România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la cazurile de mortalitate infantilă și, totodată, înregistrează o creștere alarmantă a numărului de femei care mor în timpul sarcinii sau nașterii în ultimii ani.
În ciuda acestor statistici îngrijorătoare, cheltuielile pentru sănătate sunt cu mult sub media europeană. Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, OMS începe o campanie prin care încurajează guvernele și comunitatea medicală să depună eforturi ca aceste cazuri să scadă.
Din păcate, România nu stă deloc bine la acest capitol. Suntem țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe decese infantile. Ultimele date Eurostat arată că au fost înregistrate 5,7 decese la o mie de nou-născuți vii. Un număr îngrijorător și mult peste media europeană de 3,3 decese la o mie de nou-născuți vii.
Revenind la România, îngrijorător este că aproximativ 38% dintre copiii care au decedat în primul an de viață au avut ca principală cauză de deces afecțiuni din timpul sarcinii. Iar acest lucru ne arată, o dată în plus, cât de importante sunt controalele medicale din timpul sarcinii. Dar, din păcate, vedem că, în 2023, peste 17% dintre nașteri au avut loc fără control prenatal, potrivit Salvați Copiii.
Nici când vine vorba de decesul femeilor în timpul sarcinii sau în timpul nașterii statisticile nu arată mai bine. Cele mai recente date sunt din 2021 și ne arată că atunci au fost înregistrate 51 de decese, ceea ce reprezintă o creștere de 60% față de anul anterior, când au fost raportate 32 de decese.
Deși sunt multiple probleme în sistemul de sănătate românesc, cheltuielile cu acest domeniu esențial sunt încă mult sub media europeană.