Magistrații de la Tribunalul București au publicat documentul prin care explică de ce au decis ca cele două doctorițe din cadrul secției de terapie intensivă a spitalului Pantelimon să rămână după gratii pentru următoarele 30 de zile.
Judecătorii spun că, printre altele, doctorițele ar fi dat dovadă de dispreț față de viața pacienților și au ignorat legile care le reglementează activitatea.
- Cazul morților suspecte de la spitalul Sf. Pantelimon. Specialiștii vorbesc despre o presupusă "eutanasie pasivă". Se lucrează la "protocoale legate de sfârșitul vieții"
- Problema injectomatului scos din priză, analizată de specialiști: "Se întâmplă foarte des, au baterii". Conflict între medicii legiști și Colegiul Medicilor
Motivația judecătorilor. De ce au fost arestate preventiv doctorițele de la Sf. Pantelimon
Andre Rotaru, jurnalist Euronews: "Judecătorul reține că 'inculpatele și-au atribuit, în mod ilegal și inuman, dreptul de a decide cine trebuie să moară în secția ATI, în ce modalitate, precum și momentul morții pacientului.'
Este doar o parte din motivarea judecătorilor în ceea ce privește motivele și raționamentul în baza căruia magistrații au decis ca cele două cadre medicale să rămână în arest preventiv pentru 30 de zile.
De altfel, această temă se repetă de-a lungul întregii motivări. Judecătorii spun, totodată, că inculpatele par a fi cele care au hotărât momentul decesului, relevant fiind și în cazul în care o inculpată ar fi reușit, la data de 26 martie 2024, să suprime viața pacientului. Acesta nu s-ar mai fi trezit la data de 30 martie, pentru o ultimă întâlnire cu soția sa.
Dar este relevant să vedem și alte părți din această motivare. Mai spun judecătorii faptul că o conversație interceptată arată că 'inculpata aprecia că noradrenalina prelungește suferința pacienților, în condițiile în care nu tratează absolut nimic, Dumnezeu fiind singurul în măsură să decidă moartea pacienților, nu noradrenalina'. Or, în fapt, inculpata era cea care decidea, în mod arbitrar, ce pacient trebuie să moară, precum și când să o facă."
După începerea anchetelor, doctorița și-ar fi schimbat brusc comportamentul
Andre Rotaru, jurnalist Euronews: "Ne uităm și la alt aspect foarte interesant în acest caz, în ceea ce privește modul în care lucrurile s-au schimbat pe secția de anestezie-terapie intensivă a spitalului Sf .Pantelimon odată cu apariția acestor acuzații și cu începerea anchetelor.
Și asta pentru că martorii au declarat că practica inculpatei s-a modificat, în sensul că nu a mai schimbat ratele de noradrenalină, a participat parțial la manevrele de resuscitare a pacienților, lucru pe care nu îl făcea înainte și totodată, același martor a mai arătat, în fața judecătorilor, că 'manevrele de resuscitare durează în prezent, după această sesizare, 45 de minute, conform protocolului și nu mai sunt întrerupte de inculpată'. Iar pacienții care au fost declarați decedați sunt ținuți, conform protocolului, conectați la aparate timp de încă două ore.
În final, este relevant să vorbim despre stadiul în care acest proces se află în momentul de față și asta pentru că, pe de o parte, apărarea celor două doctorițe a invocat și faptul că nu ar putea fi vorba decât despre o culpă medicală, în niciun caz despre fapte comise cu intenție, o părere cu care judecătorii nu au fost de acord.
Totodată, judecătorii notează că, 'la momentul luării măsurii arestării preventive, nu este necesar să existe suficiente probe pentru a se formula o acuzație completă', ci sunt suficiente probele pe care le-au administrat procurorii până acum.
Apărătorii celor două doctorițe au invocat totodată și jurământul pe care acestea l-au depus în momentul în care au terminat școala, însă și acest argument, care a fost refuzat de judecători, care au luat, așadar, această decizie a arestării preventive. Pe data de 20 august se va judeca apelul în acest caz, acolo unde, la Curtea de Apel, apărătorii doctorițelor vor cere o măsură preventivă mai blândă, arestul la domiciliu sau chiar controlul judiciar".
- Procurorii investighează și problema injectomatelor scoase din priză deliberat.