Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protest la Spitalul ”Sf. Pantelimon”. Medicii de la ATI au amenințat cu demisia: ”Suntem denigrați. Nu se poate lucra în astfel de condiții”

Medicii de terapie intensivă de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” au organizat un protest și au amenințat cu demisia. Acest lucru a dus la amânarea mai multor intervenții chirurgicale, care erau programate în această zi. La spital a ajuns și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a cerut să nu fie extinsă ”culpabilizarea la întreg personalul. Între timp, au loc audieri maraton la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, în dosarului morților suspecte, în care procurorii au cerut arestarea preventivă a celor medici acuzați de omor calificat.

Dr. Florina Pampilian a declarat că este vorba despre o situație de criză la spitalul ”Sfântul Pantelimon”, în condițiile în care nu mai puțin de opt medici de la secția de Terapie Intensivă (ATI) au amenințat că demisionează.

”Este o situație de criză. Nu putem să renunțăm așa dintr-odată și suntem dispuși să ne continuăm cu efort activitatea, cu rugămintea să ne lăsați să ne facem treaba.

Nu amestecăm procesul penal. Cine e vinovat să plătească. Suntem oameni care ne desfășurăm activitatea în mod corect.

Soluția e deocamdată că facem gărzi. Vedem cât de severă e presiunea, pentru că nu se poate lucra în astfel de condiții. În condițiile de presiune din momentul de față, nu șantajăm pe nimeni”, a afirmat Dr. Florina Pampilian.

Ea a precizat că medicii sunt ”denigrați” și, chiar pe fondul anchetei, susțin că nu au ”nicio problemă cu ce spun procurorii”.

”Suntem denigrați ca și specialitate medicală. Nici noi nu avem nicio problemă cu ce spun procurorii.

Demisiile nu au fost acceptate în momentul ăsta. Dacă continuăm cu gărzile, e limpede că va continua și activitatea medicală”, a adăugat ea.

Alexandru Rafila ia apărarea medicilor de la Spitalul ”Sf. Pantelimon”: ”Sunt oameni care lucrează, nu sunt criminali”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține că a discutat aproape două ore cu medicii de la spitalul ”Sfântul Pantelimon” pentru a renunța la proteste.

”Nu e vorba despre niciun șantaj din partea corpului medical.

Discuțiile au durat aproape două ore. I-am convins să-și continue activitatea în perioada următoare, însă trebuie să le recunoaștem statutul profesional, eforturile pe care le fac, să-i respectăm. (...) Vor avea tot sprijinul din punct de vedere al resurselor.

Un spital de urgență nu poate funcționa fără gărzi de ATI. Asta a fost principala noastră preocupare și pentru asta am venit să găsim o soluție.

Atunci când oamenii aceștia beneficiază de invective, ei sunt oameni care lucrează, nu sunt criminali. Nu trebuie să extindem culpabilizarea la întreg personalul”, a afirmat ministrul Sănătății.

Președintele Colegiului Medicilor București: Acest caz de la Spitalul Sf. Pantelimon este un caz extrem de grav

Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor București, a afirmat că imaginea care se creează sistemului de sănătate este ”foarte gravă”, în contextul anchetării morților suspecte.

”Consider că tot ceea ce a apărut ca informație în spațiul public este grav. Consider că imaginea care se creează sistemului de sănătate este foarte gravă și cred că nu trebuie să extindem asupra întregului corp medical aceste acuze, pentru că în marea lor majoritate, medicii își desfășoară activitatea cu responsabilitate și respect față de pacient.

În momentul în care lucrurile nu stau așa, nu vom ascunde niciodată adevărul. Consider că acest caz de la Spitalul Sf. Pantelimon este un caz extrem de grav și este un caz extrem de complex care trebuie investigat sub toate aspectele, dar în primul rând sub aspect profesional și medical și din această considerație cred că părerea experților din domeniul ATI este cea care trebuie să facă diferența”, a spus Cătălina Poiană.

”Nu s-a găsit, la momentul respectiv și pe baza datelor pe care le-am avut la dispoziție, nimic în neregulă”

”Consider că adevărul este singurul element care în acest moment poate să restabilească încrederea și siguranța în sistemul de sănătate. Pacienții din România au dreptul la un sistem de sănătate care să le ofere siguranță și încredere, și nu putem să restabilim acest lucru decât prin stabilirea adevărului. Haideți să așteptăm rezultatul judecății finale, pentru ca să vedem exact ce s-a întâmplat.

La Colegiul Medicilor București, așa cum am declarat în repetate rânduri, departamentul de jurisdicție al colegiului nostru a cerut informațiile de la spital, s-au analizat foile de observații și au fost audiați medicii, toate aceste informații au fost transmise comisiei de disciplină care este un organism independent de conducerea Colegiului Medicilor in București. Completul care a analizat a avut în structura sa și ATI-ist și medicii au fost audiați, au dat declarații scrise și nu s-a găsit, la momentul respectiv și pe baza datelor pe care le-am avut la dispoziție, nimic în neregulă. Vă spun cu fermitate că aceste date au fost transmise Parchetului în luna iunie, când au fost solicitate”, a mai precizat Cătălina Poiană.

De asemenea, pe durata verificărilor, Colegiul Medicilor nu a avut acces la elemente precum înscrisuri ale medicilor și nici la acces la injectomate.

”Nu am avut acces la injectomate, am avut acces la foile de observație, la înscrisurile din foile de observație și la declarațiile verbale și scrise ale medicilor. În competența noastră nu stă să anchetăm alte categorii profesionale (asistentele - n.r.). Asistentele trebuie investigate de Ordinul Asistenților Medicali, nu de Colegiul Medicilor”, a concluzionat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE