BANI ȘI AFACERI
Cum reușește statul să ascundă salariile pe care le plătește în consiliile de administrație
Statul român este prezent în 219 consilii de administrație și plătește anual 37 de milioane de euro pentru salariile celor aproximativ 1.550 de membri din consiile de administrație ale companiilor.
Nouă metodă de finanțare pentru Startup-uri. Jumătate de milion de euro este capitalul pe care îl poate primi o firmă la început
Numărul firmelor dizolvate este în continuă creștere, iar anul viitor presiunea va fi mai mare, din cauza măsurilor fiscale aplicate de Guvern. Investitorii spun însă că există afaceri care ar putea avea succes, dacă li se vor pune la dispoziție instrumente pentru finanțare.
Muncă multă, pensii mici. Soluția prin care Guvernul va reduce presiunea asupra bugetului pentru pensii
Viață lungă, pensie bună. Este visul oricărui român. Longevitatea a fost în continuă creștere în Europa. Speranța de viață a câștigat, în medie, doi ani la fiecare deceniu. Însă, pentru România lucrurile nu au stat deloc așa.
STUDIU Puterea de cumpărare a românilor este la mai puțin de jumătate față de media europeană
Puterea de cumpărare a românilor este la mai puțin de jumătate față de media europeană, potrivit celui mai recent studiu "GfK Purchasing Power Europe 2023". Mai mult, se adâncește decalajul dintre regiunile cu putere de cumpărare slabă și puternică din țara noastră.
Coșul premierului Ciolacu, mai scump cu 5%. Produsele cumpărate de acesta acum o lună costă cu 5,47 lei mai mult
A trecut o lună de la momentul la care premierul Marcel Ciolacu publica deja celebrul bon fiscal prin care le arăta românilor ce a cumpărat cu aproape 100 de lei. Astăzi, aceleași produse, la același supermarket, costă cu 5 lei și 47 de bani mai mult.
GM și Stellantis vor să fabrice mașini electrice fără să depindă de materiile prime din China. Investițiile pe care mizează
Compania americană General Motors și grupul Stellantis au anunțat miercuri că vor investii în start-up-ul Niron Magnetics pentru a dezvolta magneții necesari mașinilor electrice fără metale rare.
De ce au crescut băncile comisioanele pentru tranzacțiile cu cash. Peste 40% din populație nu are cont bancar
Pe fondul discuției privind intenția Guvernului de a limita plățile cu cash la 10.000 de lei pe zi un consultrant bancar a explicat cum funcționează acest mecanism și de ce este bine să facem mai multe plăți cu cardul sau online.
Coaliția de guvernare renunță la limitarea plăților cu cash. Limitele actuale vor fi menținute, însă cu două excepții
După discuții în Coaliție, guvernanții renunță la limitarea plăților cu cash. Toate limitele actuale de cash vor fi menținute atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice. Însă cu două excepții.
Angajații români achită cele mai mari impozite și taxe. Aproape 43% din salariul brut al unui angajat din România ajunge la bugetul de stat
Aproape 43% din salariul brut al unui angajat din România ajunge la bugetul statului sub formă de taxe și impozite. Drept urmare, încasăm cei mai puțini bani comparativ cu angajații din alte 15 țări europene incluse într-un studiu realizat de Romanian Business Leaders.
"Comisioanele bancare nu vor crește". Anunțul Guvernului după întâlnirea cu Asociația Română a Băncilor
Premierul României, Marcel Ciolacu, a avut o întâlnire cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor, în urma căreia părțile au convenit să nu se majoreze comisioanele nici pentru persoanele fizice, nici pentru cele juridice.
Limitarea plăților cash la 10.000 de lei pe zi ar reduce evaziunea? Profesor de Finanțe: Toate elementele sunt minus cash, plus cardul de credit
Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale, a explicat că măsura prin care plățile cash ar urma să fie limitate la 10.000 de lei pe zi este ”foarte puțin relevantă” pentru economie și pentru diminuarea evaziunii fiscale.
Marcel Ciolacu: Limitarea plăţilor cash nu a fost o propunere politică. Avem cea mai mare evaziune din Europa
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că măsurile privind limitarea plăţilor cash vor fi analizate în continuare în aşa fel încât lumea să nu fie afectată şi a precizat că acestea au fost luate ca urmare a unor propuneri venite din partea unei echipe tehnice de la ANAF.
Pensiile, calculate în funcție de banii din buget. Sindicate: Procentul de majorare ar putea fi chiar mai mic, decât până acum
Noua lege a pensiilor vine cu modificări substanțiale pentru pensionari. Iar modul în care vor fi acordate creșterile anuale de pensii se va schimba radical. Potrivit proiectului, pensiile vor crește proporțional cu banii din bugetul pentru asigurările sociale.
Sucul de portocale, la maximul istoric. Prețul pe Bursa din New York s-a dublat din ianuarie
Sucul de portocale devine din ce în ce mai scump din cauza recoltei slabe de citrice în Statele Unite ale Americii. La bursa din New York a fost înregistrat cel mai mare preț de când se fac astfel de tranzacții, adică din 1966.
TVA majorat, încasări reduse în continuare. România e codașa Europei la încasarea taxei pe valoare adăugată
O parte dintre măsurile fiscale din legea pentru care Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea au intrat în vigoare, la 1 noiembrie. E vorba de taxarea celor care lucrează în IT și de reintroducerea CASS pentru muncitorii din construcții și industria alimentară.
Plățile cash, limitate la 10.000 de lei pe zi între persoanele fizice. Măsura intră în vigoare în noiembrie
Din 11 noiembrie, românii vor avea de respectat noi plafoane, când vine vorba de sumele cash. De exemplu, o companie care are de făcut o plată nu va putea depăși valoarea de 1.000 de lei în numerar. Iar dacă face cumpărături la un magazin de tip cash&carry, cel mult 2.000 de lei.
Lista măsurilor fiscale care intră în vigoare în noiembrie: noi taxe și impozite, limitarea plăților cash
Legea austerității, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, intră pe 1 noiembrie în vigoare. Se elimină o parte dintre facilitățile fiscale și se introduc taxe noi. Guvernul spune că trebuie să ia aceste măsuri pentru a reduce deficitul bugetar.
Marcel Ciolacu a discutat cu comisarul pe economie al Comisiei Europene, despre deficitul bugetar al României
Ciolacu promite că deficitul nu are cum să depășească 6% din PIB și a vorbit despre un maxim posibil de 5,7%. Guvernul se concentrează pe eliminarea riscului privind blocarea fondurilor europene.
Renault va lansa opt noi mașini prin investiții de trei miliarde de euro. Modelul derivat din Sandero, lansat în Brazilia
Compania franceză Renault, proprietarul Dacia, a anunțat miercuri că va realiza investiții de trei miliarde de euro până în 2027, cu scopul de a lansa opt noi mașini.
Sindicaliști: Legea salarizării, amânată până în 2025. Motivele întârzierii ar fi alegerile de anul viitor și deficitul bugetar
Legea salarizării nu va fi finalizată la sfârșitul acestui an, așa cum promiteau politicienii în vară. Cel mai devreme, ea ar putea fi gata în martie anul viitor, dar va putea intra în vigoare abia din 2025.
România nu este singura țară care încearcă să rezolve problema pensiilor speciale. Cât costă aceste beneficii în Europa
România nu este singura țară care încearcă să rezolve problema pensiilor speciale. Confruntate cu declinul demografic, multe state europene încearcă să reducă beneficiile acordate până acum, iar unele au făcut deja acest lucru.
Magistrații se vor pensiona la 60 de ani, începând cu 2062. Care sunt riscurile de neîndeplinire a jalonului pensiilor speciale din PNRR
Magistrații rămân în continuare cei mai speciali dintre pensionarii speciali. Cu salarii mărite anul acesta, cea mai mare bază de calcul și amânarea cu aproape 40 de ani a intrării în rândul pensionarilor normali. Noua lege a pensiilor speciale a trecut de Parlament.
Reguli mai stricte în Franța la acordarea de subvenții pentru cumpărarea de mașini electrice. Dacia Spring, printre modelele vizate
Producătorii de autovehicule vor trebui să prezinte, începând de marți, autorităților din Franța specificațiile mașinilor electrice, în speranța că vor putea beneficia în continuare de subvenții, în baza noilor reglementări.
Dobânzi mai mici la creditele pentru case. Experții anticipează că în primele trei luni din 2024, valoarea IRCC va fi de 5,97%
În a doua jumătate a anului viitor dobânzile ar putea să scadă ușor, spun experții. Asta înseamnă că cei care doresc să-și cumpere o casă cu un credit ar putea beneficia de dobânzi mai mici, față de anul acesta.
Fabrica din Luduş a reluat producția de zahăr, iar produsul e deja în magazine. Ministrul Agriculturii: „Dovadă clară de patriotism economic”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuţ Barbu, a declarat, miercuri, la Luduş, că reînceperea producţiei de zahăr la fabrica din localitate este o dovadă clară de patriotism economic.