Deficitul bugetar al României va trece 6Z% din produsul intern brut în următorii ani din cauza noii legi a pensiilor, susțin specialiștii Fondului Monetar Internațional.
"Pachetul fiscal de anul trecut a fost un pas în direcţia corectă şi a creat venituri suplimentare. Cu toate acestea, noi prognozăm deficite fiscale de peste 6% din PIB în următorii ani, având în vedere costurile noii legi a pensiilor. Noi măsuri vor fi necesare pentru a reduce deficitul la niveluri sustenabile", se precizează în comunicatul FMI.
Concluzia a fost trasă la finalul vizitei unei delegații a FMI la noi în țară, zilele acestea. Experții Fondului spun că pachetul fiscal adoptat anul trecut în România creează venituri suplimentare.
Totuși, deficitul bugetar va rămâne mare având în vedere costurile fiscale ale noii legi a pensiilor. FMI recomandă, astfel, noi măsuri. Experții Fondului vorbesc despre o eventuală impozitare progresivă a veniturilor personale și despre creşterea veniturilor din TVA, inclusiv prin taxarea mai multor produse cu cota standard de 19%.
"Veniturile din taxe ale României sunt cu mult sub nivelul din ţările comparabile şi prea mici pentru a susţine servicii publice la standarde UE. În consecinţă, nu există o cale realistă de progres fără o reformă substanţială a politicii fiscale", susţin experţii FMI, potrivit Agerpres.
- Exod după pensii speciale în ministerele de forță. Plecări masive din armată, poliție și justiție pentru pensii pe vechiul sistem
- Foști angajați ai Securității și Miliției, revoluționari cu acte. 1.000 de foști securiști, milițieni și militari continuă să primească indemnizații
- Milioane de euro pentru clientela politică. Foștii membri de CA-uri, revocați de Guvern, despăgubiți de instanțele internaționale
FMI recomandă și introducerea unei taxe pe carbon
Din acest motiv, FMI recomandă reforma impozitului pe venit prin eliminarea scutirilor rămase, inclusiv prin reducerea pragului pentru microîntreprinderi şi, eventual, prin introducerea unui impozit progresiv. O altă opţiune menţionată de experţii FMI este creşterea veniturilor din TVA, inclusiv prin impozitarea mai multor produse la cota standard.
Fondul recomandă și introducerea unei taxe pe carbon în transporturi şi construcţii. Premierul Marcel Ciolacu a transmis că reducerea deficitului va continua printr-o colectare mai bună și că există smenale îmbucurătoare pentur luna ianuarie. Oficialii de la București vor ca, după încheierea primului trimestru, să rediscute proiecțiile împreună cu echipa FMI.