Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ouă roșii și pască, făcute acasă. Secretul celor mai pufoși cozonaci, spus de o gospodină din Dolheștii Mici, Suceava

Cozonacul, pasca și ouăle roșii sunt nelipsite de pe masa de Paște, iar multe dintre gospodine încă respectă rețete învățate de la mame sau bunici și preferă să facă totul acasă, deși nu e chiar o muncă ușoară. Ultimele trei zile de dinaintea Paștelui sunt, de obicei, pentru pregătirea mâncării.

Cozonac și pască, după rețete moștenite în familie

Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews, și Maria Grigoraș, gospodină:

Unde este mai frumos și mai bine decât la sat, unde se spune că veșnicia s-a născut. Și ca să intru, așa, în atmosferă, mi-am luat și bundiță.

Vă stă foarte bine.

Mulțumesc frumos! Este cusută de un meșter popular de aici din Dolheștii Mici.

Drumul spre masa tradițională de Paște ne-a purtat până în Dolheștii Mici din județul Suceava, unde Maria, gazda noastră, a pregătit cei mai pufoși și delicioși cozonaci. Dar să începem cu începutul. Pe masă avem deja ingredientele: drojdie, zahăr, lapte, unt, ouă, sare, făină și arome.

Maria Grigoraș, gospodină: Maiaua este cea mai importantă pentru că, dacă maiaua nu crește, nu se activează cum trebuie, cozonacul nu iese pufos.

Dăm maiaua la o parte și o lăsăm să-și facă ce are de făcut, iar noi ne apucăm de altele.

Maria Grigoraș, gospodină: Luăm laptele fierbinte pentru a opări făina. Asta este pentru prospețimea cozonacului. Și lăsăm puțin să se răcească. Aici, în mijloc, facem o gropiță pentru drojdie, pentru maia și așteptăm să crească.

Însă așteptarea în bucătărie este mereu activă, așa că am făcut și câteva ouă roșii. Am mers repede în grădină și am luat câte frunze să le punem pe ouă. De noi s-a prins și urzica. Doar de noi, pentru că pe oul roșu n-a vrut deloc să se lipească. Primim și explicația: în Joia Mare, Iisus Hristos a fost bătut cu urzici.

Maria Grigoraș, gospodină: Vopsim ouăle să iasă cu model de primăvară, de frunzuliță de trifoi, de păpădie.

Gata ouăle, revenim la cozonac. Maiaua a crescut, așa că o punem într-un bol, alături de gălbenușurile de ou, arome.

Maria Grigoraș, gospodină: Rețeta o știu de la mama mea. Când eram mici stăteam lângă dânsa și ne arăta unele secrete. Ne învăța cum să frământăm, cum să facem cozonaci, cum să facem turte. Eram de ajutor. Adăugăm lapte. Și tot puțin câte puțin până terminăm laptele.

Și după ce gazda noastră a frământat bine-bine, aluatul e aproape gata.

Maria Grigoraș, gospodină: Când începe să se întindă și să nu se rupă, știu atunci că prea mult timp nu mai trebuie frământat. Mai frământ puțin cu ulei. Așa. Am adăugat și untul. Îl las la crescut, apoi îl mai las puțin și îl mai frământ o dată.

E momentul să ne apucăm de crema pentru cozonac. Trebuie să fie multă nucă, la care se adaugă cacao și ce arome mai vrea gospodina.

Maria Grigoraș, gospodină: Acum punem umplutura din belșug. Din aproape în aproape. Focul este pregătit. Auziți cum trosnesc lemnele și îndată, după ce au crescut cozonăceii mei, îi băgăm la cuptor. Așteptăm să crească puțin.

Cozonacii se odihnesc, dar gazda noastră nu. Pregătește repede și pasca.

Maria Grigoraș, gospodină: Acum facem marginea și apoi punem brânza. Facem cruculița. Acum o dăm la cuptor, unde o să stea aproximativ 40 de minute. Avem marele noroc de gazda principală, de Gheorghiță Ciocîrlan, care ne ajută să dăm în cuptor.

Pare aproape o minune ce se întâmplă în cuptor. Iar rezultatul n-are nevoie de prea multe descrieri.

Maria Grigoraș, gospodină: Să vedem ce a ieșit. Ce bine s-au copt!

Cu pască, ouă roșii și cozonac, masa de Paște e pregătită să adune lângă ea întreaga familie, de sărbători.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE