"Mrs. Dalloway said she would buy the flowers herself" (Doamna Dalloway a spus că va cumpăra ea însăși florile). Așa începe cartea Viriginei Woolf, care poartă același nume.
Andreea Molocea, pictoriță româncă stabilită la Praga, a desenat-o pe Mrs. Dalloway folosind elemente care amintesc de folclorul românesc și a adăugat jos, în colțul imaginii, un animal mic de companie, o furnică pe care o numește mica tristețe, care ne însoțește pe toți în diferite momente din viață.
Am stat de vorbă cu aceasta, cu ocazia unei vizite pe care a făcut-o la București, la început de primăvară, la un pop-up cultural, unde și-a adus minunatele ilustrații.
"Mă consider călătoare în lumea interioară. De aceea, majoritatea fetelor pe care le pictez au ochii închiși, tot ceea ce privești e în interior, nu în exterior, chiar dacă ceea ce vezi este imaginea în format fizic. Ele trăiesc, ca și mine, în interior. De acolo rezonez cu anumite povești, eu le spun uneori aduceri aminte. Le pictez, ca să-mi aduc aminte de anumite stări. Am ilustrații despre bunătate, despre frumusețe, feminitate, prietenie. Încerc, prin căutarea mea interioră, să îmi cultiv starea aceea de spirit", a povestit Andreea Molocea pentru Euronews România.
Mutarea la Praga a trezit artistul din ea la viață. Atmosfera orașului medieval a motivat-o să pornească pe acest drum în viață. Înainte de asta, Andreea era preocupată de studii, de doctorat și de activism.
"Cred că sunt multe etape în viața unei femei și cred că în decada 20 este foarte important să fim cât mai rebele, să fim cât mai vocale, este timpul potrivit să facem asta și eu am făcut-o din plin. Apoi m-am liniștitit, m-am potolit și prioritățile s-au schimbat", a mai spus aceasta.
"Cumva, mi-am dorit altceva de la mine, n-aș fi putut să continui să fac același lucru. Pe de altă parte, cred că nu scapi niciodată de identitatea de activistă, rămâne un anume impuls în tine. Mai nou, din cauza unor experiențe personale, am pierdut mai multe sarcini de exemplu, vorbesc foarte mult despre doliu, pierderi și încerc să normalizez astfel de lucruri ca făcând parte din viața unei femei. Sunt multe sub preș și chiar afectează viața emoțională și psihologică a femeilor. Încerc să creez spațiu și oricând am ocazia, scriu, vorbesc despre acest lucru", a precizat Andreea.