Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciolacu: Victor Negrescu, una dintre opțiunile pentru poziția de comisar european din partea României

Victor Negrescu, care a obținut funcția de vicepreședinte în noul Parlament European, este una dintre opțiunile pentru poziția de comisar european din partea României, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Victor Negrescu, opțiune pentru poziția de comisar european din partea României

Negrescu este „una dintre opţiuni” privind propunerea pe care România o va avansa, după încheierea negocierilor asupra portofoliilor, pentru postul de comisar european care va reveni ţării noastre în viitoarea Comisie Europeană, a spus Ciolacu.

Tot premierul a precizat și că social-democratul Mihai Tudose, luat și el în calcul să ocupe un portofoliu în echipa Ursulei von der Leyen, a refuzat să candideze. Șeful Executivului spune că Adina Vălean, fostul comisar al României, nu va mai fi susținută pentru postul de la Transporturi, pe care îl ocupa anterior.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Posturile se negociază întâi în interiorul familiilor europene. Haideți să ajungem în zona... Prima opțiune este dacă România îl mai menține în funcție pe fostul comisar, lucru pe care l-am decis deja. Nu mai menținem fostul comisar, doamna Vălean, care a fost la Transporturi. Urmează în perioada următoare, în urma negocierilor în interiorul familiilor europene, împreună cu europarlamentarii și cu domnul Manda, avem discuții în interior și vom vedea. Ce pot să vă spun foarte clar și nu spun cu bucurie, colegul nostru Mihai Tudose nu dorește să meargă comisar. Am avut o discuție cu dânsul, a zis că vrea să rămână alături de echipă... Fiindcă în momentul în care devii comisar, nu mai ai dreptul să faci politică. Trebuie să te retragi în politică...”

Reporteri: Victor Negrescu? Și-a dorit?

Marcel Ciolacu, premierul României: „Este una dintre opțiuni. Este una dintre opțiuni”.

În vârstă de 38 de ani, Negrescu este în prezent vicepreședinte al PSD și al social-democraților europeni (PES).

Comisarii europeni, în linie dreaptă pentru vot

Parlamentul European a fost votat, Ursula von der Leyen a fost reconfirmată pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene. Însă echipa nu este completă. Cu un calendar precis, comisarii europeni ar trebui să fie votați până în octombrie. Până atunci mai sunt etape de parcurs.

În momentul de față, statele UE pot să trimită propuneri către Comisia Europeană, adică nominalizările pentru funcția de comisar european, până pe 30 august.

Important de precizat, Ursula von der Leyen a cerut două propuneri din partea fiecărui stat din UE: o femeie și un bărbat, pentru diferite portofolii, iar aceștia vor avea ulterior o discuție one-on-one cu șefa Comisiei Europene. Marcel Ciolacu a precizat însă că România nu va propune o femeie pentru funcția de comisar european, ci un bărbat, iar din declarațiile acestuia de până acum, țara noastră ar viza un portofoliu din zona economică, la fel ca Franța și Italia.

Cine selectează membrii Comisiei Europene

Comisia Europeană este formată din 27 de comisari - câte unul din fiecare țară a UE.

Pentru acest rol, președintele ales al Comisiei și țările UE întocmesc o listă de candidați. Parlamentul verifică adecvarea candidaților pentru postul respectiv în cadrul unor audieri speciale, apoi are loc votul final pentru aprobarea sau respingerea Comisiei ca întreg. Membrii PE votează orice schimbare din cadrul Comisiei și au puterea de a o dizolva, potrivit europarl.europa.eu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE