2 din 3 români nu reușesc să își facă analizele anuale. Este încă o linie statistică ce ne pune la coada Europei atunci când vine vorba despre prevenție.
În încercarea de a schimba această realitate, zeci de medici și rezidenți din Cluj-Napoca au organizat o zi dedicată prevenției și sute de clujeni au putut să își facă investigații gratuite și să afle astfel dacă au probleme de sănătate despre care nu știau.
Medicii au organizat un mic ambulatoriu
Cum românul nu prea are bunul obicei de a-și face analizele periodice, mai mulți medici au organizat un mic ambulatoriu într-una dintre clădirile emblematice ale orașului. Clujenii au putut astfel beneficia de consultații gratuite de la specialiști în pneumologie, cardiologie, ORL, oftalmologie, diabet și nutriție. Și pentru că jurnaliștii nu au deloc cele mai bune obiceiuri de sănătate, am intrat imediat pe mâna medicilor cardiologi.
Consultații gratuite de la specialiști
După chestionar, un alt medic măsoară tensiunea arterială. Care nu a fost prea bună, din cauza emoțiilor. Fenomenul are și un nume: „hipertensiune de halat alb”. Adică emoțiile pacientului în momentul în care este față în față cu medicul.
Cei care au vrut să afle mai multe despre starea plămânilor lor au fost așteptați de medicii pneumologi cu spirometrii, adică teste de respirație pentru măsurarea funcției pulmonare. La finalul „turului”, toată lumea a plecat cu recomandări și informații noi. Utile, mai ales că mulți dintre pacienți nu-și mai făcuseră analizele chiar și de mai mulți ani.
Românii sunt printre europenii care ajung cel mai rar la medic
„E important să se examineze starea de sănătate. E bine când medicul îți spune că nu ai nimic, dar când îți spune că ai ceva, du-te la clinica. Oamenii se mai pot adresa la clinici în situațiile în care nevoie de investigații mult mai laborioase și până se ajunge la un diagnostic și bineînțeles la un tratament”, a explicat prof. univ. dr. Doina Todea, UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca.
Potrivit datelor Eurostat, Românii sunt printre europenii care ajung cel mai rar la medic. Suntem pe locul 21 în Uniune, cu 4,9 vizite anuale. Cele mai multe dintre acestea, sunt făcute de nevoie, nu pentru prevenție.