2023 este cel mai cald an din istorie pentru România cu o temperatură medie de 12,5 grade și o abatere termică de 2,3 grade față de normalul perioadei 1981 - 2010.
Totodată, intervalul 2012-2023 devine cea mai caldă perioadă de 12 ani consecutivi din istoria măsurătorilor meteorologice, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), se arată în comunicatul Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
2023, cel mai cald an din istoria României
Şi pentru România, cu o temperatură medie de 12,5 grade şi abatere termică de 2,3 grade faţă de normalul perioadei 1981 - 2010, 2023 a fost cel mai cald an din istorie. Cel mai cald an din istorie a avut şi cel mai călduros Crăciun. Maxima zilei a fost de 17 grade Celsius, iar la staţia meteo de la Calafat, s-au înregistrat aproape 21 de grade, un record de temperatură al ultimilor şase ani. O masă de aer tropical a ajuns din sudul continentului în ţara noastră şi, astfel, s-au atins temperaturi foarte ridicate în decembrie.
Ziua de sâmbătă, 21 octombrie, a fost extrem de caldă, cu recorduri la 129 de staţii din ţara noastră, pentru istoria recentă, de când se fac măsurători, transmite Ministerul Mediului.
2023, cel mai cald an înregistrat vreodată în istoria omenirii
2023 este, totodată, cel mai călduros an din istoria omenirii. Sau cel puțin de când se fac măsurători meteorologice. Așa arată serviciul european pentru schimbările climatice Copernicus. Oamenii de știință spun că temperaturile au fost mai mari în lume, în medie, cu aproape 1,5 grade Celsius decât în era preindustrială. Tot ei avertizează că planeta va continua să se încălzească atâta timp cât și emisiile de gaze cu efect de seră sunt în creștere.
„Atingerea unui nivel zero al emisiilor este vitală pentru gestionarea riscurilor climatice”, susțin climatologii.
Tendința actuală a încălzirii globale e rezultatul activităților antropice (probabilitate de peste 95%) și se desfășoară cu o rată fără precedent. Fenomenul e strâns legat de efectul de seră, proces prin care atmosfera captează o parte a energiei solare, cealaltă parte fiind radiată înapoi în spațiu. Gazele cu efect de seră, dioxidul de carbon (CO2), metanul (CH4), oxidul de azot (N2O) sunt rezultatul, în special, al arderii combustibililor fosili, iar în prezent depășesc semnificativ nivelurile preindustriale, se mai arată în comunicatul de presă al Ministerului Mediului.
Omenirea emite, în prezent, aproximativ 40 de gigatone de CO2 pe an. Corelând și alți factori care contribuie la încălzire, timpul care ne-a rămas pentru a reduce total emisiile este de aproximativ cinci ani, potrivit sursei menționate mai sus.