Programul Noua Casă continuă și în 2024, a anunțat Ministerul Finanțelor, care precizează că va fi alocat un plafon de garanții de 1 miliard de lei.
Programul Noua Casă 2024 a început
Programul Noua Casă 2024 este operațional începând de luni, după ce plafonul de garantare în valoare de 𝐮𝐧 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢 a fost alocat celor 16 bănci înscrise, a anunțat Marcel Boloș, ministrul Economiei.
”Țin mult la acest produs, cel mai accesat în domeniul imobiliar, care este o mână de ajutor pentru tinerii ce vor să își cumpere propria locuință.
El a fost îmbunătățit de-a lungul timpului, pentru a permite achiziționarea unor locuințe mai spațioase și mai scumpe.
De la apariția sa, programul „Noua Casă” a fost accesat în principal de tineri cu vârsta între 26 și 35 ani, majoritatea finanțărilor fiind solicitate pentru achiziționarea unui apartament, cu suprafața cuprinsă între 50-100 m2, cu preț între 50.000 – 100.000 euro”, a afirmat ministrul Economiei.
Care este valoarea maximă a creditului în programul Noua Casă 2024
Noua Casă 2024 se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului pe care îl poți accesa este de:
- 66.500 euro - pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%;
- 119.000 euro - pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat este de 15%.
Dobânda este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de cca 2%.
Condițiile pentru a cumpăra o locuință prin programul Noua Casă 2024
La programul Noua Casă 2024 se pot înscrie și finanțatori care nu au participat în Program în anul precedent. Persoanele care vor să-și cumpere o locuință prin programul Noua Casă, trebuie să fie persoane fizice și să îndeplinească toate condițiile de mai jos:
- la data solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
- achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;
- are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.
Se poate vinde o locuință cumpărată prin programul Noua Casă?
Imobilul cumpărat cu finanțarea prin programul Nou Casă poate fi vândut numai la 5 ani de la achiziționarea acestuia, cu acordul Ministerului de Finanțe. Acordul se obține prin transmiterea unei cereri (prin poștă sau e-mail), împreună cu o copie a actului de identitate al beneficiarului și copie a contractului de garantare.
Imobilul poate fi vândut mai devreme de 5 ani, numai dacă se face dovada incapacității de plată și preluarea ratelor de către o altă persoană care îndeplinește condițiile programului Noua Casă sau dacă se achită integral creditul din surse proprii.
Despre programul Noua Casă
Lansat în 2009 sub numele de Prima Casă și relansat în 2020 sub numele Noua Casă, programul guvernamental a adunat până în prezent 333.219 garanţii și promisiuni de garantare în valoare totală de 31,57 miliarde lei.
Programul Noua Casă a fost accesat în principal de tineri cu vârsta 26-35 de ani, iar majoritatea finanțărilor au fost solicitate pentru a cumpăra un apartament cu suprafața cuprinsă între 50-100 m2, cu preț între 50.000 – 100.000 euro.