Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legiști: 99% pacientul de 54 de ani de la Pantelimon a murit în urma “scăderii brutale, nu în trepte”, a dozei de noradrenalină

Medicii legiști se apără după atacurile colegilor din alte domenii, care au contestat expertiza depusă în dosarul morților suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon. Ei spun că se consideră ținta unor atacuri nedrepte, bazate pe informații eronate.

Legiștii susțin că nu sunt doar ”medici de morți” (citat din comunicat - n.r.), adică nu se ocupă doar de autopsii, ci sunt îndreptățiți de lege și să constate deficiențele în acordarea de îngrijiri medicale.

De altfel, ei spun că au trei motive pentru care au susținut că există o legătură între moartea pacientului de 54 de ani din secția ATI de la Pantelimon și reducerea tratamentului acestuia.

”Trei deficite semnificative”

Medicii legiști spun că au avut în față întregul dosar al procurorilor, atunci când au scris expertiza atașată la dosarul cauze, respectiv procesele verbale, declarațiile martorilor (asistentelor), acte medicale, datele extrase din injectomate. Astfel, spun ei, au constatat trei deficiențe:

  • scăderea brutală (nu în trepte) a dozei de noradrenalină;
  • scăderea dozei de noradrenalină având în vedere valorile tensionale consemnate la momentul scăderii;
  • neconsemnarea în actele medicale a scăderii dozei de noradrenalină.

”La circa 1 oră după scăderea brutală a dozei de noradrenalină, s-a produs decesul. Probabilitatea ca decesul să se fi produs datorită stării alterate a pacientului, în cazul în care suportul vasopresor ar fi fost menținut, se poate estima împărțind numărul de ore în care a fost privat de suport vasopresor la numărul total de ore în care ar fi necesitat acest suport, calcul care duce la o probabilitate de circa 0,4%. Prin urmare, probabilitatea ca decesul să se fi produs în momentul la care s-a produs, datorită scăderii dozei de noradrenalină este de peste 99%, chiar dacă ar fi să luăm în considerare o agravare progresivă a stării pacientului în cursul spitalizării pe secția de ATI.”, se precizează în comunicatul citat.

Medicii legiști resping acuzațiile din presă care spun că expertiza medico-legală nu ar fi fost suficientă sau chiar eronată. Ei spun că au competență legală și capacitatea științifică de a evalua astfel de cazuri, pentru că, spun ei, ar avea și un grad der obiectivitate mai mare față de medicii specialiști care lucrează, poate, pe aceeași secție cu cei care sunt acuzați în acest dosar.

Medicii legiști mai spun că ei pot să evalueze corectitudinea actului medical, fie singuri, fie în colaborare cu specialiștii din alte domenii medicale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE