ARTE
Germania: Două activiste de mediu s-au lipit de un stâlp într-o expoziție de dinozauri
Două activiste de mediu s-au lipit duminică de un stâlp care susţine scheletul unui dinozaur expus la Muzeul de istorie naturală din Berlin pentru a protesta împotriva politicii guvernului german în domeniul climei
Expoziția „The Horror Show!”: Cum a influențat horror-ul arta, muzica și filmul
Monstruosul și terifiantul se află în centrul unei noi expoziții intitulate „The Horror Show!”. Aceasta explorează modul în care genul horror a influențat artiștii, muzicienii, televiziunea și filmul britanic din anii 1970 până în prezent.
Germania: Un tablou al lui Piet Mondrian a fost expus incorect, cu susul în jos, timp de 77 de ani
Un tablou al pictorului abstract Piet Mondrian a fost expus incorect timp de 77 de ani, au descoperit săptămâna aceasta responsabilii de la muzeul Kunstsammlung din Dusseldorf, unde poate fi văzut în prezent.
Școala de olărit de la Piscu, unde elevii învață despre tradiții și patrimoniu
La câteva zeci de kilometri de București, există un loc unde tradiția olăritului le este predată și celor mici. Elevii pot participa la ateliere special dedicate lor și învață meșteșuguri vechi. Mai mult, aceștia asistă și la lecții de patrimoniu cultural.
Obiecte din "Atelierul roșu" al lui Henri Matisse, reunite pentru prima dată după mai bine de un secol
În 1911, unul dintre cei mai faimoși artiști francezi, Henri Matisse, a pictat atelierul său. Lucrarea rezultată, "Atelierul roșu", înfățișează atelierul lui Matisse, care include picturile, sculpturile și obiectele sale decorative.
INTERVIU Arabella McIntyre-Brown, scriitoarea britanică refugiată într-un sat din Carpați: "Este atât de mult folclor în Transilvania care nu are nimic de a face cu vampirii"
Într-un sat de poveste din vârful Carpaților, în Transilvania, trăiește scriitoarea britanică Arabella McIntyre-Brown. În urmă cu aproape 20 de ani și-a luat acolo o cabană din lemn unde să se poată refugia vara și unde, în urmă cu 10, s-a mutat de tot.
Un tablou al lui Claude Monet, lovit cu piure de cartofi de un grup de activiști pentru climă
Activiștii pentru climă au aruncat duminică cu piure de cartofi într-un tablou al lui Claude Monet, dintr-un muzeu german, pentru a protesta împotriva extracției de combustibili fosili, dar nu au provocat daune operei de artă.
Artă din pix. Povestea britanicului care a redefinit portretele
Portretele hiperrealiste ale lui James Mylne sunt deja foarte impresionante, dar când afli că sunt desenate cu pixul, devin uluitoare. Instrumentul preferat al artistului londonez este un pix Bic standard, care nu lasă loc pentru greșeli, scăpări, pete sau retușuri.
Copia unui tablou pictat de Regele Charles al III-lea s-a vândut cu 6.500 de dolari. Prețul de pornire era de zece ori mai mic
Pe măsură ce regele Charles se obișnuiește cu noul său rol, străinii sunt interesați să cumpere orice are legătură cu suveranul Marii Britanii. Spre exemplu, o copie a unui tablou pictat de acesta a fost vândută la licitație cu o sumă de zece ori mai mare decât era estimat.
Prietenia artelor: Coco Chanel și Picasso. Expoziția este deschisă la Madrid, până în ianuarie 2023
Coco Chanel este cu siguranță una dintre cele mai cunoscute creatoare de modă din toate timpurile. Iar Pablo Picasso, unul dintre artiștii de secol XX, care au influențat major istoria Artei. Despre prietenia strânsă dintre cei doi nu s-au cunoscut foarte multe, până de curând.
GALERIE FOTO: Personaje din filme și benzi desenate s-au întâlnit la Festivalul Comic Con din New York
Fanii costumați să surprindă cât mai fidel tipologia personajelor din filmele cu supereroi s-au înghesuit la deschiderea festivalului Comic Con din New York. Peste 200 de mii de vizitatori vor participa la acest eveniment emblematic pentru cultura pop.
Expoziția Vincent Van Gogh de la Roma prezintă celebrul autoportret într-o nouă lumină
Un autoportret celebru al lui Vincent Van Gogh este expus în afara țării sale de origine pentru prima dată de la restaurarea sa. În 2020, a fost îndepărtat de pe tablou un lac galben care îi atenuase culorile originale.
Tragedia de la Colectiv, transpusă pe hârtie: Alexandra Furnea, una dintre supraviețuitoare, lansează "Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars"
Alexandra Furnea, una dintre supravieţuitoarele incendiului din Clubul Colectiv, este invitată la Euronews România, la ora 22.00, unde va vorbi despre cartea pe care o va lansa, care descrie tragedia din anul 2015.
Desenul, în viziunea Getei Brătescu, este un dans a trei personaje înlănțuite: creierul, ochiul și mâna
O oră de activități creative, în fiecare zi, are un efect benefic asupra sănătății mintale. Mai mult, consumul de artă, fie că vorbim despre terapia prin pictură sau o simplă plimbare într-un muzeu ajută la combaterea stresului și anxietății.
UPDATE: Activişti din Belarus, Rusia şi Ucraina, laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace 2022
Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost acordat activistului pentru drepturile omului, Ales Bialiatski, organizației ruse pentru drepturile omului Memorial și organizației ucrainene pentru drepturile omului Center for Civil Liberties.
VIDEO. Săptămâna Modei de la Paris. Rochia pictată cu spray pe corpul modelului Bella Hadid se transformă în ţesătură
Casa de modă Coperni a depăşit graniţele tehnologiei în timpul show-ului său de primăvară-vară 2023, vineri, îmbrăcând-o pe Bella Hadid într-un lichid care, odată solidificat, a format pe corpul modelului, în câteva minute, o rochie albă minimalistă.
Maria Tănase – viața unui model al cântecului popular – de la idila cu sculptorul Constantin Brâncuși, până la urmărirea din partea serviciilor de informații
Odată cu dobândirea celebrității în lumea artistică, Maria Tănase a fost una dintre cele mai urmărite persoane publice din acele vremuri, mereu ținta serviciilor de informații, interzisă de legionari, apoi urmărită de comuniști.
Ce se află în muzeul secret al CIA, închis publicului și cu acces limitat
Colecția Agenției Centrale de Informații a SUA este închisă publicului și accesul este în general limitat la angajații și oaspeții agenției, ceea ce face din acest muzeu unul dintre cele mai exclusiviste și secrete din lume.
Expoziție cu cinci secole de istorie. Gravura lui Țepeș, pe același perete cu desenul lui Dracula
O gravură a lui Vlad Țepeș din anul 1491 și un Dracula desenat de Andy Warhol cinci secole mai târziu. Ambele sunt expuse pe același perete, într-o expoziție care arată ce înseamnă să fii colecționar pasionat.