Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zâmbet? Ce înseamnă? Războiul i l-a înghețat. Interviu emoționant cu un român care luptă în Ucraina

Iadul prin care trece zilnic îl face să privească viața în alt mod. De fapt, el privește și moartea diferit. Probabil că e greu ca un om obișnuit să înțeleagă așa ceva. Fără a lăsa să se întrevadă vreo urmă de emoție la exterior, însă cu o certă încărcare adâncă în interior, Vasile Palamăriuc, un etnic român născut în Bucovina, care luptă de aproape trei ani în războiul din Ucraina, spune că visează de multe ori cum va arăta momentul întoarcerii sale la familie.

Are 44 de ani, este jurist de profesie, în viața civilă, dar acum e ofițer...în viața paralelă. A dat uitării profesia sa, pentru că acum a îmbrățișat calea armelor. Nici nu avea cum să fie altfel, după cum spune el, cu o voce fermă și hotărâtă.

Momentan, Vasile se află în apropierea orașului Lîman, din regiunea Donețk, la 4 kilometri de linia frontului. A fost de acord să povestească pentru Euronews România ce înseamnă războiul și cum este această perioadă pentru el. Întrebat cum ar descrie războiul, el nu a stat pe gânduri, iar răspunsul său are o profunzime extraordinară: „Războiul este lucrul pe care aș vrea să nu-l vadă niciodată copiii mei”.

Zâmbet? Ce înseamnă? Războiul i l-a înghețat. Totuși, în adâncul său zace ceva ce trece mai presus de orice zâmbet.

Etnic român care luptă în Ucraina: „Cred că ucrainenii pot lupta până la ultima suflare”

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: „Aș vrea să vă întreb despre zona aproximativă unde vă aflați".

Vasile Palamăriuc: „Suntem în zona orașului Lîman, în prima linie de apărare și ne facem datoria față de stat."

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: „Ce puteți să ne spuneți despre ceea ce se întâmplă pe front?"

Vasile Palamăriuc: „În partea responsabilă batalionului nostru, ținem inamicul. Nu e vorba despre vreo ofensivă din partea lor, dar se vede că ei își fac rotații, fac schimb și în fiecare zi apar forțe noi, pe când la noi rămân aceiași oameni care erau de la început."

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: „Ce înseamnă că vă faceți datoria? Ce le spuneți celor care vă urmăresc de acasă?"

Vasile Palamăriuc: „Îmi apăr familia, consătenii și locul unde m-am născut. Socot că asta e datoria mea".

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: „Este adevărat că foarte multă lume deja s-a obișnuit cu acest război, în special în Europa. Puteți să le explicați oamenilor ce înseamnă războiul?"

Vasile Palamăriuc: Războiul e acel lucru pe care aș vrea să nu-l vadă niciodată copiii mei. E lipsa de toate bunurile omenești, de lumină, de conexiune telefonică, de internet, e frica de a-i pierde pe cei apropiați, e frica de a fi fugărit de pe pământul tău și, într-o bună zi, să rămâi fără orice surse de supraviețuire și să fii nevoit să pleci peste hotare".

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: „Foarte multă lume se întreabă cât ar mai putea lupta ucrainenii. Ce le spuneți?”

Vasile Palamăriuc: Cred că ucrainenii pot lupta până la ultima suflare, dar sursele de care avem nevoie, adică minele sau rachetele, se termină. Dar se termină și la ruși, pentru că auzim că ei folosesc din Coreea de Nord. Deci aduc și ei mine, nu le ajung cele rusești, iar asta înseamnă că resursele scad și la noi, și la ei."

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: „Vorbiți de resurse coreene. În același timp, s-a discutat foarte mult în ultima vreme despre armata coreeană care ar fi implicată în invazia rusească din Ucraina. Ați văzut sau ați auzit despre soldați nord-coreeni care să fie pe front?"

Vasile Palamăriuc: „Despre mine coreene sau armament coreean, am auzit, dar să văd vreun coreean viu, în prima linie a apărării, nu. Și în partea noastră, ei nu sunt".

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: „Cum arată o zi pe front?"

Vasile Palamăriuc: „Zilele sunt cam la fel pentru toți. Dacă e vorba de un soldat, el merge trei zile, sau cinci, șapte, zece, depinde de funcțiile pe care le îndeplinește. Și merge în prima linie, unde sunt niște săpături în pământ, cu acoperișuri făcute din lemn și stă la pază pentru a vedea pe unde trece inamicul. Și apoi lucrează artileria grea sau armele mici. Dacă e vorba de office, cum sunt eu, e vorba doar de control, de trecere pe linia frontului o dată pe săptămână sau mai des, sau mai rar, depinde de funcții".

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: „Dumneavoastră sunteți și etnic român. Ce le spuneți românilor, cei care poate că - dacă ați văzut alegerile din România - nu înțeleg de ce ar participa etnicii români din Ucraina în acest război".

Vasile Palamăriuc: Eu sunt român, m-am născut în Ucraina, deci în fosta URSS. Pentru mine, acest pământ este pământul natal, pământul părinților și al copiilor. Deci eu apăr Bucovina. Ne uităm la cine e vizavi de hotare și fiecare își apără pământul lui. Eu socot că am făcut alegerea corectă și îmi apăr țara în care m-a născut.”

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: „În același timp, în viața civilă, ce profesie aveați?"

Vasile Palamăriuc: „Eram jurist. Datoria mea, în afară de faptul că sunt jurist, sunt și ofițer. Am terminat la Universitatea din Cernăuți și e o obligație și o datorie pentru mine”.

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: „Spuneați că aveți nevoie de foarte multe pentru a lupta împotriva invaziei rusești. Puteți să ne spuneți ce lipsește foarte mult?"

Vasile Palamăriuc: „Cred că e vorba de artileria grea, care ar putea să distrugă inamicul la distanță de sute de kilometri de front, unde își strâng ei resursele mai mari. Și cred că mine cu care am putea să ne permitem să luptăm mai atent".

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: „Războiul înseamnă și moarte. Este greu să vorbim despre asta, dar explicați-mi dacă omul se obișnuiește cu ideea morții iminente în apropierea sa".

Vasile Palamăriuc: „După trei ani de război, cred că da, prețuiești mai mult viața, pentru că înțelegi ce a rămas în spate. Rămâne familia. Dar frica scade și acele funcții pe care le îndeplineai cu trei ani în urmă, le îndeplinești mai ușor acum."

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: „Se vorbește despre eventualitatea unei negocieri de pace. Dumneavoastră aveți vreo idee despre cum ar trebui să arate această pace, ca să fie echitabilă pentru Ucraina?"

Vasile Palamăriuc: „Se vorbește despre oprirea războiului la linia la care suntem acum, la prima linie de apărare, dar cred că sunt doar vorbe, pentru că nu cred că rușii o să permită să se oprească războiul în regiunea Kursk a Rusiei, dacă e vorba de oprirea pe această linie. Deci o să fie totuși tratative".

Vasile Palamăriuc, șocat când a văzut că un pro-rus a fost votat de mare parte din români

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: „Dumneavoastră, fiind etnic român, ați urmărit și alegerile din România. Ce v-a șocat din alegerile din România și din discuțiile care au urmat după ce ați văzut ce au ales unii români?"

Vasile Palamăriuc: Cel mai mult m-a șocat că trei ani de război în Ucraina nu au dat nicio lecție pentru români. Să tragă concluzia că rusul niciodată nu va fi prieten cu orice țară democratică."

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: „Dumneavoastră sunteți într-o zonă de război. Puteți să ne descieți un pic condițiile de luptă de acum?"

Vasile Palamăriuc: „La prima linie de apărare, sigur că condițiile sunt foarte grele, pentru că aici pământul e negru, lipicios, e foarte greu de săpat, de făcut linii de apărare. Acum e foarte complicat, pentru că aici nu este o iarnă înghețată, cu zăpadă, ci doar noroi, apă și condiții foarte complicate. Dar, în același timp, aceleași condiții le au și rușii. Cred că le e greu și lor, și nouă. Sperăm ca aceste greutăți să nu le permită să treacă în ofensivă."

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: „Cum va fi momentul când vă veți întoarce acasă? Cum îl vedeți?"

Vasile Palamăriuc: De multe ori l-am visat. E o îmbrățișare de copii, de soție, de mamă. Aș vrea să uit pentru totdeauna ceea ce a fost aici".

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: „Dar înțeleg că sunteți dispus să luptați".

Vasile Palamăriuc: „Eu încerc să fac asta cât am puterea."

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: „Poate aveți un mesaj pentru români."

Vasile Palamăriuc: „Românilor le-aș dori să nu știe niciodată de război, să-și apere și ei patria atunci când o să aibă nevoie de apărare și să aleagă ce vecini vor să aibă alături".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE