Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Expozițiile de artă din Europa pe care trebuie să le vezi în această primăvară

Fie că sunteți deja suficient de norocoși să vă aflați într-una dintre metropolele europene sau că aveți planificată o excursie de city-break, primăvara înseamnă că multe muzee importante vor inaugura un nou sezon de programe interesante. Așadar, fie că aveți chef de un Picasso la Paris, după o prăjitură cu ciocolată, fie că între două beri la Berlin doriți să vedeți un Basquiat, ghidul Euronews Culture al celor mai importante expoziții de primăvară vă va ajuta.

Paris, Franța

Dacă sunteți pasionați de modernismul și impresionismul francez, nu căutați mai departe de una dintre cele mai apreciate galerii din Paris, Muzeul d'Orsay. O expoziție dublă pune alături operele lui Édouard Manet și Edgar Degas. Prin comparație directă, influențele reciproce, dar și marile diferențe devin evidente în cazul a doi pictori care au redefinit un gen.

În aprilie, la Fundația Louis Vuitton, se va pune accentul pe unii dintre cei mai influenți artiști pop ai secolului XX. "BASQUIAT × WARHOL. PAINTING FOUR HANDS" pune lucrările anarhice de graffiti ale lui Jean-Michel Basquiat în comparație cu arta pop iconică a lui Andy Warhol, precum și cu alte necesități cheie ale scenei artistice newyorkeze din anii 1980, precum Keith Haring, într-unul dintre cele mai cuprinzătoare studii prezentate vreodată despre lucrările celor doi.

Pentru fanii care preferă ceva mai mult designul, la Centrul Pompidou se află o expoziție a lucrărilor arhitectului britanic Norman Foster. Iar pentru fanii lui Picasso, există întotdeauna Muzeul Național Picasso, care va găzdui o expoziție a operei cubistului, curatoriată de designerul vestimentar Sir Paul Smith.

Pentru iubitorii de muzică și de istorie, vizitați omagiul adus regelui muzicii afrobeats din Nigeria, Fela Kuti, la Filarmonica din Paris. Cu grupurile sale Afrika 70 și Egypt 80, Fela a contribuit la prezentarea în lume a unor construcții simfonice și ritmice din ce în ce mai complexe. Expoziția relatează povestea acestei călătorii și permite vizitatorilor să pătrundă în profunzime și să asculte sunetul și sursele unui artist cu adevărat unic. 

Berlin, Germania

Cea mai importantă galerie de artă modernă din Berlin, The Berlinische Galerie, este închisă până mai târziu în luna mai, deoarece se lucrează la actualizarea sistemelor de iluminat. Când se va redeschide, pe 25 mai, va găzdui o nouă expoziție de lucrări contemporane ale artistului berlinez Nasan Tur. Lucrările sale experimentale condensează gesturile sociale în miniaturi izbitoare.

Pentru a face bilanțul după un an de război în Europa, Muzeul Bode organizează o expoziție de artă ucraineană. Este vorba despre o combinație interesantă între colecția proprie a galeriei de opere de artă religioasă și artefacte din Ucraina între secolele al III-lea și al XVIII-lea, precum și lucrări contemporane ale artiștilor ucraineni care trăiesc în prezent în țară, multe dintre acestea fiind reproduse prin fotografie din motive logistice.

Amsterdam, Țările de Jos

Pentru toți cei care doresc o doză mare de cultură, mergeți în această primăvară în luxuriantul Museumplein din Amsterdam. Faimoasa piață găzduiește multe dintre cele mai bune muzee din țară, inclusiv Rijksmuseum, Muzeul Național, Muzeul Van Gogh și Muzeul Stedelijk, axat pe modernitate.

La Rijksmuseum, o nouă expoziție dedicată lui Vermeer a adunat mai multe tablouri ale artistului olandez decât a fost adunat vreodată la un loc. Din păcate, expoziția este complet vândută. Dar site-ul Rijksmuseum are un fermecător tur virtual al operei, realizat de inimitabilul Stephen Fry. Dacă doriți neapărat să vă bucurați de Vermeer, luați trenul spre Delft pentru a vedea atelierul maestrului de la Prinsenhof.

Pasionații de fotografie ar trebui să se îndrepte spre Foam, unde se află o expoziție cu lucrările fotografului sud-african Ernest Cole, care a documentat viața sub apartheid. 

Madrid, Spania

La Museo del Prado, pentru a comemora cea de-a 50-a aniversare a morții lui Picasso, muzeul național spaniol prezintă o selecție a lucrărilor sale împreună cu El Greco, pictorul grec al cărui rol în renașterea spaniolă i-a adus porecla demnă de acest nume. 

În timp ce alte muzee din Madrid (La Casa Encendida, Casa de Velázquez și Muzeul Reina Sofia) organizează în această primăvară alte expoziții pe tema Picasso, pentru ceva complet diferit, mergeți la IFEMA MADRID pentru un tur audio-vizual al trecutului, prezentului și viitorului Formulei 1. Fanii sportului spaniol s-au îndrăgostit de acest sport cu motor atunci când Fernando Alonso a devenit proeminent în anii 2.000, dar această expoziție promite că oricine s-a plictisit de Guernica va avea ceva palpitant de văzut.

Viena, Austria

La Albertina din Viena, una dintre cele mai cuprinzătoare expoziții se va desfășura până la jumătatea lunii mai. Prezentând șase secole de gravură, "Dürer, Munch, Miró" este o retrospectivă a artiștilor din secolul al XV-lea Martin Schongauer și Albrecht Dürer, a maeștrilor din secolul al XIX-lea Henri de Toulouse-Lautrec și Edvard Munch, până la strălucirea lui Marc Chagall și Joan Miró. Nu trebuie ratat.

Florența, Italia

Când te plimbi prin Florența, este imposibil să nu dai peste o operă de artă neprețuită. Majoritatea străzilor parcă s-ar califica pentru un loc într-o galerie din alte orașe. În timp ce o excursie la Uffizi este întotdeauna minunată, orașul organizează în această primăvară și o expoziție a unor lucrări mai contemporane.

Fondazione Palazzo Strozzi a organizat o expoziție cu 70 de lucrări contemporane ale unor artiști italieni și internaționali, printre care Maurizio Cattelan, Cindy Sherman, Damien Hirst, Lara Favaretto, William Kentridge, Berlinde De Bruyckere, Sarah Lucas și Lynette Yiadom-Boakye, care celebrează cea de-a 30-a aniversare a colecției Sandretto Re Rebaudengo, "una dintre cele mai celebre și prestigioase colecții de artă contemporană din lume".

Londra, Regatul Unit

La fel ca expoziția Muzeului d'Orsay despre impresioniștii cheie, The National Gallery din Londra are un obiectiv similar. Pentru "After Impressionism: Inventing Modern Art", muzeul are o colecție a unora dintre personalitățile cheie ale impresionismului din perioada 1880-1914, printre care Paul Cézanne, Vincent van Gogh și Paul Gauguin.

Încercați un pic de abstracție la Tate Modern cu o expoziție care ia lucrările pictoriței suedeze Hilma af Klint și le pune în fața culorilor primare ale lui Piet Mondriaan.

În cele din urmă, mergeți la noul Queer Britain Museum, recent deschis, cu expoziția sa despre istoria LGBTQ+ "We are Queer Britain".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE