BANI ȘI AFACERI
Guvernare din fondul de rezervă. 55 de municipii primesc de la guvern 856 de milioane de lei
Deși suntem abia la începutul anului, Guvernul scoate deja bani din fondul de rezervă. Aproape un miliard de lei vor merge către unele primării din țară care, potrivit executivului, se confruntă cu o adevărată criză financiară.
Producătorul de vehicule militare Automecanica Mediaș, cumpărat de Rheinmetall. ”Contribuie la consolidarea capacităților defensive ale UE”
Compania germană Rheinmetall a preluat producătorul de vehicule militare Automecanica Mediaș, după ce a cumpărat o participație de 72,5% din societate.
Apetitul pentru credite deschide drumul investițiilor. Antreprenorii au luat credite în valoare de 3 miliarde de lei
După un an și jumate în care companiilor din România le-a fost frică să facă noi credite pe fondul dobânzilor crescute, cererea pentru împrumuturi în lei de la bănci a început să-și revină. Tot mai multe afaceri prind curaj sa ceară bani de la bancă pentru investiții.
Surse: PSD și PNL iau în calcul neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei
Potrivit informațiilor Euronews, Partidul Național Liberal propune ca pensiile până în 3.000 de lei să nu mai fie impozitate. În acest moment, taxarea de 10% nu se alică doar pentru pensiile de până în 2.000 de lei.
Reuters: Tesla vrea să lanseze noi mașini electrice în 2025. Modelul de 25.000 de dolari, promis de Elon Musk de mai mulți ani
Compania Tesla și-a anunțat furnizorii că vrea să înceapă producția unui nou vehicul electric la jumătatea anului 2025. Mașina ce are numele de cod "Redwood" ar fi un model crossover compact.
Prețuri-record în România pentru unele alimente de bază. Cu venituri mai mici, românii plătesc mai mult decât germanii sau britanicii
Ultimul raport Eurostat arată un ritm accentuat de creștere a prețurilor în România, al doilea din Uniunea Europeană. Însă, dacă facem o comparație a veniturilor, salariul minim brut la noi este semnificativ mai mic decât în alte state europene.
UE limitează plățile în numerar la 10.000 de euro
Parlamentul European a ajuns joi la un acord prin care va limita plățile cash la maximum 10.000 de euro, în UE. De asemenea, UE va aborda prevederi mai stricte și în privința criptomonedelor. Măsurile au scopul de a combate spălarea banilor în blocul european
Concedieri la Google. CEO-ul companiei își avertizează angajații să se aștepte la reduceri de personal în 2024
Google a concediat peste o mie de angajați din diverse departamente, începând din 10 ianuarie. Cu toate acestea, Sundar Pichai, directorul general al companiei, a avertizat că este posibil să mai recurgă la reduceri de personal.
Centru de service pentru elicopterele Black Hawk, inaugurat în Bacău. Ce implică parteneriatul dintre Lockheed Martin şi Aerostar
Compania aerospațială Lockheed Martin și Aerostar SA Bacău au inaugurat primul centru certificat pentru întreținere, reparații și revizie (MRO) pentru elicopterul S-70 Black Hawk din Europa.
Eurostat: Cehia şi România, pe primele locuri în topul inflației din țările UE, în luna decembrie
În luna decembrie, rata anuală a inflaţiei în zona euro şi Uniunea Europeană a crescut, în comparație cu luna noiembrie. România se află printre țările UE cu cea mai mare rată anuală a inflației.
Primul "super-bogat" al Planetei, care va deține o avere de 1.000 de miliarde de dolari, ar putea să apară în următorul deceniu
Această sumă este mai mare decât economia mai multor țări din lume. Prin urmare, economiștii atrag atenția că, în timp ce bogații devin și mai bogați, tot mai multă lume trăiește în sărăcie, iar liderii mondiali ar trebui să regândească actualul sistem economic.
Cele mai mari scumpiri și ieftiniri decembrie 2022 - decembrie 2023. Prețul detergenților a crescut cel mai mult
Banca Națională se așteaptă ca, în prima parte a acestui an, inflația să înceapă un trend crescător, pe fondul creșterilor de TVA și accize, lucru care s-a întâmplat de la 1 ianuarie.
Zona euro riscă să intre în recesiune. Avertismentul vicepreședintelui Băncii Centrale Europene
Mai mulți ani la rând, inflația a depășit ținta Băncii Centrale Europene, astfel că a fost nevoie de majorări ale dobânzilor, până la un maxim istoric care a avut loc în septembrie 2023. La acea vreme, consiliul guvernatorilor a decis majorarea dobânzii cu 25 de puncte de bază.
Cum au abordat românii inflația în 2023: bani mai puțini pentru educație și hrană
În ciuda scăderii inflației, populația face față din ce în ce mai greu cheltuielilor zilnice. O spune statistica oficială, din care reiese că în toamna anului trecut, românii au redus drastic sumele alocate Educației, chiar cu peste 50%.
2024 cu scumpiri. Economist: Sunt costuri care trebuie recuperate de către comercianți, că altfel dau faliment
Puterea de cumpărare a românilor se va diminua în acest an, pentru că mărirea taxelor va afecta nu doar persoanele fizice, ci și companiile. Acestea se vor vedea la rândul lor obligate să crească prețurile ca să amortizeze din pierderi.
Taxe și impozite locale 2024. Cât plătim pentru casele și mașinile pe care le deținem și cum evităm aglomerația de la ghișeu
2024 vine cu creșteri ale taxelor și impozitelor locale, ca efect al noilor măsuri fiscal-bugetare și al bazelor pe care a fost construit noul proiect al bugetului de stat. Proprietarii de case, mașini și terenuri vor plăti mai mult comparativ cu anul trecut, ca urmare a indexării cu rata inflației.
Moneda euro aniversează 25 de ani. România a renunțat să-și mai stabilească o țintă de aderare la moneda unică
Euro împlinește 25 de ani de când a fost lansată ca monedă oficială a Uniunii Europene. În prezent, euro este moneda unică adoptată de 20 dintre cele 27 de state membre ale UE.
An nou cu scumpiri în serie. 1 ianuarie 2024 aduce creșteri de taxe, accize și cote de TVA
Noul an aduce mai multe poveri fiscale mediului de afaceri și scumpiri în serie pentru populație, ca efect al noilor măsuri fiscal-bugetare și al bazelor pe care a fost construit noul proiect al bugetului de stat.