Menținerea limitei de încălzire de 1,5C "este posibilă din punct de vedere tehnic, dar imposibilă din punct de vedere politic", susține un om de știință.
Cele mai recente calcule ale mai multor agenții științifice care arată că anul trecut Pământul a doborât recordurile de căldură la nivel global pot părea înfricoșătoare. Dar oamenii de știință se tem că ceea ce se ascunde în spatele acestor cifre ar putea fi și mai rău.
Agenția de știri Associated Press a vorbit cu peste trei duzini de oameni de știință despre ce înseamnă recordurile doborâte. Cei mai mulți spun că se tem de o accelerare a schimbărilor climatice, care se află deja la limita creșterii de 1,5C din perioada preindustrială, creștere pe care națiunile sperau să o mențină.
"Căldura din ultimul an calendaristic a fost un mesaj dramatic din partea Mamei Natură", spune Katharine Jacobs, climatolog la Universitatea din Arizona.
Oamenii de știință spun că încălzirea aerului și a apei face ca valurile de căldură, inundațiile, secetele, furtunile și incendiile să fie mai intense și mai probabile. Anul trecut a fost deosebit de rău.
Clima s-a comportat în moduri ciudate în 2023
Temperaturile medii globale au depășit recordul anterior cu puțin peste 0,15C, o marjă mare, potrivit calculelor publicate vineri de două agenții științifice americane de top, de serviciul meteorologic britanic și de un grup privat fondat de un sceptic în materie de climă.
Mai mulți dintre oamenii de știință care au făcut calculele au spus că de acum clima se va comporta în moduri ciudate. Aceștia se întreabă dacă schimbările climatice provocate de om și un El Nino natural au fost sporite de un episod ciudat sau dacă "există ceva mai sistematic în desfășurare", după cum a spus Gavin Schmidt, climatologul NASA - inclusiv o mult dezbătută accelerare a încălzirii.
Un răspuns parțial ar putea veni abia la sfârșitul primăverii sau la începutul verii. Atunci este de așteptat ca un puternic El Nino - încălzirea ciclică a apelor Oceanului Pacific care afectează modelele meteorologice globale - să se estompeze. Dacă temperaturile oceanice, inclusiv cele ale apelor adânci, continuă să stabilească recorduri până în timpul verii, ca în 2023, acesta ar fi un indiciu de rău augur, spun ei.
Încălzirea globală se accelerează mai repede decât se preconiza?
Fostul climatolog de la NASA, James Hansen, considerat adesea nașul științei încălzirii globale, a emis anul trecut o teorie conform căreia încălzirea se accelerează. În timp ce mulți dintre oamenii de știință contactați de AP au declarat că bănuiesc că acest lucru se întâmplă, alții au fost categorici că dovezile de până acum susțin doar o creștere constantă și prognozată de mult timp.
"Există unele dovezi că ritmul de încălzire din ultimul deceniu sau cam așa ceva este ușor mai rapid decât cel din deceniul anterior - ceea ce corespunde definiției matematice a accelerării", a declarat Daniel Swain, climatolog la UCLA.
"Cu toate acestea, și acest lucru este în mare parte în concordanță cu previziunile" potrivit cărora încălzirea se va accelera la un moment dat, în special atunci când poluarea cu particule în aer scade.
Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA) a calculat că în 2023 Pământul avea o temperatură medie de 15,08C. Aceasta este cu 0,15C mai mare decât recordul anterior stabilit în 2016 și cu 1,35C mai mare decât temperaturile din perioada preindustrială.
"Este aproape ca și cum am sărit de pe scara [de creștere normală a temperaturii încălzirii globale] pe un regim ușor mai cald", a declarat Russ Vose, șeful de monitorizare globală al Centrelor Naționale pentru Informații de Mediu din cadrul NOAA. El spune că observă o accelerare a încălzirii.
NASA și Oficiul Meteorologic din Regatul Unit au avut o încălzire de la mijlocul secolului al XIX-lea puțin mai mare, de 1,39C și, respectiv, 1,46C. Înregistrările datează din 1850.