Cheltuielile mari cu energia electrică sau cu încălzirea unei școli îi determină pe directori să caute soluții.
La Iași, conducerea unei unități de învățământ a depus un proiect la un concurs cu fonduri private și a obținut 50 de mii de euro pentru instalarea de panouri fotovoltaice.
Astfel, a apărut prima școală din județul Iași care folosește energie verde.
La Școala Gimnazială „Ion Simionescu" din Iași învață în jur de 1300 de elevi. Pentru că sunt mulți, ei vin la școală în două schimburi.
Asta înseamnă un consum mare de energie electrică. Pentru a scăpa de facturile costisitoare, conducerea școlii, în colaborare cu un ONG, s-a înscris la un concurs pentru a obține finanțare din fonduri private.
”Am participat la un interviu foarte serios pentru că, inițial, fusese selectate 16 proiecte și, în urma interviului, din datele pe care le am, știu că șapte proiecte au fost finanțate.”, a declarat Sabina Manea - directorul Școlii Gimnaziale "Ion Simionescu", Iași.
Nu mai puțin de 50 de mii de euro a primit ONG-ul pentru ca școala să aibă panouri fotovoltaice.
De acum este nevoie doar de soare pe cer pentru ca cele 76 de panouri fotovoltaice, montate pe acoperișul școlii, să producă energie verde.
”Beneficiile se regăsesc, în primul rând, în latura financiară a proiectului pentru că aceste panouri ne vor ajuta să economisim aproape 90 la sută din cheltuielile pe care le aveam în mod regulat cu această factura. Acești 90 la sută vor fi, ulterior, valorificați în materiale pentru copii pe partea educativă, educație pentru mediu, desigur.”, a spus Alexandra Maftei - președinte ONG Moral Compass
Pentru școala din Iași, instalarea panourilor fotovoltaice a fost ultima etapă din planul de reducere a costurilor energiei.
Doar în sezonul rece, școala a economisit 25 de mii de lei prin sistemul SMART de automatizare.