Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

La Ierusalim, s-a coborât Lumina Sfântă. Percheziționarea Patriarhului, verificările și de ce fenomenul e considerat un miracol al ortodoxiei

La Ierusalim, s-a coborât Lumina Sfântă, iar pelerinii și-au aprins lumânările. Nu se întâmplă în fiecare an la aceeași oră, dar întotdeauna are loc în Vecernia Mare a Paștelui, din Sâmbăta Mare, și numai atunci când la Sfântul Mormânt se roagă creștini ortodocși, potrivit publicației Basilica.

Cum se coboară Lumina Sfântă la Sfântul Mormânt din Ierusalim

La acel moment, deasupra Sfântului Mormânt, se spune că se aprinde un foc care se pogoară din Cer. Potrivit credinței, focul aprinde un fel de vată care se pune de cu seara pe piatra de mormânt a lui Iisus Hristos.

Acest fenomen, considerat un miracol al ortodoxiei, are loc în intervalul de timp 12:30-14:30, însă anul acesta, lumina a apărut cu circa 5 minute întârziere. Ceremonialul primirii ei a fost condus de Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea.

Patriarhul Ierusalimului ia în mâini acea vată aprinsă de fasciculul de lumină și o aşază în două cupe de aur. Ea nu frige în primele minute, după cum se spune în ortodoxie. Apoi Patriarhul iese cu două mănunchiuri a câte 33 de lumânări aprinse și împarte lumina credincioșilor prezenți. Lumina ajunge apoi, cu avionul, în țările ortodoxe.

În România, Sfânta Lumină este adusă de la Ierusalim și este primită la Catedrala Patriarhală, în jurul orei 19:00, de către Patriarhul Daniel. Lumina este oferită tuturor delegaților eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Internațional „Henri Coandă”.

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod, de către trei polițiști civili, care nu sunt creștini. Ei verifică să nu existe vreo sursă de foc sau alte suspiciuni de fals. Cei trei sunt un arab, un turc si un reprezentant al Statului Israel. Acei polișiști îi percheziționează pe cei care pătrund acolo la ceremonia religioasă. Apoi, ușa se sigilează și rămân doar paznicii în fața ușii.

Este percheziționat și Patriarhul Ierusalimului, de față cu mai mulți martori, înainte să intre la Sfântul Mormânt. Patriarhul este cel care rupe sigiliul de la intrare și intră împreună cu un arab de religie islamică, dar doar în prima cameră. Apoi Patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE