Cu câteva luni înainte de campania electorală, femeile de afaceri atrag din nou atenția că România este restantă la capitolul egalitate de gen. Ileana Botez, președinta unui ONG care încurajează și sprijină femeile să-și asume funcții de conducere, amintește decidenților că este nevoie de o prezenţă mai ridicată a femeilor în consiliile de administraţie.
O directivă europeană prevede ca, până în 2026, în toate statele membre, 40% dintre posturile din consilii să fie ocupate de membri ai sexului în minoritate.
Ileana Botez, președinta Professional Women in Business România: În momentul de față, România nu are încă o legislație, are o directivă din 2022 la nivelul Uniunii Europene, care vine să impulsioneze numirea doamnelor în consilii de administrație și este dedicată în mod special societăților listate pe piața de capital”
România nu a transpus însă această directivă în lege. Asta în timp ce o treime dintre firme raportează o reprezentare mai mică decât pragul european a femeilor în consiliile de administrație, potrivit unui studiu recent al unei companii de consultanță.
Liliana Popescu-Bîrlan, director general al Institutului Diplomatic Român: ”Sunt foarte multe femei extrem de competente și care nu reușesc să ajungă în aceste poziții datorită faptului că instituțiile sunt formatate mai curând masculin și atunci este important să existe o promovare specială a femeilor.
Dacă ne uităm, de exemplu, la datele din barometru de gen, vedem că în continuare femeile fac cea mai mare parte a muncii casnice. Deci, ca să existe un echilibru în spațiu public, trebuie să existe un echilibru și la nivelul familiilor”.
Prea puține femei și în politica din România
La început de an electoral, procentul femeilor care au obținut la ultimele alegeri un mandat de ales local sau parlamentar este mult mai mic față de 2016. Mult-promovatele proiecte privind introducerea cotelor de gen zac în continuare îngropate în Parlament.
Puține conduceri de partid au luat măsuri pentru a face loc femeilor în număr mai mare pe listele eligibile de candidați.
La alegerile europene din 2019, procentul femeilor care au obținut un mandat a fost de doar 21,2%, în scădere cu 13,3% față de 2016.
La alegerile locale doar 5,4% dintre femei au reușit să obțină un mandat de primar.