ARTE
Invitatie la bal în casa Miței Biciclista, monument istoric repus pe harta Bucureștiului
Casa „Mița Biciclista” revine în viața Bucureștiului după 80 de ani. Imobilul a aparținut celebrei curtezane care a trăit în perioada interbelică. Acesta a fost renovat complet și va găzdui diverse evenimente. Primul dintre ele a fost un mare bal.
Dani Ionescu, solistul trupei Dl Goe, a cunoscut scena dintr-o joacă, dar pasiunea ce a urmat l-a transformat într-un adevărat artist
Am vrut să știu unde caută inspirația, unde se întâlnesc muzica și actoria, profesii pe care Dani le-a îmbrățișat și prin care se destăinuie, așa că l-am întrebat direct la “Despre una, despre alta.”
Fotogeografica, salonul național de fotografie. Ce momente și locuri emblematice din România se găsesc în cadrul expoziției
Zeci de mii de fotografii au fost realizate în decursul unui sfert de veac, în cadrul salonului național de fotografie ”Fotogeografica”. Imaginile surprinse, în mare parte de studenți, au ca tematică patrimoniul natural și cultural al României.
Drumul artei către libertate. Povestea marelui scenograf român care a fugit de mecanismele de cenzurare a artei în comunism
Helmut Stürmer este unul dintre cei mai apreciați scenografi români. În peste 50 de ani de carieră, a semnat scenografia a aproximativ 400 de reprezentații teatrale sau de Operă. Decorurile și costumele sale au călătorit pe toate continentele.
Arta dependențelor. Atoma, artistul vizual care prezintă printr-o expoziție „robotizarea” societății
Lumea în care trăim este invariabil marcată de explozia tehnologică. Comunicarea interumană are loc mai degrabă în spațiul virtual, iar dependența de orice înseamnă smartphone sau rețele de socializare este un fenomen global.
Germania: Două activiste de mediu s-au lipit de un stâlp într-o expoziție de dinozauri
Două activiste de mediu s-au lipit duminică de un stâlp care susţine scheletul unui dinozaur expus la Muzeul de istorie naturală din Berlin pentru a protesta împotriva politicii guvernului german în domeniul climei
Expoziția „The Horror Show!”: Cum a influențat horror-ul arta, muzica și filmul
Monstruosul și terifiantul se află în centrul unei noi expoziții intitulate „The Horror Show!”. Aceasta explorează modul în care genul horror a influențat artiștii, muzicienii, televiziunea și filmul britanic din anii 1970 până în prezent.
Germania: Un tablou al lui Piet Mondrian a fost expus incorect, cu susul în jos, timp de 77 de ani
Un tablou al pictorului abstract Piet Mondrian a fost expus incorect timp de 77 de ani, au descoperit săptămâna aceasta responsabilii de la muzeul Kunstsammlung din Dusseldorf, unde poate fi văzut în prezent.
Școala de olărit de la Piscu, unde elevii învață despre tradiții și patrimoniu
La câteva zeci de kilometri de București, există un loc unde tradiția olăritului le este predată și celor mici. Elevii pot participa la ateliere special dedicate lor și învață meșteșuguri vechi. Mai mult, aceștia asistă și la lecții de patrimoniu cultural.
Obiecte din "Atelierul roșu" al lui Henri Matisse, reunite pentru prima dată după mai bine de un secol
În 1911, unul dintre cei mai faimoși artiști francezi, Henri Matisse, a pictat atelierul său. Lucrarea rezultată, "Atelierul roșu", înfățișează atelierul lui Matisse, care include picturile, sculpturile și obiectele sale decorative.
INTERVIU Arabella McIntyre-Brown, scriitoarea britanică refugiată într-un sat din Carpați: "Este atât de mult folclor în Transilvania care nu are nimic de a face cu vampirii"
Într-un sat de poveste din vârful Carpaților, în Transilvania, trăiește scriitoarea britanică Arabella McIntyre-Brown. În urmă cu aproape 20 de ani și-a luat acolo o cabană din lemn unde să se poată refugia vara și unde, în urmă cu 10, s-a mutat de tot.
Un tablou al lui Claude Monet, lovit cu piure de cartofi de un grup de activiști pentru climă
Activiștii pentru climă au aruncat duminică cu piure de cartofi într-un tablou al lui Claude Monet, dintr-un muzeu german, pentru a protesta împotriva extracției de combustibili fosili, dar nu au provocat daune operei de artă.
Artă din pix. Povestea britanicului care a redefinit portretele
Portretele hiperrealiste ale lui James Mylne sunt deja foarte impresionante, dar când afli că sunt desenate cu pixul, devin uluitoare. Instrumentul preferat al artistului londonez este un pix Bic standard, care nu lasă loc pentru greșeli, scăpări, pete sau retușuri.
Copia unui tablou pictat de Regele Charles al III-lea s-a vândut cu 6.500 de dolari. Prețul de pornire era de zece ori mai mic
Pe măsură ce regele Charles se obișnuiește cu noul său rol, străinii sunt interesați să cumpere orice are legătură cu suveranul Marii Britanii. Spre exemplu, o copie a unui tablou pictat de acesta a fost vândută la licitație cu o sumă de zece ori mai mare decât era estimat.
Prietenia artelor: Coco Chanel și Picasso. Expoziția este deschisă la Madrid, până în ianuarie 2023
Coco Chanel este cu siguranță una dintre cele mai cunoscute creatoare de modă din toate timpurile. Iar Pablo Picasso, unul dintre artiștii de secol XX, care au influențat major istoria Artei. Despre prietenia strânsă dintre cei doi nu s-au cunoscut foarte multe, până de curând.