Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Altă plângere la adresa medicilor de la spitalul Sf. Pantelimon. ”Nu știu ce s-a întâmplat cu mama. Nimeni nu mi-a explicat”

Ancheta privind decesele suspecte de la spitalul Pantelimon le dă gânduri negre celor care și-au pierdut apropiații în secția de terapie intensivă a unității medicale. O nouă plângere a fost depusă miercuri la Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Este vorba despre o femeie care și-a pierdut mama, în același spital. Managerul interimar al spitalului, Răzvan Jitianu, a declarat că nu a primit până acum nicio sesizare în acest sens.

Fiica femeii decedate: ”Joi seara am fost la spital la ea, între 4 și 6, orele de vizită. La ora 8 am vorbit cu ea telefonic, la ora 23 și 26 m-au sunat de la spital că i s-a făcut rău și că au adus-o pe secția de ATI, unde au intubat-o, iar la ora 6 de dimineață m-au sunat că a decedat la ora trei.”

Este povestea ultimelor ore din viața unei femei în vârstă de 73 de ani, internată la Spitalul Sfântul Pantelimon. Sub protecția anonimatului, fiica acesteia susțină că vârstnica a ajuns în camera de gardă a spitalului cu patru zile înainte să moară. A fost diagnosticată cu infecția Clostridium difficile și a fost internată în secție. Femeia suferea și de o boală cronică.

Fiica femeii decedate: ”Avea sclerodermie sistemică, de 16 ani, dar era sub tratament. Din trei în trei luni mergea la spital și se verifica, la Spitalul Colentina.

Mamei i s-a făcut rău între 4 și 5 februarie, pe timpul nopții, am chemat salvarea și a fost dusă la Spitalul Pantelimon. A fost preluată la secția de primiri urgențe, după care la ora patru a fost trimisă pe secția medicală, cu o infecție.

Luni, toată ziua, n-am reușit să dau de doamna doctor. Seara, mama a fost, între 4 și 5, când am fost la ora de vizită a fost comunicativă, îmi scria mesaje, vorbeam la telefon.

Marți seara, când am fost la ea, am observat că o colorație a labei piciorului, pe care nu o avea când am adus-o la spital.”

Femeie care și-a pierdut mama internată la spitalul Sf. Pantelimon: Nu mi-a zis nimeni cum a putut să se degradeze starea ei atât de tare

În ultima zi petrecută în spital, fiica femei susține că a vizitat-o, în salon. Cu doar câteva ore înainte să fie dusă de urgență la terapie intensivă, ar fi vorbit ultima oară cu ea la telefon.

Fiica femeii decedate:Nu știu ce s-a întâmplat între orele 20 și ora 3 noaptea. Nu am absolut niciun raport, nu mi-a zis nimeni ce s-a întâmplat între acele ore, cum a putut să se degradeze starea ei atât de tare.

Motivul mortalității: stop cardio-respirator din motive necunoscute. Singurele analize pe care le am sunt cele din data de 5, când i s-a făcut internarea și certificatul de deces, pe care am observat că este trecută și o afecțiune a creierului, ceea ce este total neadecvat pentru că mama nu suferea de așa ceva.”

” Categoric a fost o neglijență criminală. Vreau și eu să aflu adevărul”

Femeia povestește că nu a cerut efectuarea unei autopsii. Acum a decis să depună o plângere la Parchet.

Fiica femeii decedate: (Reporter: Aveți dubii cu privire la modul în care a fost tratată mama dumneavoastră?) Am mari dubii, pentru că de fiecare dată când mă duceam la orele de vizită, pacienții strigau după asistente, asistentele nu prea își făceau prezența, cu toate că știau că sunt orele de vizită și noi, aparținătorii, puteam să vedem lucrurile acestea.

(Reporter: Credeți că a fost vorba de o neglijență criminală? Categoric. Categoric. Asta vreau și eu: să aflu adevărul ca să văd și eu ce s-a întâmplat. Ca să pot să-mi văd și eu de viață liniștită, în continuare, cât poate fi de liniștită. Când există suspiciuni că nu a fost tocmai OK ce s-a întâmplat acolo.

Așa i se spunea: «spitalul morții». Dar de ani buni, nu de ieri-de astăzi. Știu că toată lumea cam fuge să ajungă la spitalul Pantelimon. Dar în momentul în care vine SMURD-ul sau Salvarea nu te întreabă nimeni unde vrei să te duci. Te duce la Pantelimon automat.”

Managerul interimar al spitalului Sf. Pantelimon: Nu există nicio sesizare

Pentru Euronews, managerul interimar al Spitalului Pantelimon a declarat că nu cunoaște acest caz.

Răzvan Jitianu, managerul interimar al spitalului Sfântul Pantelimon: ”La mine, cel puțin până acum, nu există nicio sesizare în ceea ce privește acest pacient. Este prima dată când aud de la dumneavoastră așa ceva.

Dacă aparținătorii au dubii, au suspiciuni, fără niciun fel de problemă, pot să facă sesizare către organele de anchetă, noi suntem deschiși. Eu și echipa mea de acum suntem deschiși la absolut orice, nu avem nimic de ascuns. Sesizare la organele de anchetă, fără niciun fel de problemă. Chiar recomand să facă treaba asta.”

De la debutul scandalului privind morțile suspecte din secția de anestezie-terapie intensivă, inclusiv pacienții în stare gravă au ajuns să refuze să fie duși la spitalul Pantelimon. Informația a fost confirmată pentru Euronews atât de către coordonatoarea serviciului de ambulanță București-Ilfov, cât și de o asociație pentru protecția drepturilor pacienților.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE