2024 a adus cea mai caldă lună ianuarie, din istorie, a anunțat observatorul european Copernicus. Temperatura medie înregistrată pe glob a fost de 13,14 grade Celsius, în ianuarie, după șapte luni în care recordul de temperatură a fost depășit.
Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S), unul dintre cele șase servicii de informații tematice furnizate de programul de observare a Pământului Copernicus al Uniunii Europene, a publicat actualizarea lunară privind schimbările climatice observate la nivelul temperaturilor globale ale aerului și ale mării, ale acoperirii de gheață marină și ale variabilelor hidrologice, potrivit Euronews.com. Rapoartele se bazează pe analize computerizate ale datelor privind variabilele climatice atmosferice, terestre și oceanice.
În ianuarie 2024, temperatura medie a aerului la suprafață a fost de 13,14 grade Celsius, cu 0,7 grade Celsius peste media lunară a lunii ianuarie din perioada 1991-2020 și cu 0,12 grade Celsius peste temperatura celei mai calde luni ianuarie anterioare, în 2020.
Potrivit datelor C3S, temperaturile în ianuarie 2024 au fost cu 1,66 grade mai ridicate decât media lunii pentru perioada preindustrială 1850-1900, de când au început măsurătorile meteo.
C3S a ajuns la aceste concluzii în baza datelor obținute de un sistem numit ERA5 - date orare generate folosind miliarde de măsurători de la sateliți, nave, avioane și stații meteorologice din întreaga lume.
"Anul 2024 începe cu o altă lună record - nu numai că este cea mai caldă lună ianuarie înregistrată vreodată, dar tocmai am asistat la o perioadă de 12 luni cu peste 1,5C peste cea de referință preindustrială", a explicat Samantha Burgess, directorul adjunct al C3S, potrivit sursei citate.
- Infertilitate, insuficiență cardiacă și probleme respiratorii. Cum afectează schimbările climatice corpul uman
- Klaus Iohannis cere măsuri de combatere a schimbărilor climatice. ”Răspunsul nostru trebuie să fie rapid și ferm”
- O nouă materie opțională pentru elevi. Ministerul Educației a aprobat programa pentru ''Educaţie pentru schimbările climatice''
Luna ianuarie a fost marcată de un val de căldură în America de Sud, unde s-au înregistrat temperaturi record, şi de incendii devastatoare în Columbia şi Chile. În pofida unor perioade reci şi a unor ploi ocazional abundente în unele părţi ale globului, o vreme excepţional de blândă a fost înregistrată în Spania şi în sudul Franţei, precum şi în unele părţi din Statele Unite.
După un 2023 considerat de specialiști cel mai călduros an din istorie, există șansa ca 2024 să fie mai cald decât precedentul, spun specialiștii de la observatorul european Copernicus.