nivelul Municipiului București.
Vitalie Cojocari: Pentru ce funcție, domnule Borza?
Remus Borza: Pentru funcția de primar general. Pentru că demersul Partidului Național Liberal este unul cât se poate de legitim. Este un partid mare, un partid istoric, un partid identitar României, e cel mai vechi partid din Europa. Anul viitor aniversăm 150 de ani de existență. Toate marile momente din istoria României moderne sunt legate de Partidul Național Liberal, dar de aminte și parcursul euro-atlantic al României de după 1990.
În ultimii patru ani de zile, PNL iarăși bine știți, e la guvernare. Cred că s-a îndeplinit bine de aceste sarcini într-o perioadă destul de tulbure, de complicată
Vitalie Cojocari: Sunt 10 persoane pe care încercați să le sondați pentru Primăria Capitalei, pentru Primăria Generală sau cinci?
Remus Borza: Cinci persoane de la PNL, cinci persoane de la PSD. Fiecare partid își va face propriu sondaj.
PNL mizează pe Sebastian Burduja, dar mai testează în sondaje și alte nume
Vitalie Cojocari: Și asta înseamnă că mergeți cu un candidat unic pe care să-l susțină cele două partide.
Remus Borza: Sunt două scenarii. Fiecare partid are candidat propriu. Noi deja avem un candidat. Nu e rău, ne un candidat potențial. E un om tânăr pe care eu l-am susținut, îl susțin în continuare. E vorba de ministrul Sebastian Burduja. Face o treabă excelentă la Ministerul Energiei. E vreo două luni, poate trei luni maximum este și președintele filialei București.
- Cu ce ar fi mai bun Sebastian Burduja decât Nicușor Dan la PMB? Ionuț Stroe: Burduja vrea să dezvolte Bucureștiul, Nicușor îl administrează mecanic
- Sebastian Burduja, despre Clotilde Armand: Primarul Sectorului 1 este crizatoarea perfectă
- Sebastian Burduja anunță de ce PNL i-a retras sprijinul lui Nicușor Dan pentru alegeri: E un primar slab care nu a reușit să performeze
Motivul pentru care PSD și PNL n-ar miza pe candidați proprii. ”Nu se va întâmpla altceva decât o canibalizare a voturilor, cu o victorie cât se poate de previzibilă a actualului edil Nicușor Dan”
Vitalie Cojocari: De ce nu rămâneți la această candidatură? Deci ai încercat și alte variante?
Remus Borza: Pentru că în situația în care PNL merge în continuare cu Sebastian Burduja, PSD va avea propriul candidat. Acuma nu știu că va fi doamna Firea, că va fi Piedone, că va fi primarul Băluță de la Sectorul 4. N-am de unde să știu, dar e clar că cele două partide vor avea un candidat propriu și în final nu se va întâmpla altceva decât o canibalizare a voturilor, cu o victorie cât se poate de previzibilă a actualului edil Nicușor Dan. Există o singură variantă în care primarul Nicușor Dan poate fi dislocat, și anume un candidat comun PNL-PSD. Ideal să nu fie un candidat politic, să fie un independent, pentru că în mentalul colectiv sau percepția cvasi-generală la nivelul Bucureștiului e că și Nicușor Dan este un independent, dar în realitate, el a fost susținut de două partide în urmă cu patru ani de zile PNL și USR.
Dar chiar și atunci, aduceți-vă bine aminte, el a candidata ca și independent. Primarul Sorin Oprescu. Oprescu nu iarăși a candidat din această postură de independent. Nu putem trage o concluzie, dar există indiscutabil o predilecție a bucureștenilor pe pentru acest profil de candidat, să nu fie înregimentat politic.
Vitalie Cojocari: Care este varianta care ar convine cel mai mult acestei situații pe care o descrieți? Un candidat unic PSD - PNL sau într-un final, fiecare partid cu candidat?
Remus Borza: Un candidat unic. E singura variantă câștigătoare. Un candidat unic al PNL-PSD ar avea șanse mult mai mari. Eu zic 100% să câștige Primăria Bucureștiului.
Acuma, eu sunt președintele Organizației Oamenilor de Afaceri din PNL. Este evident că nu pot să propun conducerii partidului decât un om de afaceri.
Tot timpul am promovat în viața publică competența, moralitatea, meritocrația, integritatea. Am avut dintotdeauna un cult pentru antreprenorul român. Patronii firmelor românești sunt cei care au dus greul acestei tranziții pe umeri, în ultimii 34 de ani.
Afaceristul Dan Ostahie a acceptat să fie testat de PNL în sondaje
Vitalie Cojocari: Domnul Ostahie ar fi de acord pentru a participa pentru a se sonda?
Remus Borza: Domnul Ostahie este un antreprenor de succes (...) A ridicat un imperiu, a plecat de la zero. E liderul pieței în comerțul cu electrocasnice. O cifră de afaceri de peste 2 miliarde de euro doar pe acest domeniu, dar excelează și pe zona de construcții și, mai nou, în banking.
Vitalie Cojocari: Ar fi de acord dânsul să fie candidatul pentru Primăria Capitalei.
Remus Borza: A fost de acord într-o primă etapă, să facă obiectul acestui sondaj.
Nu sunt un ipocrit, din moment ce accepți să faci obiectul unui chestionar, te gândești la pasul următor.
Din punctul meu de vedere, repet, România are nevoie de această expertiză pe care n-a valorizat-o deloc în ultimii 34 de ani. Ăsta este și marile handicap al administrației publice și al României în general. Toate funcțiile au fost ocupate doar de lefegii. Sunt oameni care au făcut istorie, care s-au încăpățânat să reziste eroic în tranșee, au făcut bani, sunt mari angajatori, peste 3 milioane de români sunt angajații companiilor românești.
Motivul pentru care PNL nu îl mai sprijină pe Nicușor Dan
Vitalie Cojocari: Ce părere aveți despre sondajul CURS care stabilește și care a fost făcut public astăzi, că Nicușor Dan ar fi votat de către 36% dintre bucureșteni, Gabriela Firea de 33%.
Remus Borza: Păi și candidatul nostru la acest moment, Sebastian Burduja are 8%.
E vot masiv în favoarea lui Nicușor Dan, pentru că o are în contrapondere pe Gabriela Firea. Mulți spun: «băi, decât Gabriela Firea, mai bine Nicușor Dan. Trebuie să oferim bucureștenilor și o altă alternativă. Și atunci, evident, Nicușor Dan nu va mai avea 36%.
Vitalie Cojocari: Data trecută, PNL l-a susținut pe Nicușor Dan. De ce acum nu-l susține? De ce dintr-o dată Nicușor Dan nu mai este susținut?
Remus Borza: Nu e dintr-o dată, ci după aproape 4 ani de zile. Și dvs. și eu suntem trăitori ai Bucureștiului. Petrecem trei ore în trafic zi de zi, respirăm un aer nu tocmai curat. Avem probleme cu termoficarea, rămânem în plină iarnă fără agent termic în calorifere.
Nu există o viziune unitară de dezvoltare a Bucureștiului și a zonei metropolitane. Avem un blocaj pe zona de construcții, de dezvoltări imobiliare care are o pondere semnificativă în formarea PIB-ului și de aici toate consecințele negativă pe orizontala economică și socială. Deci, iată că după patru ani de zile, trăgând linie, vedem că sunt prea puține realizări le domnului primar Nicușor Dan.