Din luna iulie a acestui an, toate sticlele din plastic vor avea capacul atașat. Directiva Europeană privind plasticele de unică folosință propune această măsură pentru că majoritatea PET-urilor care ajung în natură sunt fără dopuri. De cele mai multe ori, acestea sunt confundate de animale cu hrana. În fiecare an, peste 100.000 de animale mor din cauza plasticului aruncat de oameni în natură.
70% dintre PET-uri trebuie să fie reciclate până în 2025
Din iulie 2024 toate PET-urile vor avea capacele atașate de sticlă. Unele companii au început deja să implementeze măsura.
Alice Nichita, presedinte Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare: „Nu se schimbă modul de închidere a sticlei. Capacele se înfiletează. Există o poziție în care ele rămân permanent deschise. Doar că ne ajută pentru o mai bună colectare a sticle împreună cu capacul.”
Măsura face parte din Directiva Europeană privind plasticele de unică folosință. Până în 2025 ar trebui ca peste 70% dintre PET-uri să fie reciclate la nivelul Uniunii Europene. Atașarea capacului de sticle ar face recuperarea lor mai ușoară. Dar părerile sunt împărțite.
Femeie: „Uneori poate fi deranjant pentru că în momentul în care încerci să bei din sticlă capacul îți vine cumva pe față.”
Bărbat: „E ușor de băut. Capacul rămâne totdeauna pe sticlă cum vrea și Uniunea Europeană și le arunci împreună. Nu e nicio problemă.”
Ingerăm săptămânal cinci grame de plastic
Asociația Mai mult verde are acțiuni de curățare a apelor pe tot parcursul anului. Peste 70% dintre deșeurile pe care le colectează sunt din plastic.
Marta Popescu, expert de mediu - Mai mult verde: „Găsim foarte multe sticle care în primul rând nu mai pot fi reciclate. Pentru că, din nou, mergând foarte mult pe ape acestea sunt fie putrezite, fie pline de mâl, fie pline de alte substanțe. De puține ori ni se întâmplă ca acestea să aibă capacele anexate.”
Aproximativ opt milioane de tone de plastic ajung în mări și oceane în fiecare zi. Cele mai des întâlnite obiecte sunt ambalajele, paharele și tacâmurile de unică folosință, sticlele și dopurile. Peste 100.000 de animale mor anual din cauza plasticului aruncat de oameni în natură.
Marta Popescu, expert de mediu - Mai mult verde: „Plasticul este cel mai periculos pentru că el nu dispare de fapt niciodată. Se transformă în bucăți din ce în ce mai mici în sute de ani, și da, este acest pericol de a fi ingerat de animale. Avem foarte mulți pești în Dunăre și așa oarecum ar trebui să fie o mândrie națională și de fapt alte studii confirmă că este plin de microplastic și noi îl mâncăm direct.”
În fiecare săptămână, fiecare dintre noi mâncăm aproximativ 5 grame de plastic. Echivalentul unui card bancar. Se întâmplă când respirăm, mâncăm sau bem apă.