Inteligența artificială poate genera artă în locul omului? Depinde pe cine întrebi, subiectul stârnește multe controverse. Criticii susțin că tehnologia copiază și procesează imagini încălcând drepturile de autor. Pe de altă parte, cei care fac new media art se consideră și ei, artiști.
Artiștii au păreri diferite
Re-fik Anadol își expune lucrările grafice la o galerie din Los Angeles. Cei care o vizitează rămân impresionați de efectele grafice.
”Lucrarea folosește inteligența artificială generativă și utilizează un algoritm personalizat pe care l-am dezvoltat în ultimii 10 ani. De când am inventat termenul <pictură de date>, încerc să creez lucrări de artă cu ajutorul algoritmilor de învățare automată, mai exact cu ajutorul inteligenței artificiale,” a explicat Re-fik Anadol, artist.
Nu toți colegii de breaslă apreciază însă tehnica lui de lucru. Inteligența artificială nu poate genera artă, spun unii pictori.
”Unii artiști lucrează la pictură câteva săptămâni sau chiar o lună. Există o diferență între o pictură și un desen generat cu ajutorul inteligenței artificiale. Sper că cei care iubesc arta vor face această diferență și atunci când vor cumpăra un obiect de artă se vor gândi: <Bine, aceasta este o operă de artă bine gândită față de arta generată de inteligența artificială>,” a declarat Sukanya Sarkar, artistă.
Scuze pentru distrugerea umanității
În tot acest timp, la un muzeu din San Francisco, a fost lansata o expoziție care zugrăvește o lume post-apocaliptică în care inteligența artificială își cere scuze pentru ”distrugerea umanității”.
”Aici este plin de obiecte de artă care arată de ce este capabilă inteligența artificială. Pe multe dinte aceste piese nu vreau să le datez cu anul în care au fost create, ci cu luna în care au apărut, pentru asta este viteza cu care se dezvoltă tehnologia,” a explicat Audrey Kim, fondatoarea Muzeului Misalignment.
Inteligența artificială este capacitatea unei mașini de a imita funcții umane, cum ar fi raționamentul, învățarea, planificarea și creativitatea. Astfel de tehnologii există de peste 50 de ani, dar creșterea puterii de calcul, accesul la cantități enorme de date și noii algoritmi, au condus la progrese majore în domeniu în ultimii ani.