Durerile care par să nu ne mai dea pace ar putea să aibă cauze dintre cele mai îngrijorătoare. Un centru de management al durerii funcționează ca proiect-pilot la Cluj Napoca. Este primul de acest tip din țară și vine cu o promisiune curajoasă: să schimbe nu doar percepția, ci și legislația care, în prezent, vede durere ca pe un simptom și nu o boală de sine stătătoare.
Dacă ați început încă o zi cu dureri de spate sau de cap, ar putea fi ceva trecător. Ar putea fi „de la vreme”. Sau ar putea fi o problemă serioasă pe care o ignorați.
Care este centrul din Cluj-Napoca unde durerea este tratată ca o boală
De multe ori suntem tentați să credem că o durere este ceva trecător, ceva de care am putea scăpa așteptând, poate luând niște medicamente pe care le avem în casă. Însă specialiștii ne atrag atenția asupra faptului că durerile trebuie tratate de către medici specializați.
Centru de Management al Durerii din Cluj-Napoca este primul de acest fel din România. Proiectul pilot a fost lansat la Cluj, iar echipele de medici de acolo deja tratează pacienții aflați în suferință.
Doamna Lina are 75 de ani și suferă de gonartroză, o boală a genunchiului în care cartilajul se uzează, provocând durere și dificultate la mers. Medicamentele nu o mai ajutau prea mult, își pierduse aproape complet mobilitatea, așa că medicul de familie a trimis-o la centru, unde Ruxandra Schiotis, medic primar în reumatologie și farmacologie clinică, se ocupă de cazul ei.
Tratamentul cu infiltrații o ajută pe pacientă să aibă o viață relativ normală și, cel mai importantă, îi alină o parte din durerea care a chinuit-o în ultimii ani.
„Erau momente când pur și simplu nu puteam face nimic. Când mișcam de pe loc parcă se rotea genunchiul, dar acum mă simt mai bine. De un an de zile vin aproape lunar la control, la trei luni fac infiltrațiile și mă simt mai bine”, spune pacienta.
Medic: „Durerea este considerată un simptom în cadrul unor anumite boli”
Ca doamna Lina sunt mii de pacienți care resimt durere și nu au găsit nicio soluții. De vină este și legislația, care vede durerea ca pe o problemă secundară.
„În momentul de față, durerea este considerată un simptom în cadrul unor anumite boli și legea ne dă posibilitatea să facem protocoale de zi pentru anumite afecțiuni care includ patologie dureroasă. În acest fel pacientul poate fi spitalizat pe o zi, beneficiază de procedura de diagnostic și tratament”, spune Sebastian Armean, medic primar psihiatru și farmacologie clinică.
„Magia” acestui centru este că reunește medici cu specializări dintre cele mai diverse, de la neurologie la ortopedie sau radiologie. Astfel, pacientul care ajunge aici, beneficiază de expertiza întregii echipe, care lucrează împreună pentru un diagnostic. O soluție semnificativ mai bună decât ideea de a spera că durere o să treacă de la sine.
„De mici copii suntem învățați că „lasă că îți trece până te însori sau până te măriți” și asta ne arată că durerea trebuie să treacă. Subliniez «trebuie». Asta este valabil după operație sau leziune: durerea va trece. În momentul în care devenim adulți însă, inclusiv de la 30 de ani, din cauza posturii vicioase pe care o avem când stăm la laptop sau pe telefon, se modifică anumite elemente ale corpului și apare o durere cronică”, mai spune medicul.
Specialiștii din centru au însă acum propriile lor speranțe. Cea mai importantă este ca, din iulie, legislația să le permită medicilor de familie să facă trimiteri pentru pacienți, iar Casa de Asigurări de Sănătate să deconteze procedurile.