Dorin Recean, premierul Republicii Moldova, a declarat că oamenii care locuiesc în regiunea separatistă Transnistria observă ”tot mai mult beneficiile integrării europene” și a dat de înțeles că exclude posibilitatea acordării de autonomie, așa cum este cazul Găgăuziei.
În emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, Dorin Recean, șeful Guvernului de la Chișinău, a afirmat că regiunea transnistreană are un ”flux sporit” al relațiilor comerciale cu Uniunea Europeană, iar oamenii din Transnistria încep să constate care sunt beneficiile integrării europene a Republicii Moldova.
Vitalie Cojocari: ”Transnistria este o zonă pe care Republica Moldova nu o controlează în acest moment. Cum ar putea Republica Moldova să controleze Transnistria, asta și în considerentul în care își dorește să adere la Uniunea Europeană și foarte multă lume se întreabă cum va face acest lucru în condițiile în care Transnistria nu i se află sub controlul autorităților de la Chișinău?”
Dorin Recean: ”Cetățenii Republicii Moldova care trăiesc astăzi în stânga Nistrului, adică ceea ce se spune că este în Transnistria, tot mai mult și mai mult văd beneficiile integrării europene.
Peste două treimi a comerțului lor este cu Uniunea Europeană. Avem un flux sporit a schimburilor comerciale, dar și sociale de pe ambele maluri ale ministrului și acesta este o foarte bună formă de reintegrare.
Noi astăzi avem acest format de 1+1 de negocieri și obiectivul acestor negocieri este să îmbunătățim viața cetățenilor. Acest trend este în creștere în mod special în ultimii doi ani și chiar aș spune trendul este în accelerare.”
Vitalie Cojocari: ”După ce ar crește nivelul de viață în Transnistria, credeți că autoritățile de acolo și-ar dori cele nerecunoscute, evident, și-ar dori să fie coordonate de Chișinău?”
Dorin Recean: ”Eu cred că acest lucru se va întâmpla natural, pentru că asta va dori, vor dori cetățenii Republicii Moldova și mediu de afaceri de acolo”.
- Institutul pentru Studiul Războiului: "Kremlinul ar pregăti o operațiune sub steag fals în Moldova, prin separatiștii din Transnistria"
- Lavrov: "Guvernul de la Chișinău, condus de români, calcă pe urmele regimului de la Kiev / Vrea să anexeze Moldova la România"
- Transnistria, tot mai dependentă de Chișinău. Regiunea separatistă se confruntă cu o profundă criză economică
Premierul Dorin Recean explică de ce Transnistria nu ar putea avea autonomie după modelul Găgăuziei
Vitalie Cojocari: ”Sub ce formă? Autonomie sau pur și simplu reintegrare a unei a unui stat unitar Republica Moldova?”
Dorin Recean: ”Este evident că va fi un stat și este un stat unitar Republica Moldova și aici este important astăzi este ca să continuăm această integrare economică și socială”.
Vitalie Cojocari: ”De ce vă întrebam? Pentru că există deja o formă de autonomie a Găgăuziei în zona de sud. Ar putea să fie o soluție și pentru regiune, separatistă Transnistria?
Dorin Recean: Trebuie să înțelegem că sunt sunt lucruri complet diferite. În raioanele Vulgănești, Ceadîr-Lunga și Comrat avem zone în care trăiesc compact găgăuzi, etnicii găgăuzi care își au cultura distinctă, care își au limba distinctă. De asta nu putem face comparație.
Vitalie Cojocari: ”Ce s-a întâmplat pe Nistru în 1992, în acel război? Ce a fost, domnule premier? Ce s-a întâmplat atunci?
Dorin Recean: ”Atunci a fost un conflict militar susținut de către Federația Rusă și de către armata a 14-a Federației Ruse.