Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

(P) Aproape patru milioane de români suferă de obezitate. Cât de eficientă este operația de micșorare a stomacului?

Peste 3,95 milioane de români suferă de obezitate, iar cel puțin 2,9 milioane dintre aceștia au cel puțin încă o problemă de sănătate asociată, diagnosticată de mai mulți ani, inclusiv hipertensiune, diabet, apnee de somn, colesterol mărit și nu numai. Acestea sunt rezultatele unui studiu recent realizat de Societatea Română de Chirurgie Bariatrică și Metabolică (RSMS), care atrag atenția asupra magnitudinii acestei patologii la nivelul țării noastre.

Mai grav este că cel puțin 1 din 5 români care are probleme de greutate nu este conștient de acest lucru, arată același studiu.

Obezitatea, o boală cu impact major asupra sănătății

Din păcate, obezitatea este o afecțiune cu impact major asupra sănătății, din ce în ce mai prevalentă astăzi, explică Prof. Dr. Cătălin Copăescu, Chirurg de Excelență în Chirurgia Obezității, Ponderas Academic Hospital.

Vorbim despre o adevărată pandemie a obezității la nivel mondial, iar perspectivele evolutive sunt îngrijorătoare. Impactul acesteia nu este doar unul fizic: persoanele care suferă de obezitate prezintă multiple afecțiuni asociate, de la diabet zaharat de tip 2, hipertensiune și probleme cardiovasculare până la probleme hormonale, infertilitate, probleme ale sistemului osos și chiar anumite forme de cancer. Obezitatea este, din păcate, o boală cronică, progresivă, despre care încă nu discutăm deschis”, atrage atenția medicul.

Cum poate fi tratată obezitatea?

În funcție de nevoile și starea de sănătate ale fiecărui pacient, soluțiile și tratamentele pentru reducerea excesului ponderal pot varia. Metodele de slăbire tradiționale – precum dietele și mișcarea – pot fi recomandate, însă, în anumite cazuri, ele pot să nu aibă eficiența dorită.

Chirurgia bariatrică și metabolică, cunoscută și sub numele de chirurgia obezității, reprezintă, de mulți ani deja, o soluție sigură și rapidă pentru persoanele care nu pot slăbi prin alte metode. Aceasta oferă rezultate eficiente într-un timp relativ scurt, cum ar fi scăderea în greutate și ameliorarea sau chiar eliminarea afecțiunilor asociate obezității. Diferența majoră între interveția chirurgicală și alte metode de a slăbi este faptul că noua greutate poate fi menținută pe termen lung mult mai ușor, pentru că dimensiunile stomacului sunt mult reduse. Dintre tipurile de intervenții disponibile, gastric sleeve (micşorarea stomacului) este una dintre cele mai cunoscute și utilizate tipuri de intervenții la nivel mondial, la care apelează din ce în ce mai mulți pacienți în lupta cu kilogramele în plus. Această intervenție constă în secţionarea stomacului de-a lungul său, pentru a îndepărta porţiunea dorsală, unde sunt localizați centrii foamei.

Pacienții trebuie să aleagă cu atenție spitalul în care vor să își facă operația de micșorare a stomacului

Este important, punctează Prof. Dr. Cătălin Copăescu, ca persoanele care optează pentru gastric sleeve să se orienteze către spitale și clinici care pun pe primul loc siguranța pacienților, pentru a se asigura că au parte de cea mai bună îngrijire, într-un centru care funcționează la standarde internaționale și dovedește rezultate intra și postoperatorii extrem de bune, cu un risc scăzut de complicații intra și post operatorii..

Centrul de Excelență în Chirurgie Metabolică și Bariatrică din cadrul Ponderas Academic Hospital deține acreditarea acreditarea Surgical Review Corporation (SRC) din mai 2014. De atunci, spitalul a trecut prin mai multe proceduri de reacreditare, ceea ce presupune menținerea activității la standardele SRC pe o perioadă mai lungă de timp.  Acreditările au fost acordate pe baza mai multor criterii, precum experiența personalului medical, numărul de cazuri tratate, istoricul pacienților și dotările spitalului ce asigură circuite dedicate pacientului bariatric pentru investigații, tratamentul acordat, urmărirea post-operatorie a evoluției pacientului, dar nu numai.

„Faptul că, în cadrul Ponderas Academic Hospital, pacienții cu recomandare de tratament bariatric vor beneficia de cea mai bună îngrijire, la standarde internaționale este confirmat nu doar de certificarea internațională,ci și de echipa multidisciplinară de medici, alături de programul special dedicat pacienților bariatrici. Tehnica chirurgicală corect aplicată în spitalul nostru asigură rezultate excepționale pe termen mediu și lung și reduce major rata de complicații intra și post operatorii”, subliniază Prof. Dr. Cătălin Copăescu.

Cât costă operația de micșorare a stomacului?

În cadrul Ponderas Academic Hospital, până la finalul lunii martie 2025, pacienții beneficiază de un preț special pentru operația de micșorare a stomacului (Gastric Sleeve), începând de la 3.500 euro, care include:

·       intervenția chirurgicală de gastric sleeve pe cale laparoscopică, cu până la 3 nopți de spitalizare,

·       control ecografic şi radiologic,

·       consiliere nutrițională şi psihologică pe perioada spitalizării,

·       control de 10 zile postoperator (evaluare chirurgicală și psihologică)

·       control de 1 lună postoperator (analize de laborator, examen Pansdorf, consiliere nutrițională, evaluare chirurgicală şi psihologică).

Mai multe detalii sunt disponibile pe bariatrie.ro.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE