Toate recordurile climatice majore la nivel mondial au fost depășite anul trecut, iar anul 2024 ar putea fi și mai rău, a declarat marți Organizația Meteorologică Mondială (OMM), șeful acesteia exprimându-și îngrijorarea în special cu privire la căldura oceanelor și la reducerea ghețarilor, potrivit Reuters.
Agenția meteorologică a ONU a precizat în raportul său anual privind starea climei globale că temperaturile medii au atins cu o marjă clară cel mai ridicat nivel din cei 174 de ani de înregistrare, ajungând la 1,45 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.
Temperaturile oceanelor au atins, de asemenea, cea mai ridicată temperatură din 65 de ani de date, peste 90% din mări au cunoscut condiții de caniculă pe parcursul anului, a precizat OMM, afectând sistemele alimentare.
"Comunitatea OMM trage un semnal de alarmă roșie pentru întreaga lume. Ceea ce am văzut în 2023, în special cu căldura fără precedent a oceanelor, retragerea ghețarilor și pierderea gheții marine din Antarctica, este un motiv de îngrijorare deosebită", a declarat secretarul general al OMM, Celeste Saulo, care a preluat această funcție în ianuarie.
Ulterior, ea a declarat reporterilor că încălzirea oceanelor este deosebit de îngrijorătoare, deoarece este "aproape ireversibilă", putând fi nevoie de milenii pentru a se inversa.
"Tendința este într-adevăr foarte îngrijorătoare și asta din cauza caracteristicilor apei care păstrează conținutul de căldură mai mult timp decât atmosfera", a spus ea.
Schimbările climatice, determinate de arderea combustibililor fosili, împreună cu apariția tiparului climatic natural El Nino, au împins lumea într-un teritoriu record în 2023.
Șeful OMM pentru monitorizarea climei, Omar Baddour, a declarat reporterilor că există o "mare probabilitate" ca în 2024 să se înregistreze noi recorduri de căldură, precizând că anul de după un El Nino este de obicei și mai cald.
Raportul de marți a arătat o mare prăbușire a gheții marine din Antarctica, cu un nivel maxim măsurat la 1 milion de km2 sub recordul anterior - o suprafață aproximativ echivalentă cu mărimea Egiptului.
Această tendință, combinată cu încălzirea oceanelor, care determină extinderea apei, a contribuit la o creștere de peste două ori a ratei de creștere a nivelului mării în ultimul deceniu, comparativ cu perioada 1993-2002, se arată în raport.
Temperaturile ridicate ale oceanelor afectează ecosistemele marine
Căldura oceanică s-a concentrat în Atlanticul de Nord, cu temperaturi medii cu 3 grade Celsius peste medie la sfârșitul anului 2023, se arată în raport. Temperaturile mai ridicate ale oceanelor afectează ecosistemele marine delicate și multe specii de pești au fugit spre nord din această zonă în căutarea unor temperaturi mai scăzute.
Saulo, un meteorolog argentinian care a promis să consolideze sistemele globale de avertizare în caz de dezastre climatice, a declarat că speră ca raportul să sensibilizeze opinia publică cu privire la "nevoia vitală de a spori urgența și ambiția acțiunilor climatice".
"De aceea am vorbit despre alerta roșie, pentru că trebuie să avem grijă de oameni și de modul în care aceștia vor suferi din cauza acestor evenimente mai frecvente și mai extreme", a declarat ea reporterilor. "Dacă nu facem nimic, lucrurile se vor înrăutăți și asta va fi responsabilitatea noastră".