Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Șefa secției ATI de la Spitalul Pantelimon, audiată la Serviciul Omoruri în dosarul morților suspecte

Medicul Florina Pompilian, șefa Secției ATI de la Spitalul Pantelimon din București, a fost audiată marți timp de câteva ore la Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei. În dosarul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon, două doctorițe au fost arestate preventiv pentru că ar fi provocat decesul unui pacient internat la ATI, prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină.

13/08/2024 , 18:05

Medicul a ieșit de la audieri

Medicul Florina Pompilian, șefa Secției ATI de la Spitalul Pantelimon din București, a ieșit după aproape șase ore de la audieri, fără a face declarații presei după ce a apărut în fața procurorilor care anchetează dosarul morților suspecte.

13/08/2024 , 12:13

Șefa secției ATI, audiată la această oră

Medicul a ajuns la Serviciul Omoruri și nu a dorit să facă nicio declarație presei. Ea a venit însoțită de un avocat, deși surse din cadrul anchetei au spus pentru Euronews că medicul are în acest moment calitatea de martor în dosar.

Audierile de marți vin într-un nou moment delicat. Mai multe surse din Spitalul Sf. Pantelimon au confirmat pentru Euronews România că a fost înregistrată o nouă plângere, chiar la șefa secției ATI, cu privire la faptul că sâmbătă la secția de terapie intensivă a fost descoperit un injectomat scos din priză.

Această plângere a ajuns apoi pe masa noului manager al spitalului, Răzvan Jitianu, iar ea a fost înaintată către compartimentul juridic al spitalului.

Aceleași surse ne spun că plângerea va ajunge și pe masa procurorilor și ar putea deveni parte din această anchetă.

Între timp, anchetatorii așteaptă noi probe din partea medicilor legiști în dosarul morților de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București. Potrivit unor surse, procurorii care instrumentează acest dosar așteaptă de la INML cinci raporte medico-legale pentru pacienți în cazul cărora nu a putut fi stabilită cauza decesului de către medici. Sunt pacienți care au murit în perioada cercetată de anchetatori.

Medicii ATI au amenințat cu demisia

Săptămâna trecută, Florina Pompilian anunța că toți medicii de la terapie intensivă vor demisona din funcție, însă au renunțat la această decizia, după o discuție cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Șefa Secției ATI de la Pantelimon a pus la îndoială ancheta demarată de procurori în acest caz şi le-a luat apărarea celor două doctoriţe arestate.

Pe 8 august, doctoriţele Maria Alexandra Miron, acuzată de omor calificat şi tentativă la omor calificat, şi Mirela Păiuş, acuzată de omor calificat, ambele cu premeditare, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile.

Procurorii susţin că, în lunile martie şi aprilie, doctoriţele i-au scăzut unui pacient internat la terapie intensivă doza de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale, acesta intrând în stop cardio-respirator.

Manager nou la Spitalul Pantelimon

Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală are un nou manager. Medicul Răzvan Jitianu va gestiona, cel puțin pentru următoarele două luni, unitatea sanitară.

Medic primar în chirurgie generală, Răzvan Jitianu a coordonat până acum Blocul Operator Central al Spitalului Sfântul Pantelimon. După preluarea conducerii unității medicale, nu a vrut să apară în fața camerelor de luat vederi și nu a făcut declarații. Spitalul își caută în continuare și un director medical, după ce și acestuia i-a fost cerută demisia de către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Între timp, scandalul deceselor suspecte de la secția de Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului continuă să producă efecte asupra întregului sistem de sănătate: Colegiul Medicilor și Rețeaua Națională de Medicină Legală se contrazic prin comunicate de presă. Iar sindicatele din domeniu cer înlocuirea sistemului de malpraxis cu un sistem prin care pacienții să fie despăgubiți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE