Persoanele care suferă de o boală contagioasă vor putea călători în continuare cu trenul, în aceleași condiții ca și până acum. Ministerul Transporturilor a retras ordonanața pusă în dezbatere publică care ar fi interzis pasagerilor contagioși să călătorească cu trenul.
Decizia a fost luată în urma propunerilor primite din partea societăţii civile. În prezent, persoanele bolnave pot călători cu trenul dacă plătesc rezervarea întregului compartiment. CFR spunea în urmă cu câteva zile că noua prevedere ţine cont de reglementările europene şi s-ar aplica de către toţi operatorii de transport pe calea ferată.
Știrea inițială:
Călătorii cu boli contagioase ar putea fi împiedicați să mai urce în trenurile CFR, prevede un proiect al Ministerului Transporturilor pus în dezbatere publică. Sorin Grindeanu susține că această modificare care va fi adusă regulamentului transportului pe căile ferate este una dintre directivele europene asumate de țara noastră. Nu a anunțat însă și cum ar putea fi pusă în aplicare.
„În tren şi în staţie nu se admit persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători.” Așa sună una dintre modificările prevăzute în proiectul de ordonanță, pus în dezbatere publică.
- Valea Plângerii pe Valea Oltului: Traseu de 60 de kilometri, parcurs cu trenul în două ore
- Călătoria cu trenul, pe proprie răspundere. Între 2018 și 2022, AGIFER a investigat 171 de accidente feroviare
- Experiența unui vlogger britanic care călătorește cu un tren CFR, la clasa 1. Tânărul a filmat în vagon și la toalete
Astfel, pasagerii care suferă de boli contagioase, precum gripa, varicela, pojarul sau Covid-19 nu vor mai putea călători cu trenul. Acum cei care au boli contagioase pot călători doar dacă închiriază un întreg compartiment și astfel se izolează de ceilalți pasageri.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: ”Este o reglementare de bun simț. Dacă ai o boală super contagioasă și intri în într-un compartiment, poți să o împrăștii la toată lumea”.
Problema este însă cum și cine va face triajul pasagerilor. Momentan, încă nu se știu aceste lucruri, pentru că nu există norme de aplicare.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: ”Nu e un lucru inventat de CFR Călători sau de către minister. Repet, este transpunerea unor reglementări europene. Acuma, toate normele de punere în aplicare probabil că vor veni în perioada următoare”.
Marcel Ciolacu, premierul României: ”Asta nu înseamnă că o să oprească cineva trenul să îl lase pe om în câmp”.
CFR a spus că noua prevedere se va aplica de către toţi operatorii de transport pe calea ferată.