În urmă cu 34 de ani, pe 21 decembrie 1989, zeci de oameni au fost uciși, iar peste 1.100 au fost arestați, în urma violențelor care au izbucnit după manifestația organizată în fața sediului Comitetului Central din București.
După discursul lui Nicolae Ceaușescu, în care promitea inclusiv mărirea salariilor, mulțimea a început să scandeze ”Jos ceaușescu! Jos Comunismul!”
A fost începutul sfârșitului pentru cuplul de dictatori.
Istoricul Matei Gheboianu a explicat, într-un interviu pentru Euronews România, cum s-au derulat evenimentele care au dus la căderea regimului comunist.
Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: Pe 21 decembrie, Nicolae Ceaușescu, însoțit de Elena Ceaușescu și premierul de atunci al României, au ieșit pe balconul de la Comitetul Central. În fața CC, era organizat un miting de susținere a lui Nicolae Ceaușescu, după evenimentele de la Timișoara. Ce s-a întâmplat în timpul acestui miting a reprezentat un moment crucial pentru căderea lui Nicolae Ceaușescu.
Conf. univ. dr. Matei Gheboianu, istoric - Facultatea de Istorie, Universitatea din București: Mitingul a fost organizat în pripă. Barbu Petrescu, cel care era șeful partidului la nivel de București și primarul Capitalei, a fost cel desemnat să se ocupe. Toată noaptea s-au preocupat cum să-l organizeze, cum să aducă muncitorii de pe platformele din jurul Bucureștiului.
Ei doreau să adune undeva spre 100.000. E greu de spus dacă au adunat chiar atât. De regulă, erau oamenii care ieșeau din schimbul trei, aduși din fabricile și din uzinele din București.
”Erau dispozitive care puteau influența, prin sonorizarea pieței, manifestanții”
A fost un moment în care a grăbit toate etapele. Panica de pe chipul lui Nicolae Ceaușescu, o dată cu izbucnirea unei bubuituri, a unor țipete din mulțime. Aici au fost multe teorii de-a lungul timpului. În ultimul dosar, procurorii au demonstrat faptul că Armata Română, printr-un organism care ținea de propaganda Armatei, aveau dispozitive care puteau influența prin sonorizarea pieței, manifestanții, inclusiv în a le sparge aceste manifestații.
În cazul în care existau astfel de probleme, puteai folosi astfel de sunete. Erau niște benzi pe niște frecvențe joase care dădeau o vibrație puternică și un zgomot puternic care a făcut în mulțime să apară o frică. Și atunci s-a creat acea busculadă.
50 de oameni au fost uciși, 1100 arestați
Oamenii au rămas în piață, nu au fost dispersati. Nicolae Ceaușescu și-a continuat discursul, a venit cu o serie de promisiuni. Discursul s-a terminat. Ce s-a întâmplat cu oamenii?
Matei Gheboianu, istoric: Mulți au început să plece pe străduțele din jur. Mai ales tineri, adolescenți, au început să vină spre centru. Trupele de ordine au început să apară pe stradă. Aici vorbim de Miliție. Se estimează că la Jilava au ajuns 1100 de arestați. Toți au trecut prin bătăi, tot felul de torturi. Au fost copii arestați.
Vitalie Cojocari: Au rămas oameni care au continuat să reziste. Și cine a tras în acei oameni?
Matei Gheboianu, istoric: Toate instituțiile de forță au tras. Securitatea, Miliția, Armata.
Vitalie Cojocari: Câți oameni au murit în noaptea de 21?
Matei Gheboianu, istoric: Undeva în jur de 50 de persoane. Au fost altele care au fost rănite.
”Se mai vedeau pompierii care spălau sângele în urma tirului de arme”
Vitalie Cojocari: Într-un final, oamenii au fost îndepărtați de pe străzi.
Matei Gheboianu, istoric: Mulți spun că dimineața, mai ales cei care treceau în Piața Universității, încă mai vedeau pompierii care spălau sângele în urma tirului de arme și a victimelor de acolo.
Dimineața, coloanele de muncitori, cei care ieșeau din schimbul trei, cei care veneau la schimb întâi, au început să se îndrepte spre București.
Vitalie Cojocari: Au venit inclusiv aici, în Piața Revoluției.
Matei Gheboianu, istoric: Aici au venit. Mare parte. Pentru că aici, până la urmă, era să spunem așa, centrul puterii. Peste noapte, a rămas și Nicolae Ceaușescu. El nu a plecat, el a rămas pentru că aici avea unul dintre birourile și de aici lucra.
Ceaușescu a fost convins să plece, să preia comanda de la Snagov
Vitalie Cojocari: A 2-a zi deja nu mai era miting și era un protest, foarte mulți oameni. Câți anume au venit aici și ce s-a întâmplat? De ce a trebuit să fugă Ceaușescu?
Matei Gheboianu, istoric: Treptat, au venit zeci de mii de oameni. Piața s-a umplut, sunt acele scene cu TAB-ul care trece în viteză printre oameni. Decizia lui Ceaușescu, inițial, de a scoate inclusiv Armata și a trage în oameni
Vitalie Cojocari: De ce a decis să decoleze, să plece?
Matei Gheboianu, istoric: Păi a fost convins în esență. Panica l-a cuprins, pentru că manifestanți deja pătrundeau în clădire. A fost convins că mai bine să plece și să preia comanda din altă parte. Și au fost duși la Snagov.
De acolo, de la momentul 12:05, când Nicolae Ceaușescu a plecat, nu a mai avut acces la comandă, nu a mai putut controla nimic în România.