Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experiența unui vlogger britanic care călătorește cu un tren CFR, la clasa 1. Tânărul a filmat în vagon și la toalete

O experiență neplăcută. Așa descrie un vlogger britanic călătoria cu un tren CFR. Tânărul și-a filmat drumul la clasa întâi din București spre Brașov și a arătat condițiile proaste din tren. Ministrul Transporturilor este conștient de probleme și dă vina pe lipsa investițiilor în infrastructură.

Experiența unui vlogger britanic care călătorește cu un tren CFR

Matthew: „În România, puteți obține un bilet de tren la clasa întâi pentru doar 9 lire sterline. Merg în Transilvania, o zonă situată în munți. Și acesta de aici este trenul meu. Trenurile sunt absolut impunătoare în România”.

Nouă lire sau puțin sub 60 de lei. Atât a plătit Matthew, un vlogger din Marea Britanie pe un bilet către Brașov cu un tren Regio al CFR. Inițial, el a fost încântat de preț, însă după ce a urcat în tren, a realizat că acel bilet la clasa întâi nu îi asigura și condiții prea bune de călătorie.

Matthew: „Sunt câteva prize pe perete, dar asta e destul de obișnuit. Există și o agățătoare acolo. Dar, da, am crezut că va fi un pic mai bine decât asta. Deci, acesta este un vagon de clasa a doua. Și trebuie să fiu sincer. Aceste scaune sunt mai bune decât ale mele. Are o măsuță drăguță. Și o fereastră, și perdele, doar uitați-vă la asta. Sincer, acesta este cel mai bun loc. Toaletele din tren sunt un pic ciudate. Un tip tocmai a ieșit și fuma o țigară, chiar dacă scrie că nu este permis fumatul. Deci, aceasta este toaleta de la clasa întâi. E destul de mult spațiu. Dar arată un pic dezordonat. Uită-te la hârtia igienică, la zona chiuvetei”.

Călătorii români sunt resemnați în privința condițiilor din tren.

Pasageră: Sunt momente când îmi place să merg cu trenul și momente când nu, depinde cum nimerim. Acum că este căldura, unele au aer condiționat, altele nu au. Data trecută când am mers cu trenul, fiind și cu cea mică, n-am avut loc, am stat în picioare.

Pasager: Zice că dau drumul la aerul condiționat. Frate, e foarte cald înăuntru, e foarte, foarte cald înăuntru. Nu există aer condiționat. Eu am fost trei ani în Anglia și aproape jumătate de an în Germania, am mers cu trenul și în tot UK-ul, e diferență de la cer la pământ față de ce e în România și ce e în altă parte.

Pasageră: Este foarte bine numai că nu am găsit bilet și a trebuit să iau bilet din tren. E acceptabil.

35 de noi trenuri urmează să ajungă în țară până în 2025 și alte 160 au intrat în procedură de licitație. Ministrul Transporturilor susține însă că, în acest moment, infrastructura căilor ferate are nevoie de investiții.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: „Trebuie să recuperăm timpul pierdut. De 25 de ani, nu s-a cumpărat niciun tren nou, în România, de 25 de ani, nici măcar unul. Acum, sunt în licitaţie 160 de garnituri noi de tren, care vor veni în perioada următoare. Nu e destul, că degeaba ai tren nou dacă nu ai infrastructura care să ţină şi să meargă”.

Până acum, în țară au ajuns două noi trenuri, însă niciunul nu a fost pus în circulație. Potrivit ministerului, abia în luna decembrie acestea ar ajunge pe șine.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE