Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Florina Pompilian, șefa secției ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon, a demisionat din funcție. Rafila: ”A fost găsit un înlocuitor”

Florina Pompilian, șefa secției ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon, a demisionat luni. Informația a fost confirmată de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a precizat că a fost găsit deja un înlocuitor în interiorul spitalului care întrunea condițiile. Adică o vechime de cinci în specialitate, pentru a fi șef de secție.

Săptămâna trecută, Florina Pompilian a fost audiată ca martor în acest dosar, la Seriviul Omoruri.

Tot luni, au loc și percheziții informatice în dosarul Pantelimon. Una dintre cele două doctorițe arestate a fost adusă luni dimineață la sediul Parchetului. Iar la Guvern, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, are o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu pentru a discuta despre raportul Corpului de control în cazul Pantelimon.

Medicul Florina Pompilian este cea care, în urmă cu două săptămâni, anunța că toți medicii de la terapie intensivă vor demisona din funcție. Medicii au renunțat la această decizie, după o discuție cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Șefa Secției ATI de la Pantelimon a pus la îndoială ancheta demarată de procurori în acest caz şi le-a luat apărarea celor două doctoriţe arestate.

Pe 8 august, doctoriţele Maria Alexandra Miron, acuzată de omor calificat şi tentativă la omor calificat, şi Mirela Păiuş, acuzată de omor calificat, ambele cu premeditare, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile.

Procurorii susţin că, în lunile martie şi aprilie, doctoriţele i-au scăzut unui pacient internat la terapie intensivă doza de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale, acesta intrând în stop cardio-respirator.

Acuzațiile procurorilor în dosarul Pantelimon

Maria Miron şi colega sa, Mirela Păiuş, se află în arest preventiv din data de 8 august, fiind acuzate că ar fi provocat decesul unui pacient internat la Terapie intensivă prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale, potrivit Agerpres.

Din referatul de arestare preventivă reiese faptul că anchetatorii au descoperit la locuinţa doctoriţei Maria Miron un prospect al substanţei noradrenalină (intitulat "Noradrenalină tartrat Hypericum 2mg/ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă"). În timpul perchezițiilor au fost găsite şi două înscrisuri în care sunt menţionaţi o mare parte din pacienţii decedaţi în perioada de început a lunii aprilie, asistenţii care au fost repartizaţi pe saloanele ATI din aceeaşi perioadă, precum şi menţiunea ”curăţenie în telefon”.

Procurorii au tras concluzia că Maria Miron îşi propunea să şteargă probe din telefon, dorind să îngreuneze desfăşurarea anchetei.

Cu privire la aceste înscrisuri, doctoriţa a recunoscut că îi aparţin şi că au fost întocmite de ea, aspect consemnat în procesul-verbal de percheziţie domiciliară.

Ancheta în acest caz a fost demarată în urma unui denunţ formulat de Camelia Stămătoiu, director de îngrijiri în cadrul Spitalului Sfântului Pantelimon. Ea le-a declarat procurorilor că, la data de 10 aprilie, a fost sunată de o asistentă medicală, care i-a mărturisit faptul că pe Secţia ATI a spitalului, de joi (4 aprilie) până sâmbătă (6 aprilie), au murit în jur de 20 de pacienţi, întrucât medicii de gardă, respectiv Maria Miron şi Mirela Păiuş, au redus cantitatea de noradrenalină la unii pacienţi internaţi, de la 15 sau 20 ml/h la 1ml/h sau chiar au înlocuit-o cu ser fiziologic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE