În timp ce la noi în țară, banii aduși de companiile străine s-au redus cu o treime, anul trecut, Polonia, Ungaria și Bulgaria înregistrează recorduri. Totuși, experții spun că investițiile străine și-ar putea reveni și în România, în 2024. Șapte noi fabrici își deschid porțile și vor crea o mie de locuri de muncă.
Investițiile străine directe în România s-au redus la 6,1 miliarde de euro, în primele 10 luni ale anului 2023. Dacă ne uităm pe harta regiunii, vedem că economiile țărilor vecine au dus-o mai bine anul trecut, în privința fondurilor aduse de companiile străine.
Ungaria a atras în aceeași perioadă peste 13 miliarde de euro, o sumă record şi de două ori mai mare decât cea din 2022. Iar în Polonia, cea mai mare economie est-europeană, au intrat 7 miliarde euro.
Oficialii bulgari se laudă că țara lor a devenit hub regional de dezvoltare
Deși suma investițiilor străine în Bulgaria în primele 11 luni este cam la jumătate, față de cea din România, țara vecină a atins un maxim al ultimilor 12 ani la acest capitol. Investițiile străine directe au ajuns la 3,5 miliarde de euro. Cei mai mulți bani au venit din Olanda, Belgia și Elveția.
Și la noi în țară, companiile din Olanda au făcut cele mai mari investiții, urmate de cele din Italia. Suma totală s-a ridicat în perioada ianuarie - octombrie 2023 la 6,1 miliarde de euro comparativ cu 9,5 miliarde în intervalul similar din 2022.
Speranță de revenire există totuși în 2024. Șapte fabrici noi încep producția în România anul acest, cu investiții cumulate de 1,2 miliarde de euro. Vor produce anvelope, baterii, materiale de izolaţii, gips-carton şi profile metalice, precum și medicamente și vor crea în jur de 1.000 de locuri de muncă.