Inflația anuală a crescut din nou, după 10 luni de scădere în 2023. În luna ianuarie 2024, a ajuns la 7,4%, de la 6,6%, în decembrie, a anunțat Institutul Național de Statistică.
Creșterea este efectul măsurilor fiscale, după cum au avertizat oficialii Băncii Naționale, dar și economiștii, încă de la finele anului trecut.
Alimentele cu adaos comercial limitat s-au ieftinit
Chiar dacă prețurile au crescut, în medie, la majoritatea produselor alimentare, există și vești bune. Alimentele cu adaos comercial limitat s-au ieftinit, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu făina, uleiul și mălaiul, cu scăderi de până la 28 de procente.
Alte categorii de produse, cele nealimentare, au continuat să se scumpească, cu un record în cazul detergenților, de peste 22%.
De asemenea, prețuri mai mari au fost înregistrate și în cazul serviciilor poștale, de aproximativ 26 procente. Dacă vorbim despre călătoriile cu avionul, probabil că ați observat că bilelete costă mai mult decât anul trecut, cu peste 16 la sută, mai exact.
Ce spun economiștii
Christian Năsulea, profesor de economie mondială, la Euronews România: Guvernul ar trebui să înceteze să mai intervină ca să nu mai avem acești factori care determină creșterea prețurilor. Așa cum discutam și în luna decembrie, noile taxe sau modificările fiscale produse sunt principalul factor care au condus la aceste creșteri de preț. Schema de plafonare pentru adaosul comercial pentru anumite categorii de produse este foarte probabil responsabilă pentru alte creșteri de preț.
Pentru că acolo unde unele lanțuri de magazine au fost nevoite să limiteze prețul de vânzare la raft ca să nu renunțe cu totul la produsele respective, și-au recuperat banii din altă parte. Și atunci se explică și variația de preț pentru anumite produse care sunt tot de mare necesitate care permit comercianților să recupereze ceea ce pierd acolo unde sunt forțați de stat să limiteze marja.
Nu este o coincidență. Este exact ceea ce avertiza toată lumea din domeniu. Toți specialiștii au avertizat că există o corelație foarte directă, o cauzalitate: în momentul în care crești fiscalitatea, evident taxele acelea vor merge în prețurile de vânzare pentru produse și servicii. Poate nu au mers în totalitate. Aici este o chestiune care va fi interesant de analizat în lunile următoare.