ARTE
Banksy, cel mai cunoscut artist de graffiti a cărui identitate rămâne un mister
Un artist al cărui nume nu este cunoscut. Este cunoscut doar pseudonimul lui: Banksky, un militant politic ale cărui lucrări apar peste noapte în diferite părți ale lumii. Cel mai recent, Banksy și-a lăsat amprenta pe ruinele din Ucraina, prin câteva lucrări cu o semnificație puternică.
Casa Colindelor, o capsulă a timpului. Șapte încăperi încearcă să recreeze atmosfera Crăciunului comunist
Vă puteți imagina contrabanda cu discuri de colinde tradiționale? S-a petrecut în perioada comunistă. Pentru ca acele timpuri sa nu fie uitate, la sediul Corului Madrigal a fost înființată, temporar, Casa Colindelor.
Premiile Academiei Europene de Film 2022. Filmul „Triangle Of Sadness” a câștigat patru trofee
Filmul „Triangle Of Sadness” a fost marele câștigător al Premiilor Academiei Europene de Film de anul acesta, organizată la Reykjavík. Pelicula a primit premiul pentru cel mai bun film, scenariu, regizor și actor în rol principal.
Festivalul luminilor la Lyon. Organizatorii au pus în centrul atenției problema migrației
La Lyon a fost inaugurat Festivalul luminilor, un eveniment reprezentativ pentru orașul francez. Festivalul din acest an are în centrul atenției problema migrației și a tinerilor care fug din propriile țări pentru o viață mai bună în străinătate.
Un muzeu ceh va restitui manuscrisul lui Beethoven proprietarilor săi de drept
Manuscrisul a ajuns în arhivele Muzeului Moraviei din orașul ceh Brno. Muzeul a păstrat în colecțiile sale, timp de peste 80 de ani, cea de-a 4-a parte a partiturii cvartetului de coarde în Si bemol major, op. 130 - un cvartet apreciat foarte târziu al compozitorului german.
Invitatie la bal în casa Miței Biciclista, monument istoric repus pe harta Bucureștiului
Casa „Mița Biciclista” revine în viața Bucureștiului după 80 de ani. Imobilul a aparținut celebrei curtezane care a trăit în perioada interbelică. Acesta a fost renovat complet și va găzdui diverse evenimente. Primul dintre ele a fost un mare bal.
Dani Ionescu, solistul trupei Dl Goe, a cunoscut scena dintr-o joacă, dar pasiunea ce a urmat l-a transformat într-un adevărat artist
Am vrut să știu unde caută inspirația, unde se întâlnesc muzica și actoria, profesii pe care Dani le-a îmbrățișat și prin care se destăinuie, așa că l-am întrebat direct la “Despre una, despre alta.”
Fotogeografica, salonul național de fotografie. Ce momente și locuri emblematice din România se găsesc în cadrul expoziției
Zeci de mii de fotografii au fost realizate în decursul unui sfert de veac, în cadrul salonului național de fotografie ”Fotogeografica”. Imaginile surprinse, în mare parte de studenți, au ca tematică patrimoniul natural și cultural al României.
Drumul artei către libertate. Povestea marelui scenograf român care a fugit de mecanismele de cenzurare a artei în comunism
Helmut Stürmer este unul dintre cei mai apreciați scenografi români. În peste 50 de ani de carieră, a semnat scenografia a aproximativ 400 de reprezentații teatrale sau de Operă. Decorurile și costumele sale au călătorit pe toate continentele.
Arta dependențelor. Atoma, artistul vizual care prezintă printr-o expoziție „robotizarea” societății
Lumea în care trăim este invariabil marcată de explozia tehnologică. Comunicarea interumană are loc mai degrabă în spațiul virtual, iar dependența de orice înseamnă smartphone sau rețele de socializare este un fenomen global.
Germania: Două activiste de mediu s-au lipit de un stâlp într-o expoziție de dinozauri
Două activiste de mediu s-au lipit duminică de un stâlp care susţine scheletul unui dinozaur expus la Muzeul de istorie naturală din Berlin pentru a protesta împotriva politicii guvernului german în domeniul climei
Expoziția „The Horror Show!”: Cum a influențat horror-ul arta, muzica și filmul
Monstruosul și terifiantul se află în centrul unei noi expoziții intitulate „The Horror Show!”. Aceasta explorează modul în care genul horror a influențat artiștii, muzicienii, televiziunea și filmul britanic din anii 1970 până în prezent.
Germania: Un tablou al lui Piet Mondrian a fost expus incorect, cu susul în jos, timp de 77 de ani
Un tablou al pictorului abstract Piet Mondrian a fost expus incorect timp de 77 de ani, au descoperit săptămâna aceasta responsabilii de la muzeul Kunstsammlung din Dusseldorf, unde poate fi văzut în prezent.